“Ugotowani w parach”. Poznaj najlepsze przepisy z pierwszej edycji programu i wypróbuj je w swojej kuchni 

Źródło: Dzień Dobry TVN
Ugotowani w parach
Ugotowani w parach
Grillowe gadżety
Grillowe gadżety
Zapraszamy na wspólne grillowanie na plaży Rusałka
Zapraszamy na wspólne grillowanie na plaży Rusałka
Chcesz spalić kiełbaskę z grilla? Trenuj z Qczajem!
Chcesz spalić kiełbaskę z grilla? Trenuj z Qczajem!
Grillowy piątek z DDTVN
Grillowy piątek z DDTVN
Sztuka dekorowania kiełbaski z grilla
Sztuka dekorowania kiełbaski z grilla
Kto szybciej złoży ogrodowego grilla?
Kto szybciej złoży ogrodowego grilla?
Podział ról na grillu
Podział ról na grillu
Grillowanie czas start
Grillowanie czas start
Grillowa kuchnia Roberta Burneiki i Szymona Czerwińskiego
Grillowa kuchnia Roberta Burneiki i Szymona Czerwińskiego
Sałatki idealne na grilla
Sałatki idealne na grilla
Lubisz program “Ugotowani w parach” i chcesz we własnej kuchni przetestować wykonywane przez uczestników przepisy? Świetnie się składa, ponieważ w tym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie 5, naszym zdaniem, najlepszych przepisów z pierwszego sezonu programu. 

Chcesz wiedzieć, jakie receptury znalazły się na naszej liście TOP 5 przepisów z programu “Ugotowani w parach”? Koniecznie sprawdź i przetestuj je wszystkie. 

Najlepsze przepisy z “Ugotowanych w parach” – Pasta Verde

Pasta Verde to przepis Damiana i Ireneusza na domowej roboty makaron z pistacjowym pesto.

Składniki: 

  • pistacje – 150 g;
    • bazylia – 150 g;
      • parmezan – 150 g;
        • oliwa,
          • sól,
            • pieprz,
              • makaron,
                • pomidorki koktajlowe,
                  • buratta.

                    Sposób przygotowania:

                    1. Do blendera dodaj 150 gramów pistacji, 150 gramów bazylii, 150 gramów parmezanu, oliwę, sól i pieprz. Zblenduj wszystko na gładką masę.
                      1. Makaron ugotuj do takiej twardości, jaką lubisz.
                        1. Odcedź ugotowany makaron, zachowując szklankę wody, w której się gotował.
                          1. Do ugotowanego makaronu dodaj przygotowane pesto i szklankę wody z makaronu. Wymieszaj wszystkie składniki.
                            1. Do makaronu z pesto dodaj pomidorki koktajlowe, parmezan, burratę i udekoruj wszystko bazylią.

                              Najlepsze przepisy z “Ugotowanych w parach” – kremowa niespodzianka

                              Kremowa niespodzianka to przepis Dawida i Karoliny na burattę faszerowaną malinami podaną na smażonych winogronach.

                              Składniki:

                              • winogrona – 10-15 sztuk,
                                • miód – 1 łyżka,
                                  • papryka czuszka – 1 szt.,
                                    • ocet balsamiczny – 5 łyżek,
                                      • sok z malin,
                                        • maliny,
                                          • buratta.

                                            Sposób przygotowania: 

                                            • Winogrona oderwij od gałązki. Umyj je i pokrój na ćwiartki.
                                              • Pokrojone winogrona podsmaż na patelni z dodatkiem drobno pokrojonej papryki czuszki.
                                                • W trakcie smażenia na patelnię dodaj łyżkę miodu i 5 łyżek octu balsamicznego.
                                                  • Całość podsmaż, redukując powstały sos do minimum.
                                                    • Gdy całość zaczyna się karmelizować odstaw winogrona do schłodzenia.
                                                      • Świeże maliny dodaj na patelnię i przygotuj smażoną konfiturę z miodem.
                                                        • Zredukuj sok z malin do minimum.
                                                          • Konfiturę malinową przepuść przez sitko, aby pozbyć się z niej pestek malin.
                                                            • Wszystkie owoce odstaw do schłodzenia.
                                                              • Kulki burraty nafaszeruj dwoma łyżkami malin. Gotową burratę polej sosem malinowym, a obok nałóż podsmażone winogrona.

                                                                Najlepsze przepisy z “Ugotowanych w parach” – UNO DOS TRES

                                                                UNO DOS TRES to przepis Marzeny i Konrada na meksykańskie tacos.

                                                                Składniki na tacos:

                                                                1. mąka pszenna typ 405 – 250 g + 10/20 g na podsypanie ciasta,
                                                                  1. woda – 200 ml,
                                                                    1. sól – pół łyżeczki,
                                                                      1. olej rzepakowy – 30 ml.

                                                                        Sposób przygotowania tacos: 

                                                                        1. Złącz wszystkie składniki i wyrób ciasto.
                                                                          1. Podziel je na kawałki i pojedynczo wkładaj do maszynki ręcznej do tortilli.

                                                                            Składniki na łopatkę wieprzową:

                                                                            • łopatka wieprzowa – 500 g,
                                                                              • pół białej cebuli,
                                                                                • garść świeżej kolendry,
                                                                                  • marchew – 2 szt.,
                                                                                    • por,
                                                                                      • seler,
                                                                                        • pół cebuli,
                                                                                          • ziele angielskie,
                                                                                            • liście laurowe – 3 szt.,
                                                                                              • sól,
                                                                                                • pieprz.

                                                                                                  Składniki na marynatę do mięsa: 

                                                                                                  • cynamon – ¼ łyżeczki,
                                                                                                    • chilli – ¼ łyżeczki,
                                                                                                      • chipotle wędzona – 1 szt.,
                                                                                                        • woda – 250 ml,
                                                                                                          • kmin rzymski – 1 łyżeczka,
                                                                                                            • oregano – 1 łyżeczka,
                                                                                                              • goździki – 2 sztuki,
                                                                                                                • czosnek – 1 ząbek,
                                                                                                                  • pieprz – ¼ łyżeczki,
                                                                                                                    • sól – łyżeczka.

                                                                                                                      Sposób przygotowania mięsa: 

                                                                                                                      1. Łopatkę wieprzową włóż do marynaty na całą noc.
                                                                                                                        1. Następnego dnia ugotuj ją w wolnowarze przez kilka godzin.

                                                                                                                          Składniki na kurczaka à la fajitas:

                                                                                                                          • pierś z kurczaka – 1 sztuka,
                                                                                                                            • papryka czerwona – ⅓ sztuki,
                                                                                                                              • papryka zielona – ⅓ sztuki,
                                                                                                                                • papryka żółta – ⅓ sztuki,
                                                                                                                                  • pieczarki – kilka sztuk,
                                                                                                                                    • czerwona cebula – 1 sztuka,
                                                                                                                                      • przyprawa fajitas – 1 łyżka,
                                                                                                                                        • oliwa – 2 łyżki,
                                                                                                                                          • świeża kolendra.

                                                                                                                                            Sposób przygotowania: 

                                                                                                                                            1. Pieczarki i paprykę pokrój w paseczki.
                                                                                                                                              1. Cebulę pokrój w piórka.
                                                                                                                                                1. Kurczaka zamarynuj i podsmaż z pozostałymi składnikami.

                                                                                                                                                  Sposób podania tacos:

                                                                                                                                                  Tacos nakładamy mięso i podajemy z dodatkami:

                                                                                                                                                  • pastą z czarnej fasoli (czarna fasola z puszki zblendowana z przyprawą meksykańską),
                                                                                                                                                    • szybką salsą z ogórka zielonego (ogórek zielony zblendowany z limonką, kolendrą i papryczką),
                                                                                                                                                      • salsą mango z chilli (pokrojone drobno mango z dodatkiem chilli),
                                                                                                                                                        • czerwona cebula marynowana w cytrusach (1 duża cebula, sok z 1 limonki, 1 papryczka jalapeno, sól i pieprz).

                                                                                                                                                          Najlepsze przepisy z “Ugotowanych w parach” – Zapieczone w piecu

                                                                                                                                                          Zapieczone w piecu to przepis Magdy i Igora na moussakę.

                                                                                                                                                          Składniki:

                                                                                                                                                          • bakłażan – 3 sztuki,
                                                                                                                                                            • ziemniaki – 5-6 sztuk,
                                                                                                                                                              • mięso mielone wołowo-cielęce – 1 kg,
                                                                                                                                                                • czerwona cebula – 1 sztuka,
                                                                                                                                                                  • czosnek – 2 ząbki,
                                                                                                                                                                    • oregano,
                                                                                                                                                                      • sól,
                                                                                                                                                                        • pieprz,
                                                                                                                                                                          • gałka muszkatołowa,
                                                                                                                                                                            • cynamon,
                                                                                                                                                                              • masło – 2 łyżki,
                                                                                                                                                                                • passata lub przecier pomidorowy – 300 g,
                                                                                                                                                                                  • jaja – 1 szt.,
                                                                                                                                                                                    • mąka tortowa – 4 łyżki,
                                                                                                                                                                                      • mleko – 500 ml,
                                                                                                                                                                                        • oliwa,
                                                                                                                                                                                          • parmezan,
                                                                                                                                                                                            • bułka tarta – 1 łyżka,
                                                                                                                                                                                              • ser feta – 300 g.

                                                                                                                                                                                                Sposób przygotowania: 

                                                                                                                                                                                                1. Ziemniaki obierz i wrzuć do osolonej wody. Gotuj przez 10 minut.
                                                                                                                                                                                                  1. Po 10 minutach odcedź ziemniaki i pokrój je w podłużne paski.
                                                                                                                                                                                                    1. Paski z ziemniaków wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmażaj z obu stron do czasu, aż lekko się zarumienią.
                                                                                                                                                                                                      1. Z bakłażanem postąp tak samo, jak z ziemniakami.
                                                                                                                                                                                                        1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię i podsmaż na oliwie do zarumienienia. Następnie dodaj do cebuli drobno posiekany czosnek.
                                                                                                                                                                                                          1. Po chwili do cebuli z czosnkiem dodaj mięso i dopraw solą, pieprzę i laską cynamonu, którą później wyjmiesz.
                                                                                                                                                                                                            1. Gdy mięso się usmaży, zdejmij je z ognia i dodaj jajko. Odstaw.
                                                                                                                                                                                                              1. Przygotuj beszamel. W rondelku rozpuść 4 łyżki masła, dodaj powoli mąkę i cały czas mieszaj. Powoli dolewaj mleko i cały czas mieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
                                                                                                                                                                                                                1. Gdy sos zgęstnieje odstaw go na bok.
                                                                                                                                                                                                                  1. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, następnie warstwę mięsa, warstwę bakłażana i znów warstwę mięsa.
                                                                                                                                                                                                                    1. Na drugą warstwę mięsa wylewamy z rondelka beszamel, a na wierzch ścieramy parmezan i posypujemy go bułką tartą.
                                                                                                                                                                                                                      1. Wkładamy moussakę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ją ok. 30-40 minut.
                                                                                                                                                                                                                        1. Gotowe danie podajemy z plastrem sera feta na talerzu.

                                                                                                                                                                                                                          Gdzie i kiedy oglądać program “Ugotowani w parach”?

                                                                                                                                                                                                                          Pierwszy sezon programu “Ugotowani w parach” już się skończył jednak nic straconego, ponieważ wszystkie odcinki dostępne są na platformie wideo na życzenie Player.pl.

                                                                                                                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                                                                                                                          Autor: Aleksandra Wolniewicz

                                                                                                                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana