Okres lata to idealny czas na to, by wypróbować poznane w programie przepisy na smakowite dania. Sprawdź propozycje posiłków na upalną pogodę.
Zupa rybna z mlekiem kokosowym
Autorką tego doskonałego przepisu jest Agnieszka Olejnik.
Skladniki:
- pół papryczki chili
- trawa cytrynowa
- kawałek imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- białe wino
- limonka
- kolendra
- mleko kokosowe
- sól, pieprz
- oliwa
- 2 szparagi
- pół żółtej papryki
- pół zielonej papryki
- kawałek fileta z łososia
- sos rybny
Przygotowanie:
- Podsmażyć na oliwie pół papryczki chili i 2 ząbki czosnku, dodać trawę cytrynową.
- Podlać białym winem, zredukować, dodać podpieczone wcześniej w piekarniku obrane ze skóry pomidory.
- Dodać pokrojone papryki i troszkę wody, zagotować, żeby papryka zmiękła.
- Następnie dodać szparagi, wlać mleko kokosowe, zagotować.
- Doprawić solą i pieprzem, dodać sos rybny i rybę — wcześniej pokrojoną w kostkę i doprawioną solą, pieprzem oraz limonką.
- Gotować jeszcze 3 minuty i na koniec dodać starty imbir oraz sok z limonki i startą skórkę z limonki, a także posiekaną kolendrę.
- Przed podaniem wyjąć trawę cytrynową.
Sposób podania:
Danie można podać w głębokim talerzu, udekorować kolendrą i kawałkiem limonki.
Stek z kalafiora z orzeźwiającą sałatką
Masz ochotę na steka w nieco innym wydaniu? Kuba Pietrzycki przygotował swoją propozycję.
Składniki:
- kalafior
- łyżeczka żółtej pasty curry
- 50 g boczku wędzonego w plastrach
- 50 g rukoli
- pomarańcza
- 2 czerwone cebule
- pęczek botwinki
- 50 g orzeszków pinii
- mango
- 50 ml octu winnego
- 50 ml oliwy
- limonka
- czarny sezam
- 100 g masła
- sól, pieprz, cukier
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie steka:
- Z kalafiora wykroić gruby plaster (stek).
- Na patelni rozgrzać masło, dodać i rozprowadzić pół łyżeczki pasty curry, a następnie wrzucić stek.
- Smażyć na niewielkim ogniu przez 8-10 minut z jednej strony.
- Dodać kolejne pół łyżeczki pasty curry, przewrócić stek i ponownie smażyć przez 8-10 minut.
- Pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem oraz zetrzeć skórkę z limonki.
Przygotowanie sałatki:
- Na suchej patelni uprażyć orzeszki pinii, następnie zdjąć z patelni i odłożyć.
- Z botwinki odciąć korzenie, obrać buraczki i ugotować w wodzie do stanu al dente; po ugotowaniu pokroić w paseczki.
- Z pomarańczy ściąć skórkę i wykroić fileciki, a cebulę pokroić w kosteczkę.
- Z mango wykroić miąższ, wrzucić do blendera i zmiksować.
- Dwie łyżki purée z mango przełożyć do innego naczynia, dodać ocet winny, sól, pieprz, cukier i oliwę.
- Energicznie wymieszać do uzyskania konsystencji sosu.
- Do miski wrzucić dwie garście rukoli, pomarańczę, buraki i cebulę, następnie polać sosem z mango i wymieszać.
- Plastry boczku wysmażyć na suchej patelni na chrupko i odłożyć.
- Wyłożyć sałatkę na talerz i posypać uprażonymi orzeszkami pinii.
- Dodać stek z kalafiora, a na nim ułożyć kawałki boczku.
- Stek posypać czarnym sezamem i udekorować listkami natki pietruszki.
Sposób podania:
Danie możesz podać na płaskim talerzu.
Kiedy i gdzie obejrzysz program "MasterChef"?
Planujesz nadrobić ostatnie sezony? Wszystkie dotychczasowe odcinki możesz obejrzeć w serwisie Player.pl. Wybrane odcinki znajdziesz także na VOD.pl.
Zobacz także:
- „Kuchenne rewolucje”: 15 najlepszych przepisów Magdy Gessler
- Poznaj najlepsze przepisy z pierwszej edycji programu "Ugotowani w parach"
- Ignacy Jabłoński – poznaj 5 najlepszych przepisów zwycięzcy 8. edycji programu “MasterChef Junior”
Autor: Kinga Banasik
Źródło: tvn.pl, dziendobry.tvn.pl
Źródło zdjęcia głównego: E+/Getty Images