Chcesz wiedzieć, jakie receptury znalazły się na naszej liście TOP 5 przepisów z programu “Ugotowani w parach”? Koniecznie sprawdź i przetestuj je wszystkie.
Najlepsze przepisy z “Ugotowanych w parach” – Pasta Verde
Pasta Verde to przepis Damiana i Ireneusza na domowej roboty makaron z pistacjowym pesto.
Składniki:
- pistacje – 150 g;
- bazylia – 150 g;
- parmezan – 150 g;
- oliwa,
- sól,
- pieprz,
- makaron,
- pomidorki koktajlowe,
- buratta.
Sposób przygotowania:
- Do blendera dodaj 150 gramów pistacji, 150 gramów bazylii, 150 gramów parmezanu, oliwę, sól i pieprz. Zblenduj wszystko na gładką masę.
- Makaron ugotuj do takiej twardości, jaką lubisz.
- Odcedź ugotowany makaron, zachowując szklankę wody, w której się gotował.
- Do ugotowanego makaronu dodaj przygotowane pesto i szklankę wody z makaronu. Wymieszaj wszystkie składniki.
- Do makaronu z pesto dodaj pomidorki koktajlowe, parmezan, burratę i udekoruj wszystko bazylią.
Najlepsze przepisy z “Ugotowanych w parach” – kremowa niespodzianka
Kremowa niespodzianka to przepis Dawida i Karoliny na burattę faszerowaną malinami podaną na smażonych winogronach.
Składniki:
- winogrona – 10-15 sztuk,
- miód – 1 łyżka,
- papryka czuszka – 1 szt.,
- ocet balsamiczny – 5 łyżek,
- sok z malin,
- maliny,
- buratta.
Sposób przygotowania:
- Winogrona oderwij od gałązki. Umyj je i pokrój na ćwiartki.
- Pokrojone winogrona podsmaż na patelni z dodatkiem drobno pokrojonej papryki czuszki.
- W trakcie smażenia na patelnię dodaj łyżkę miodu i 5 łyżek octu balsamicznego.
- Całość podsmaż, redukując powstały sos do minimum.
- Gdy całość zaczyna się karmelizować odstaw winogrona do schłodzenia.
- Świeże maliny dodaj na patelnię i przygotuj smażoną konfiturę z miodem.
- Zredukuj sok z malin do minimum.
- Konfiturę malinową przepuść przez sitko, aby pozbyć się z niej pestek malin.
- Wszystkie owoce odstaw do schłodzenia.
- Kulki burraty nafaszeruj dwoma łyżkami malin. Gotową burratę polej sosem malinowym, a obok nałóż podsmażone winogrona.
Najlepsze przepisy z “Ugotowanych w parach” – UNO DOS TRES
UNO DOS TRES to przepis Marzeny i Konrada na meksykańskie tacos.
Składniki na tacos:
- mąka pszenna typ 405 – 250 g + 10/20 g na podsypanie ciasta,
- woda – 200 ml,
- sól – pół łyżeczki,
- olej rzepakowy – 30 ml.
Sposób przygotowania tacos:
- Złącz wszystkie składniki i wyrób ciasto.
- Podziel je na kawałki i pojedynczo wkładaj do maszynki ręcznej do tortilli.
Składniki na łopatkę wieprzową:
- łopatka wieprzowa – 500 g,
- pół białej cebuli,
- garść świeżej kolendry,
- marchew – 2 szt.,
- por,
- seler,
- pół cebuli,
- ziele angielskie,
- liście laurowe – 3 szt.,
- sól,
- pieprz.
Składniki na marynatę do mięsa:
- cynamon – ¼ łyżeczki,
- chilli – ¼ łyżeczki,
- chipotle wędzona – 1 szt.,
- woda – 250 ml,
- kmin rzymski – 1 łyżeczka,
- oregano – 1 łyżeczka,
- goździki – 2 sztuki,
- czosnek – 1 ząbek,
- pieprz – ¼ łyżeczki,
- sól – łyżeczka.
Sposób przygotowania mięsa:
- Łopatkę wieprzową włóż do marynaty na całą noc.
- Następnego dnia ugotuj ją w wolnowarze przez kilka godzin.
Składniki na kurczaka à la fajitas:
- pierś z kurczaka – 1 sztuka,
- papryka czerwona – ⅓ sztuki,
- papryka zielona – ⅓ sztuki,
- papryka żółta – ⅓ sztuki,
- pieczarki – kilka sztuk,
- czerwona cebula – 1 sztuka,
- przyprawa fajitas – 1 łyżka,
- oliwa – 2 łyżki,
- świeża kolendra.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki i paprykę pokrój w paseczki.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Kurczaka zamarynuj i podsmaż z pozostałymi składnikami.
Sposób podania tacos:
Tacos nakładamy mięso i podajemy z dodatkami:
- pastą z czarnej fasoli (czarna fasola z puszki zblendowana z przyprawą meksykańską),
- szybką salsą z ogórka zielonego (ogórek zielony zblendowany z limonką, kolendrą i papryczką),
- salsą mango z chilli (pokrojone drobno mango z dodatkiem chilli),
- czerwona cebula marynowana w cytrusach (1 duża cebula, sok z 1 limonki, 1 papryczka jalapeno, sól i pieprz).
Najlepsze przepisy z “Ugotowanych w parach” – Zapieczone w piecu
Zapieczone w piecu to przepis Magdy i Igora na moussakę.
Składniki:
- bakłażan – 3 sztuki,
- ziemniaki – 5-6 sztuk,
- mięso mielone wołowo-cielęce – 1 kg,
- czerwona cebula – 1 sztuka,
- czosnek – 2 ząbki,
- oregano,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- cynamon,
- masło – 2 łyżki,
- passata lub przecier pomidorowy – 300 g,
- jaja – 1 szt.,
- mąka tortowa – 4 łyżki,
- mleko – 500 ml,
- oliwa,
- parmezan,
- bułka tarta – 1 łyżka,
- ser feta – 300 g.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i wrzuć do osolonej wody. Gotuj przez 10 minut.
- Po 10 minutach odcedź ziemniaki i pokrój je w podłużne paski.
- Paski z ziemniaków wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmażaj z obu stron do czasu, aż lekko się zarumienią.
- Z bakłażanem postąp tak samo, jak z ziemniakami.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię i podsmaż na oliwie do zarumienienia. Następnie dodaj do cebuli drobno posiekany czosnek.
- Po chwili do cebuli z czosnkiem dodaj mięso i dopraw solą, pieprzę i laską cynamonu, którą później wyjmiesz.
- Gdy mięso się usmaży, zdejmij je z ognia i dodaj jajko. Odstaw.
- Przygotuj beszamel. W rondelku rozpuść 4 łyżki masła, dodaj powoli mąkę i cały czas mieszaj. Powoli dolewaj mleko i cały czas mieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Gdy sos zgęstnieje odstaw go na bok.
- W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, następnie warstwę mięsa, warstwę bakłażana i znów warstwę mięsa.
- Na drugą warstwę mięsa wylewamy z rondelka beszamel, a na wierzch ścieramy parmezan i posypujemy go bułką tartą.
- Wkładamy moussakę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ją ok. 30-40 minut.
- Gotowe danie podajemy z plastrem sera feta na talerzu.
Gdzie i kiedy oglądać program “Ugotowani w parach”?
Pierwszy sezon programu “Ugotowani w parach” już się skończył jednak nic straconego, ponieważ wszystkie odcinki dostępne są na platformie wideo na życzenie Player.pl.
Zobacz także:
- To ulubiony duet widzów programu "Ugotowani w parach". "Pokazaliśmy magię przy stole"
- Gwiazdy "Ugotowanych w parach" zdradzają "Przepis na magię". Co jest dla nich najważniejsze?
- "Ugotowani w parach". Damian Michałowski w duecie z tatą Ireneuszem. Czy stworzą zgrany team?
Autor: Aleksandra Wolniewicz
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News