Danie na poprawę humoru: francuskie tosty z jabłkiem i sosem pomarańczowym

Ach, jak słodko
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey przygotował dania, którymi poprawimy sobie humor. Sprawdź, jak przygotować francuskie tosty z jabłkiem i sosem pomarańczowym.

Francuskie tosty z jabłkiem i sosem pomarańczowym

Składniki:

  • kilka kromek czerstwego chleba
    • 2 jajka
      • 50 gr cukru
        • 0.5 l mleka
          • 20 g masła
            • 10 g cukru pudru
              • jabłko
                • cynamon

                  Składniki na sos pomarańczowy:

                  • tarta skórka z pomarańczy
                    • sok z 2 pomarańczy
                      • 2 łyżki soku z cytryny
                        • 2-3 łyżki masła
                          • 3 łyżki cukru brązowego
                            • 1 goździk
                              • świeży imbir

                                Sposób przygotowania francuskich tostów z jabłkiem i sosem pomarańczowym

                                1. Na patelni podgrzej 2 łyżki cukru i masło, aż cukier zacznie się topić. Kiedy cukier nabierze brązowo-karmelowej barwy, zmniejsz ogień i dodaj sok z cytryny i pomarańczy, a także skórkę obraną z wyczyszczonej i wyparzonej pomarańczy. Dodaj goździk i imbir. Delikatnie podgotuj, aż sos zgęstnieje.
                                  1. Pokrój jabłko w kawałki. W misce wymieszaj całe jajka, cukier i mleko. Zanurz kromki w mieszance na kilka sekund. Na gorącej patelni rozpuść masło, podsmaż kawałki jabłka, aż trochę zmiękną. Dodaj kromki, smaż plastry przez 3 do 4 minut z każdej strony. Dla większej przyjemności posyp je cukrem pudrem. Polej sosem pomarańczowym do smaku.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Teofila Siewko

                                    Źródło: Mikołaj Rey

                                    Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana