“Ugotowani w parach”. Poznaj najlepsze przepisy z pierwszej edycji programu i wypróbuj je w swojej kuchni 

"Ugotowani w parach"
Źródło: Dzień Dobry TVN
Ugotowani w parach
Ugotowani w parach
Grillowe gadżety
Grillowe gadżety
Zapraszamy na wspólne grillowanie na plaży Rusałka
Zapraszamy na wspólne grillowanie na plaży Rusałka
Chcesz spalić kiełbaskę z grilla? Trenuj z Qczajem!
Chcesz spalić kiełbaskę z grilla? Trenuj z Qczajem!
Grillowy piątek z DDTVN
Grillowy piątek z DDTVN
Sztuka dekorowania kiełbaski z grilla
Sztuka dekorowania kiełbaski z grilla
Kto szybciej złoży ogrodowego grilla?
Kto szybciej złoży ogrodowego grilla?
Podział ról na grillu
Podział ról na grillu
Grillowanie czas start
Grillowanie czas start
Grillowa kuchnia Roberta Burneiki i Szymona Czerwińskiego
Grillowa kuchnia Roberta Burneiki i Szymona Czerwińskiego
Sałatki idealne na grilla
Sałatki idealne na grilla
Lubisz program “Ugotowani w parach” i chcesz we własnej kuchni przetestować wykonywane przez uczestników przepisy? Świetnie się składa, ponieważ w tym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie 5, naszym zdaniem, najlepszych przepisów z pierwszego sezonu programu. 

Chcesz wiedzieć, jakie receptury znalazły się na naszej liście TOP 5 przepisów z programu “Ugotowani w parach”? Koniecznie sprawdź i przetestuj je wszystkie. 

Najlepsze przepisy z “Ugotowanych w parach” – Pasta Verde

Pasta Verde to przepis Damiana i Ireneusza na domowej roboty makaron z pistacjowym pesto.

Składniki: 

  • pistacje – 150 g;
  • bazylia – 150 g;
  • parmezan – 150 g;
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,
  • makaron,
  • pomidorki koktajlowe,
  • buratta.

Sposób przygotowania:

  1. Do blendera dodaj 150 gramów pistacji, 150 gramów bazylii, 150 gramów parmezanu, oliwę, sól i pieprz. Zblenduj wszystko na gładką masę.
  2. Makaron ugotuj do takiej twardości, jaką lubisz.
  3. Odcedź ugotowany makaron, zachowując szklankę wody, w której się gotował.
  4. Do ugotowanego makaronu dodaj przygotowane pesto i szklankę wody z makaronu. Wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Do makaronu z pesto dodaj pomidorki koktajlowe, parmezan, burratę i udekoruj wszystko bazylią.

Najlepsze przepisy z “Ugotowanych w parach” – kremowa niespodzianka

Kremowa niespodzianka to przepis Dawida i Karoliny na burattę faszerowaną malinami podaną na smażonych winogronach.

Składniki:

  • winogrona – 10-15 sztuk,
  • miód – 1 łyżka,
  • papryka czuszka – 1 szt.,
  • ocet balsamiczny – 5 łyżek,
  • sok z malin,
  • maliny,
  • buratta.

Sposób przygotowania: 

  • Winogrona oderwij od gałązki. Umyj je i pokrój na ćwiartki.
  • Pokrojone winogrona podsmaż na patelni z dodatkiem drobno pokrojonej papryki czuszki.
  • W trakcie smażenia na patelnię dodaj łyżkę miodu i 5 łyżek octu balsamicznego.
  • Całość podsmaż, redukując powstały sos do minimum.
  • Gdy całość zaczyna się karmelizować odstaw winogrona do schłodzenia.
  • Świeże maliny dodaj na patelnię i przygotuj smażoną konfiturę z miodem.
  • Zredukuj sok z malin do minimum.
  • Konfiturę malinową przepuść przez sitko, aby pozbyć się z niej pestek malin.
  • Wszystkie owoce odstaw do schłodzenia.
  • Kulki burraty nafaszeruj dwoma łyżkami malin. Gotową burratę polej sosem malinowym, a obok nałóż podsmażone winogrona.

Najlepsze przepisy z “Ugotowanych w parach” – UNO DOS TRES

UNO DOS TRES to przepis Marzeny i Konrada na meksykańskie tacos.

Składniki na tacos:

  1. mąka pszenna typ 405 – 250 g + 10/20 g na podsypanie ciasta,
  2. woda – 200 ml,
  3. sól – pół łyżeczki,
  4. olej rzepakowy – 30 ml.

Sposób przygotowania tacos: 

  1. Złącz wszystkie składniki i wyrób ciasto.
  2. Podziel je na kawałki i pojedynczo wkładaj do maszynki ręcznej do tortilli.

Składniki na łopatkę wieprzową:

  • łopatka wieprzowa – 500 g,
  • pół białej cebuli,
  • garść świeżej kolendry,
  • marchew – 2 szt.,
  • por,
  • seler,
  • pół cebuli,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe – 3 szt.,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na marynatę do mięsa: 

  • cynamon – ¼ łyżeczki,
  • chilli – ¼ łyżeczki,
  • chipotle wędzona – 1 szt.,
  • woda – 250 ml,
  • kmin rzymski – 1 łyżeczka,
  • oregano – 1 łyżeczka,
  • goździki – 2 sztuki,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • pieprz – ¼ łyżeczki,
  • sól – łyżeczka.

Sposób przygotowania mięsa: 

  1. Łopatkę wieprzową włóż do marynaty na całą noc.
  2. Następnego dnia ugotuj ją w wolnowarze przez kilka godzin.

Składniki na kurczaka à la fajitas:

  • pierś z kurczaka – 1 sztuka,
  • papryka czerwona – ⅓ sztuki,
  • papryka zielona – ⅓ sztuki,
  • papryka żółta – ⅓ sztuki,
  • pieczarki – kilka sztuk,
  • czerwona cebula – 1 sztuka,
  • przyprawa fajitas – 1 łyżka,
  • oliwa – 2 łyżki,
  • świeża kolendra.

Sposób przygotowania: 

  1. Pieczarki i paprykę pokrój w paseczki.
  2. Cebulę pokrój w piórka.
  3. Kurczaka zamarynuj i podsmaż z pozostałymi składnikami.

Sposób podania tacos:

Tacos nakładamy mięso i podajemy z dodatkami:

  • pastą z czarnej fasoli (czarna fasola z puszki zblendowana z przyprawą meksykańską),
  • szybką salsą z ogórka zielonego (ogórek zielony zblendowany z limonką, kolendrą i papryczką),
  • salsą mango z chilli (pokrojone drobno mango z dodatkiem chilli),
  • czerwona cebula marynowana w cytrusach (1 duża cebula, sok z 1 limonki, 1 papryczka jalapeno, sól i pieprz).

Najlepsze przepisy z “Ugotowanych w parach” – Zapieczone w piecu

Zapieczone w piecu to przepis Magdy i Igora na moussakę.

Składniki:

  • bakłażan – 3 sztuki,
  • ziemniaki – 5-6 sztuk,
  • mięso mielone wołowo-cielęce – 1 kg,
  • czerwona cebula – 1 sztuka,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • oregano,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • cynamon,
  • masło – 2 łyżki,
  • passata lub przecier pomidorowy – 300 g,
  • jaja – 1 szt.,
  • mąka tortowa – 4 łyżki,
  • mleko – 500 ml,
  • oliwa,
  • parmezan,
  • bułka tarta – 1 łyżka,
  • ser feta – 300 g.

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki obierz i wrzuć do osolonej wody. Gotuj przez 10 minut.
  2. Po 10 minutach odcedź ziemniaki i pokrój je w podłużne paski.
  3. Paski z ziemniaków wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmażaj z obu stron do czasu, aż lekko się zarumienią.
  4. Z bakłażanem postąp tak samo, jak z ziemniakami.
  5. Cebulę pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię i podsmaż na oliwie do zarumienienia. Następnie dodaj do cebuli drobno posiekany czosnek.
  6. Po chwili do cebuli z czosnkiem dodaj mięso i dopraw solą, pieprzę i laską cynamonu, którą później wyjmiesz.
  7. Gdy mięso się usmaży, zdejmij je z ognia i dodaj jajko. Odstaw.
  8. Przygotuj beszamel. W rondelku rozpuść 4 łyżki masła, dodaj powoli mąkę i cały czas mieszaj. Powoli dolewaj mleko i cały czas mieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  9. Gdy sos zgęstnieje odstaw go na bok.
  10. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, następnie warstwę mięsa, warstwę bakłażana i znów warstwę mięsa.
  11. Na drugą warstwę mięsa wylewamy z rondelka beszamel, a na wierzch ścieramy parmezan i posypujemy go bułką tartą.
  12. Wkładamy moussakę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ją ok. 30-40 minut.
  13. Gotowe danie podajemy z plastrem sera feta na talerzu.

Gdzie i kiedy oglądać program “Ugotowani w parach”?

Pierwszy sezon programu “Ugotowani w parach” już się skończył jednak nic straconego, ponieważ wszystkie odcinki dostępne są na platformie wideo na życzenie Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości