Kounoupidi Kapama - kalafior w sosie pomidorowym z cynamonem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kilogramowy kalafior
- 1 duża czerwona cebula
- 400 g pulpy pomidorowej
- 6 ząbków czosnku
- 2 świeże liście laurowe
- 50 ml oliwy extra vergine
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania Kounoupidi Kapama
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa.
- Kiedy się zeszklą doprawiamy oregano i cynamonem. Solimy i dodajemy nieco pieprzu.
- Kalafior obieramy, zachowując najmłodsze liście (świetnie smakują - nauczyła mnie tego babcia, a było to naprawdę dawno temu).
- Dzielimy kalafiora na różyczki, dodajemy do garnka. Dusimy przez chwile pod przykryciem.
- Dolewamy pół szklanki wody. Kiedy kalafior nieco zmięknie dodajemy pomidory.
- Solimy i dusimy do miękkości, ale pamiętając o tym, by kalafiora nie rozgotować, bo najlepszy jest taki, który chrupie pod zębami.
- Pod koniec duszenia dodajemy młode liście kalafiora. I tyle!
Zobacz także:
- Pieczony kalafior z pastą orzechową z przepisu Jagny Niedzielskiej
- Przepisy na cuda z kalafiora od Piotra Kucharskiego
- Ile i jak gotować kalafiora, aby był pyszny, biały i pachnący?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Bartek Kieżun
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: