Przepisy na lekki obiad z "MasterChefem". Idealne na upalne lato

Źródło: Dzień Dobry TVN Online
"MasterChef. Wielkie grillowanie" - co działo się za kulisami?
"MasterChef. Wielkie grillowanie" - co działo się za kulisami?
Burak - warzywo doskonałe
Burak - warzywo doskonałe
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Sezon grillowy czas zacząć
Sezon grillowy czas zacząć
Kuchnia na pełnej petardzie
Kuchnia na pełnej petardzie
Patryk Galewski i jego schab
Patryk Galewski i jego schab
"MasterChef" to program, który pozwala widzom nie tylko śledzić zmagania kucharzy-amatorów, ale i podnieść własne umiejętności kulinarne. Format, obecny w Polsce od 2012 roku, stanowi niewyczerpane źródło inspiracji, które z łatwością można wykorzystać w swojej kuchni.

Okres lata to idealny czas na to, by wypróbować poznane w programie przepisy na smakowite dania. Sprawdź propozycje posiłków na upalną pogodę.

Zupa rybna z mlekiem kokosowym

Autorką tego doskonałego przepisu jest Agnieszka Olejnik.

Skladniki:

  • pół papryczki chili
    • trawa cytrynowa
      • kawałek imbiru
        • 3 ząbki czosnku
          • 3 pomidory
            • białe wino
              • limonka
                • kolendra
                  • mleko kokosowe
                    • sól, pieprz
                      • oliwa
                        • 2 szparagi
                          • pół żółtej papryki
                            • pół zielonej papryki
                              • kawałek fileta z łososia
                                • sos rybny

                                  Przygotowanie:

                                  • Podsmażyć na oliwie pół papryczki chili i 2 ząbki czosnku, dodać trawę cytrynową.
                                    • Podlać białym winem, zredukować, dodać podpieczone wcześniej w piekarniku obrane ze skóry pomidory. 
                                      • Dodać pokrojone papryki i troszkę wody, zagotować, żeby papryka zmiękła.
                                        • Następnie dodać szparagi, wlać mleko kokosowe, zagotować. 
                                          • Doprawić solą i pieprzem, dodać sos rybny i rybę — wcześniej pokrojoną w kostkę i doprawioną solą, pieprzem oraz limonką. 
                                            • Gotować jeszcze 3 minuty i na koniec dodać starty imbir oraz sok z limonki i startą skórkę z limonki, a także posiekaną kolendrę. 
                                              • Przed podaniem wyjąć trawę cytrynową.

                                                Sposób podania:

                                                Danie można podać w głębokim talerzu, udekorować kolendrą i kawałkiem limonki.

                                                Stek z kalafiora z orzeźwiającą sałatką

                                                Masz ochotę na steka w nieco innym wydaniu? Kuba Pietrzycki przygotował swoją propozycję.

                                                Składniki:

                                                • kalafior
                                                  • łyżeczka żółtej pasty curry
                                                    • 50 g boczku wędzonego w plastrach
                                                      • 50 g rukoli
                                                        • pomarańcza
                                                          • 2 czerwone cebule
                                                            • pęczek botwinki
                                                              • 50 g orzeszków pinii
                                                                • mango
                                                                  • 50 ml octu winnego
                                                                    • 50 ml oliwy
                                                                      • limonka
                                                                        • czarny sezam
                                                                          • 100 g masła
                                                                            • sól, pieprz, cukier
                                                                              • natka pietruszki do dekoracji

                                                                                Przygotowanie steka:

                                                                                1. Z kalafiora wykroić gruby plaster (stek).
                                                                                  1. Na patelni rozgrzać masło, dodać i rozprowadzić pół łyżeczki pasty curry, a następnie wrzucić stek.
                                                                                    1. Smażyć na niewielkim ogniu przez 8-10 minut z jednej strony. 
                                                                                      1. Dodać kolejne pół łyżeczki pasty curry, przewrócić stek i ponownie smażyć przez 8-10 minut.
                                                                                        1. Pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem oraz zetrzeć skórkę z limonki.

                                                                                          Przygotowanie sałatki:

                                                                                          1. Na suchej patelni uprażyć orzeszki pinii, następnie zdjąć z patelni i odłożyć.
                                                                                            1. Z botwinki odciąć korzenie, obrać buraczki i ugotować w wodzie do stanu al dente; po ugotowaniu pokroić w paseczki.
                                                                                              1. Z pomarańczy ściąć skórkę i wykroić fileciki, a cebulę pokroić w kosteczkę.
                                                                                                1. Z mango wykroić miąższ, wrzucić do blendera i zmiksować. 
                                                                                                  1. Dwie łyżki purée z mango przełożyć do innego naczynia, dodać ocet winny, sól, pieprz, cukier i oliwę.
                                                                                                    1. Energicznie wymieszać do uzyskania konsystencji sosu.
                                                                                                      1.  Do miski wrzucić dwie garście rukoli, pomarańczę, buraki i cebulę, następnie polać sosem z mango i wymieszać.
                                                                                                        1. Plastry boczku wysmażyć na suchej patelni na chrupko i odłożyć.
                                                                                                          1. Wyłożyć sałatkę na talerz i posypać uprażonymi orzeszkami pinii.
                                                                                                            1. Dodać stek z kalafiora, a na nim ułożyć kawałki boczku.
                                                                                                              1. Stek posypać czarnym sezamem i udekorować listkami natki pietruszki.

                                                                                                                Sposób podania:

                                                                                                                Danie możesz podać na płaskim talerzu.

                                                                                                                Kiedy i gdzie obejrzysz program "MasterChef"?

                                                                                                                Planujesz nadrobić ostatnie sezony? Wszystkie dotychczasowe odcinki możesz obejrzeć w serwisie Player.pl. Wybrane odcinki znajdziesz także na VOD.pl.

                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                Autor: Kinga Banasik

                                                                                                                Źródło: tvn.pl, dziendobry.tvn.pl

                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: E+/Getty Images

                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana