„Kuchenne rewolucje”: 15 najlepszych przepisów Magdy Gessler

Źródło: Dzień Dobry TVN
Magda Gessler – najsłynniejsza rewolucjonistka
Magda Gessler – najsłynniejsza rewolucjonistka
"Kuchenne rewolucje" w Kamionkach
"Kuchenne rewolucje" w Kamionkach
"Kuchenne rewolucje" w Puławach
"Kuchenne rewolucje" w Puławach
Kuchenne rewolucje, odcinek 3
Kuchenne rewolucje, odcinek 3
Kuchenne rewolucje - zapowiedź
Kuchenne rewolucje - zapowiedź
"Kuchenne rewolucje" - zwiastun 11. odcinka
"Kuchenne rewolucje" - zwiastun 11. odcinka
"Kuchenne rewolucje" - zwiastun 10. odcinka
"Kuchenne rewolucje" - zwiastun 10. odcinka
"Kuchenne rewolucje" w Białymstoku
"Kuchenne rewolucje" w Białymstoku
Kuchenne rewolucje | Sezon 24 | Odcinek 8 - Krzeszyce
Kuchenne rewolucje | Sezon 24 | Odcinek 8 - Krzeszyce
"Kuchenne rewolucje" - zapowiedź nowego odcinka
"Kuchenne rewolucje" - zapowiedź nowego odcinka
Kuchenne rewolucje | Sezon 23 | Odcinek 10 - Karpacz |
Kuchenne rewolucje | Sezon 23 | Odcinek 10 - Karpacz |
Magda Gessler to niekwestionowany autorytet i królowa polskiej kuchni. W programie „Kuchenne rewolucje” przemierza całą Polskę, by ratować upadające restauracje. Jedno jest pewne – Magda Gessler jest zabójczo skuteczna i od lat zmienia na lepsze oblicze polskiej gastronomii. Każdy jej przepis to niekwestionowany hit, a goście restauracji po “Kuchennych rewolucjach” są zachwyceni smakiem i jakością jej potraw. 

Chcesz przygotować we własnej kuchni najlepsze dania przygotowywane przez Magdę Gessler w programie „Kuchenne rewolucje”? Znamy przepisy. Sprawdź. 

„Kuchenne rewolucje”: poznaj TOP 15 najlepszych przepisów z programu Magdy Gessler

Każdy przepis Magdy Gessler wprawia w zachwyt. Sprawdź nasze TOP 15 najlepszych przepisów z „Kuchennych rewolucji” i odtwórz je w swojej kuchni już dziś.

1. Przepis na naleśniki Magdy Gessler

Idealne naleśniki powinny być miękkie i elastyczne. Jak takie przygotować? Z przepisem od królowej polskiej gastronomii to nic trudnego. Sprawdź!

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka;
    • 1,5 szklanki wody gazowanej;
      • 2 jajka;
        • 2 szklanki mąki;
          • szczypta soli.

            Wskazówka: Jeśli chcesz usmażyć naleśniki na suchej patelni dodaj do ciasta 2-3 łyżki oleju lub roztopionego masła.

            Sposób przygotowania:

            1. Jajka ubij ze szczyptą soli.
              1. Dodaj mąkę, mleko i wodę. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć odpowiednią nie za gęstą i nie za rzadką konsystencję. Jak najprościej ją sprawdzić? Łyżką. Idealnie przygotowane ciasto powinno pokrywać ją w całości i jednocześnie z niej spływać.
                1. Przygotowane ciasto nakładaj na mocno rozgrzaną patelnię. Naleśniki smaż z dwóch stron na rumiany kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

                  2. Polędwiczki wieprzowe Magdy Gessler

                  Jesteś amatorem grzybów? Jeśli tak, koniecznie musisz sprawdzić przepis na aromatyczne polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym.

                  Składniki:

                  • 4 polędwiczki wieprzowe;
                    • grzyby: kurki – 300 g;
                      • czosnek – 1 ząbek;
                        • śmietana – 150 ml;
                          • masło klarowane – 2 łyżki;
                            • sól i pieprz do smaku.

                              Sposób przygotowania:

                              1. Dokładnie umyte i osuszone mięso z polędwicy wieprzowej doprawić solą i pieprzem.
                                1. Na rozgrzanej patelni rozpuścić dwie łyżki masła klarowanego i usmażyć na nim mięso na złocisty kolor. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 150°C.
                                  1. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć folią aluminiową. Tak przygotowane wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20 minut.
                                    1. Czosnek przecisnąć przez praskę i umieścić na patelni razem z kurkami. Smaż, aż z grzybów odparuje woda.
                                      1. Dodaj śmietanę i duś przez około 4-6 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
                                        1. Polędwiczki przełóż do sosu kurkowego.

                                          Propozycja podania:

                                          Podawaj z ulubionymi dodatkami. Tak przygotowane mięso idealnie komponuje się z ziemniakami lub kluskami śląskimi.

                                          3. Przepis na ciasto na pierogi Magdy Gessler

                                          Idealnie przygotowane ciasto na pierogi powinno być miękkie, delikatne i elastyczne. Jak takie przygotować? Wystarczy skorzystać ze sprawdzonego przepisu Magdy Gessler.

                                          Składniki:

                                          • 500 g mąki pszennej;
                                            • 200 ml gorącej wody;
                                              • sól.

                                                Sposób przygotowania:

                                                1. Mąkę przesiej przez sitko, dodaj połowę wody (100 ml) i energicznie zagnieć ciasto. Pomału dodawaj pozostałą część wody i ponownie zagniataj ciasto.
                                                  1. Ciasto ugniataj do czasu aż stanie się sprężyste, elastyczne i nie będzie kleić się do rąk.
                                                    1. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
                                                      1. Ciasto wyłóż na stolnicę i cienko rozwałkuj.
                                                        1. Wykrawaj koła np. przy pomocy szklanki.
                                                          1. Na każdy placek nakładaj ulubiony farsz i zawiń pierogi.
                                                            1. Gotuj w osolonej wodzie.
                                                              1. Gotowe pierogi podawaj jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami np. śmietaną lub usmażoną na złoto cebulką i skwarkami.

                                                                4. Kopytka – przepis Magdy Gessler

                                                                Jak przygotować pyszne, rozpływające się w ustach kopytka? Wypróbuj przepis z „Kuchennych rewolucji”!

                                                                Składniki:

                                                                • ziemniaki – 1,5 kg (najlepiej mączyste);
                                                                  • mąka pszenna – 200 g;
                                                                    • jajka – 2 szt.;
                                                                      • mąka ziemniaczana – 1 łyżka;
                                                                        • sól i olej do gotowania.

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          1. Obierz ziemniaki, umyj i ugotuj w osolonej wodzie.
                                                                            1. Ugotowane ziemniaki wystudź, a następnie ugnieć na gładko lub zmiel w maszynce do mielenia.
                                                                              1. Dodaj jajka, pół szklanki mąki pszennej, łyżkę mąki ziemniaczanej i zacznij energicznie wyrabiać ciasto, dopóki samo nie zacznie odchodzić od rąk.
                                                                                1. Wyłóż ciasto na osypany mąką blat i podziel na kilka części.
                                                                                  1. Z każdej z nich stwórz rulon i pokrój go pod kątem tworząc kształt rombu lub kwadratu.
                                                                                    1. Zagotuj wodę z dodatkiem soli i oleju.
                                                                                      1. Wrzucaj kopytka do wrzątku i mieszaj, aby się nie przykleiły. Gotuj ok. 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.
                                                                                        1. Kopytka wyciągnij na talerz i podawaj z ulubionymi składnikami.

                                                                                          5. Barszcz ukraiński Magdy Gessler

                                                                                          Sekret smaku barszczu ukraińskiego tkwi w szczegółach. To od idealnej kompozycji składników zależy jego wyjątkowy smak i intensywnie czerwony kolor. Jak więc przygotować idealny barszcz ukraiński? Z pomocą przychodzi nam niezawodna Magda Gessler i jej sprawdzony przepis na tę zupę.

                                                                                          Składniki:

                                                                                          • 200 g mięsa wołowego;
                                                                                            • ziemniaki (najlepiej młode) – 6 szt.;
                                                                                              • marchew – 3 szt.;
                                                                                                • pietruszka – 2 szt.;
                                                                                                  • kawałek selera;
                                                                                                    • 4 ząbki czosnku;
                                                                                                      • por – 1 szt.;
                                                                                                        • buraki – 5 szt.;
                                                                                                          • 4-8 łyżek kwasu z buraków;
                                                                                                            • ¼ główki kapusty;
                                                                                                              • suszone grzyby – prawdziwki – 3 szt.;
                                                                                                                • 200 g białej fasoli;
                                                                                                                  • przecier pomidorowy – 4 łyżki;
                                                                                                                    • 2 łyżki soku z cytryny;
                                                                                                                      • ziele angielskie – 5 ziaren;
                                                                                                                        • liście laurowe 2 szt.;
                                                                                                                          • cukier – 1 łyżeczka;
                                                                                                                            • sok z cytryny – 2 łyżki.;
                                                                                                                              • koperek;
                                                                                                                                • śmietana do zup;
                                                                                                                                  • sól i pieprz;

                                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                                    1. Dzień wcześniej namocz fasolę, najlepiej przez całą noc.
                                                                                                                                      1. Następnego dnia ugotuj, aż będzie miękka i odcedź.
                                                                                                                                        1. Do garnka włóż mięso, grzyby i przyprawy: ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalej zimną wodą i gotuj przez godzinę.
                                                                                                                                          1. Na tarce zetrzyj marchew, buraki i pietruszkę. Por pokrój w krążki, ziemniaki w kostkę. Kapustę poszatkuj. Tak przygotowane warzywa dodaj do garnka z zupą i gotuj przez około 10 minut.
                                                                                                                                            1. Wyjmij mięso z zupy i pokrój na drobne kawałki. Następnie dodaj je z powrotem do garnka.
                                                                                                                                              1. Do zupy dodaj fasolę, przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, kwas z buraków i sok z cytryny. Następnie wedle uznania dodaj koperek i śmietanę do zup. Wszystko dokładnie wymieszaj.
                                                                                                                                                1. Całość dopraw solą, pieprzem i cukrem.
                                                                                                                                                  1. Gotową zupę podajemy z jajkiem na twardo.

                                                                                                                                                    6. Sałatka jarzynowa Magdy Gessler

                                                                                                                                                    Sałatka jarzynowa to niewątpliwie hit wielkanocnego stołu, ale nie tylko, ponieważ świetnie sprawdzi się również podana na śniadanie czy podczas rodzinnych imprez. Jak przygotować idealną sałatkę jarzynową? Sprawdź przepis Magdy Gessler.

                                                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                                                    • ziemniaki – 500 g;
                                                                                                                                                      • marchew – 4 szt.;
                                                                                                                                                        • pietruszka – 2 szt.;
                                                                                                                                                          • cały seler (mały);
                                                                                                                                                            • jajka – 4 szt.;
                                                                                                                                                              • groszek zielony z puszki – 200g;
                                                                                                                                                                • ogórki kiszone – 3-4 szt.;
                                                                                                                                                                  • jabłko – 2 szt.;
                                                                                                                                                                    • majonez – 4 łyżki;
                                                                                                                                                                      • musztarda (najlepiej sarepska) – 2 łyżki;
                                                                                                                                                                        • chrzan tarty – 1 łyżka;
                                                                                                                                                                          • kurki marynowane w occie – opcjonalnie;
                                                                                                                                                                            • sól, pieprz do smaku;
                                                                                                                                                                              • cukier – 1 łyżeczka;

                                                                                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                1. Umyj i obierz warzywa: ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Pokrój i włóż do garnka z osoloną wodą. Gotuj do miękkości (ok.25-30 minut). Zamiast wody z solą możesz użyć bulionu, który idealnie podkreśli smak warzyw w sałatce.
                                                                                                                                                                                  1. Jajka ugotuj na twardo.
                                                                                                                                                                                    1. Wystudź warzywa i jajka, a następnie pokrój je w małą kostkę. Dodaj do miski.
                                                                                                                                                                                      1. Do sałatki dodaj odcedzony zielony groszek z puszki i osuszone z zalewy, pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
                                                                                                                                                                                        1. Jabłka obierz ze skórki i drobno posiekaj. Dodaj do pozostałych składników.
                                                                                                                                                                                          1. Możesz urozmaicić sałatkę kurkami marynowanymi w occie – dodaj je w całości.
                                                                                                                                                                                            1. Wymieszaj wszystkie składniki. Następnie dodaj majonez, musztardę, chrzan i znów wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Ponownie wymieszaj.
                                                                                                                                                                                              1. Włóż sałatkę do lodówki na min. 12 godzin przed podaniem, aby się przegryzła.

                                                                                                                                                                                                7. Faworki – przepis Magdy Gessler

                                                                                                                                                                                                Kruche i chrupiące faworki, to obok pączków ulubiony przysmak na tłusty czwartek, ale nie tylko, ponieważ świetnie nadają się również jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Jak przygotować idealne, złociste faworki? Sprawdź przepis mistrzyni – Magdy Gessler.

                                                                                                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                                                                                                • mąka pszenna – 600 g;
                                                                                                                                                                                                  • żółtka – 15 szt.;
                                                                                                                                                                                                    • cukier – 200 g;
                                                                                                                                                                                                      • smalec – 2 łyżki;
                                                                                                                                                                                                        • śmietana – 6 łyżek;
                                                                                                                                                                                                          • spirytus – 2 łyżki;
                                                                                                                                                                                                            • arak – 1 łyżka;
                                                                                                                                                                                                              • smalec do smażenia – 500 g;
                                                                                                                                                                                                                • cukier puder do dekoracji – 100 g;

                                                                                                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                  1. Do miski włóż smalec i utrzyj go do konsystencji śmietany.
                                                                                                                                                                                                                    1. Do ubitego smalcu dodaj 15 żółtek, cukier, mąkę przesianą przez sitko, śmietanę, arak i spirytus. Całość dokładnie wymieszaj do momentu powstania gładkiej masy.
                                                                                                                                                                                                                      1. Gotowe ciasto przełóż na oprószony mąką blat i cienko rozwałkuj.
                                                                                                                                                                                                                        1. Wytnij z ciasta paski o długości ok. 15 cm i szerokości ok. 3 cm.
                                                                                                                                                                                                                          1. Każdy z pasków przetnij na środku nożem wzdłuż. Złap za jedną krawędź i przełóż ją przez powstałe w cieście przecięcie, tak aby przypominało ono kokardkę. Czynność powtórz z pozostałym ciastem.
                                                                                                                                                                                                                            1. W garnku rozgrzej smalec. Jeśli chcesz sprawdzić, czy ma on już odpowiednią temperaturę włóż do niego kawałek ciasta, jeśli od razu wypłynie na wierzch to znak, że można rozpocząć smażenie faworków.
                                                                                                                                                                                                                              1. Faworki smaż partiami z każdej strony. Aby piekły się równo przewracaj je za pomocą widelca.
                                                                                                                                                                                                                                1. Upieczone faworki wyciągnij na ręcznik papierowy i odsącz je z nadmiaru tłuszczu. Zostaw do ostygnięcia.
                                                                                                                                                                                                                                  1. Chłodne posyp cukrem pudrem i podawaj do spożycia.

                                                                                                                                                                                                                                    8. Przepis na rosół Magdy Gessler

                                                                                                                                                                                                                                    Tradycyjna polska zupa, która gości na wielu stołach co niedzielę. Rosół, bo o nim mowa to pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa oraz baza do stworzenia wielu innych dań. Przygotowanie domowego rosołu wymaga czasu i idealnego przepisu. Poznaj ten, którego używa znana restauratorka i autorytet kulinarny – Magda Gessler.

                                                                                                                                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                    • kura rosołowa;
                                                                                                                                                                                                                                      • szponder wołowy – 500 g;
                                                                                                                                                                                                                                        • marchew – 6 szt.;
                                                                                                                                                                                                                                          • pietruszka – 6 szt.;
                                                                                                                                                                                                                                            • cebula – 2 szt.;
                                                                                                                                                                                                                                              • por – 1 szt.;
                                                                                                                                                                                                                                                • seler – 1 szt.;
                                                                                                                                                                                                                                                  • kapusta włoska – ¼ główki;
                                                                                                                                                                                                                                                    • natka pietruszki – pęczek;
                                                                                                                                                                                                                                                      • posiekany lubczyk – 2 łyżki;
                                                                                                                                                                                                                                                        • pieprz czarny ziarnisty – 1 łyżka;
                                                                                                                                                                                                                                                          • cukier – 1 łyżeczka;
                                                                                                                                                                                                                                                            • liście laurowe – 5 szt.;
                                                                                                                                                                                                                                                              • ziele angielskie – 5 szt.;
                                                                                                                                                                                                                                                                • goździki – 5 szt.;
                                                                                                                                                                                                                                                                  • sól do smaku.

                                                                                                                                                                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                                    1. Mięso dokładnie umyj i włóż do garnka.
                                                                                                                                                                                                                                                                      1. Umyj warzywa: marchew, pietruszkę i seler. Obierz i pokrój na kawałki. Dodaj do garnka z mięsem.
                                                                                                                                                                                                                                                                        1. Umyj por i lekko zgnieć, a kapustę pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka.
                                                                                                                                                                                                                                                                          1. Cebulę obierz i opal nad palnikiem. Włóż do garnka.
                                                                                                                                                                                                                                                                            1. Mięso i warzywa zalej 3 litrami zimnej wody. Dodaj przyprawy: goździki, ziele angielskie, liście laurowe, cukier i pieprz.
                                                                                                                                                                                                                                                                              1. Zupę doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do najmniejszego i gotuj ją bez przykrycia przez 3 godziny. W czasie gotowania powstaną szumowiny – usuń je za pomocą łyżki cedzakowej.
                                                                                                                                                                                                                                                                                1. Po 3 godzinach dodaj do garnka lubczyk i natkę pietruszki. Gotuj bez przykrycia kolejne 30 minut na małym ogniu.
                                                                                                                                                                                                                                                                                  1. Ugotowany rosół dopraw solą do smaku. Następnie wyjmij z niego warzywa i mięso, a zupę przecedź przez drobne sitko.

                                                                                                                                                                                                                                                                                    Sposób podania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                    Rosół podawaj z makaronem typu nitki i marchewką pokrojoną w kostkę. Całość obsyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego.

                                                                                                                                                                                                                                                                                    Flaki wołowe – przepis Magdy Gessler

                                                                                                                                                                                                                                                                                    Flaki to tradycyjna mięsna zupa przygotowana na wywarze wołowym z warzywami. Przepis na idealne flaki zdradziła w jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji” Magda Gessler. Chcesz go poznać? Oto on.

                                                                                                                                                                                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                    • gotowane flaki wołowe – 1 kg;
                                                                                                                                                                                                                                                                                      • bulion wołowy – 3 litry;
                                                                                                                                                                                                                                                                                        • marchew – 2 szt.;
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • pietruszka – 1 szt.;
                                                                                                                                                                                                                                                                                            • połowa selera;
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • ćwierć pora;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • słodka papryka – 1 łyżeczka;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • ostra papryka – pół łyżeczki;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • majeranek;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • mąka – 2 łyżki;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • masło;

                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                          1. Flaki umyj i włóż do garnka z osoloną wodą. Ugotuj.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            1. Marchew, por i seler umyj. Marchew i seler obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por pokrój w krążki.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              1. Rozpuść w garnku 2 łyżki masła. Dodaj warzywa i podsmaż. Dodaj sól.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                1. Do garnka wlej rosół i zagotuj. Następnie do gotującego się wywaru dodaj flaki i gotuj 5 minut.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  1. Dodaj warzywa i gotuj przez kolejne 5 minut.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    1. Dopraw papryką mieloną.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      1. Gotową zupę zagęść mąką i dopraw majerankiem.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        10. Kluski śląskie – przepis Magdy Gessler

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Tradycyjne polskie kluski z dziurką w środku to idealny dodatek do obiadu. Miękkie i rozpływające się w ustach świetnie komponują się np. z gulaszem lub roladą śląską. Jak je przygotować? Oto przepis Magdy Gessler.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • ziemniaki – 1 kg;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • mąka ziemniaczana – 250 g;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • jajka – 1 szt.;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • sól do smaku.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                1. Ziemniaki umyj i obierz. Dodaj do garnka z osoloną wodą i ugotuj do miękkości.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  1. Ugotowane ziemniaki odcedź i wystudź.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    1. Zimne ziemniaki ugnieć na gładko lub przepuść przez praskę/maszynkę. Dodaj jajko, mąkę i sól.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      1. Wyrób gładkie ciasto i podziel je na 4 części.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        1. Z każdej części uformuj rulon i potnij go na kawałki. Z każdego kawałeczka uformuj kulkę wielkości orzecha włoskiego. Na jej środku zrób palcem dziurkę.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          1. W garnku zagotuj osoloną wodę. Możesz dodać do niej odrobiny oleju.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            1. Kluski wrzucaj partiami na wrzącą wodę i gotuj je 2 minuty po tym jak wypłyną.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              1. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                11. Sałatka śledziowa – przepis Magdy Gessler

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Jaka sałatka idealnie sprawdzi się na przyjęcie? Oczywiście tradycyjna sałatka śledziowa z przepisu Magdy Gessler. Jest bajecznie prosta do wykonania i niesamowicie pyszna. Sprawdź.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • śledź w oleju, filety – 4 szt.;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • ziemniaki (najlepiej sałatkowe) – 5 szt.;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • jajka – 5 szt.;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • ogórki konserwowe – 2 szt.;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • majonez – 4 łyżki;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • sól i pieprz do smaku;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • natka pietruszki – pęczek;

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              1. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Następnie obierz je i pokrój w kostkę. Dodaj do miski.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                1. Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Jedno z nich odłóż do dekoracji. 4 pozostałe obierz, pokój w kostkę. Dodaj do ziemniaków.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  1. Śledzie i ogórki pokrój w kostkę. Dodaj do miski.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    1. Posiekaj natkę pietruszki. Dodaj do sałatki.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dodaj majonez i przyprawy. Ponownie wymieszaj.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        1. Gotową sałatkę śledziową włóż do lodówki, aby się schłodziła. Smacznego.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          12. Makowiec – przepis Magdy Gessler

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Idealny makowiec powinien być miękki, wilgotny w środku, nierozpadający się i pięknie pachnący migdałami. Chcesz taki upiec? Wypróbuj przepis Magdy Gessler, a Twój makowiec z pewnością wyjdzie taki, jak powinien.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • mąka pszenna – 250 g;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • mleko 3,2% – 2,5 szklanki;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • drożdże – 20 g;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • cukier – 50 g;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • masło – 180 g;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • żółtka jaj – 4 szt.;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • jaja – 10 szt.;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • laska wanilii;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • mak – 0,5 kg;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • orzechy włoskie – 50 g;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • rodzynki – 50 g;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • skórka z pomarańczy – 30 g;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • amaretto;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • lukier;

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      1. Mleko delikatnie podgrzej w garnku.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        1. Drożdże rozetrzyj i zalej ciepłym mlekiem. Odstaw.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          1. Żółtka dodaj do miski. Dosyp cukier i ziarenka wanilii. Składniki utrzyj na gładką masę.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            1. Do osobnej miski przesiej mąkę.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              1. W garnku rozpuść 80 g masła, a następnie ostudź.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                1. Do przesianej mąki dodaj masę z drożdży, żółtek, cukru i wanilii oraz ostudzone masło. Wymieszaj składniki, aż do uzyskania jednolitej masy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  1. Gotowe ciasto przełóż na blat i wyrabiaj, dopóki nie zacznie odchodzić od ręki.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    1. Przełóż gotowe ciasto do miski i przykry ściereczką. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      1. Zagotuj wodę, aż będzie ciepła i zalej nią rodzynki.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        1. Do garnka wsyp mak i zalej go 2 szklankami gorącego mleka, aby się sparzył. Całość gotuj na wolnym ogniu, tak długo, aż mak da się łatwo rozetrzeć w palcach. Gotowy mak odcedź na gęstym sitku. Ostudź i zmiel w maszynce.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          1. Do miski dodaj 10 żółtek i zrób kogel-mogel. Dodaj go to maku i dokładnie wymieszaj składniki.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            1. Do masy makowej dodaj 100 g masła, posiekane orzechy, namoczone rodzynki, amaretto i skórkę pomarańczy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              1. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do masy makowej.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                1. Gdy ciasto już wyrośnie przełóż je na blat i rozwałkuj na kształt prostokąta.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  1. Na tak przygotowane ciasto nałóż masę makową, wygładź i zwiń wszystko w rulon.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    1. Makowiec piecz w 180 stopniach przez ok. 50 minut.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      1. Gotowe ciasto udekoruj lukrem i skórką pomarańczową.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        13. Spaghetti carbonara – przepis Magdy Gessler

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Jesteś miłośnikiem włoskiej kuchni i makaronów? Jeśli tak, koniecznie musisz wypróbować ten sprawdzony przepis Magdy Gessler, na pyszne, niesamowicie kremowe spaghetti carbonara.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • makaron penne/spaghetti lub tagliatelle – 500 g;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • oliwa z oliwek – 4 łyżki;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • czosnek – 2 ząbki;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • boczek wędzony – 200 g;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • cebula – 1 szt.;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • żółtka – 4 szt.;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • śmietana kremówka – 300 ml;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • starty ser parmezan – 4 łyżki;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • sól i pieprz do smaku;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • natka pietruszki do dekoracji.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            1. Czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              1. Dodać drobno pokrojony boczek i podsmażyć z czosnkiem na złoto.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                1. Pokroić cebulę w kostkę i dodać na patelnie z boczkiem. Zeszklić.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  1. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    1. Żółtka roztrzepać ze śmietanką i dodać do nich parmezanu.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      1. Ugotowany makaron odcedzić i dodać na patelnię z boczkiem i cebulą.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        1. Dodać masę żółtkową i delikatnie, ale dokładnie mieszać tak, aby sos z żółtek dokładnie pokrył całą porcję makaronu. Całość podgrzewać pilnując, by sos za mocno się nie ściął.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          1. Gotowe danie posypać świeżo zmielonym czarny pieprzem.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Sposób podania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Makaron przełożyć na talerz. Udekorować parmezanem i natką pietruszki. Smacznego.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            14. Przepis na gołąbki Magdy Gessler

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Tradycyjne, pyszne i rozpływające się w ustach gołąbki z piekarnika podane z kremowym sosem pomidorowym lub grzybowym to idealny pomysł na sycący obiad. Jak je przygotować? Sprawdź przepis Magdy Gessler.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Składniki na gołąbki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • biała kapusta – główka;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • mięso mielone wieprzowe dobrej jakości – 500 g;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • boczek wędzony – 200 g;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • ryż arborio – ¾ szklanki;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • cebula;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • smalec – 1 łyżka;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku;

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Składniki na sos pomidorowy:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • pomidory krojone w puszce – 2 opakowania;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • śmietana 12% – pół szklanki;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • bulion z gołąbków – pół szklanki;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • masło – 50 g;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • suszony lubczyk – 1 łyżeczka;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • liście laurowe – 4 szt.;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • ziele angielskie – 4 ziarenka;

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          1. Z kapusty usuń zwiędłe liście i wytnij głąb.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            1. Włóż ją do dużego garnka, zalej wodą i zagotuj. Gotuj ok. 3 minuty.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              1. Po tym czasie kapustę wyjmij z garnka i odstaw, aby wystygła. Wodę z gotowania kapusty zachowaj na później.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                1. Pokrój boczek i cebulę w drobną kostkę następnie podsmaż na roztopionym smalcu. Dodaj ryż i cały czas mieszając smaż wszystko ok. 2 minuty.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  1. Wlej szklankę wody i przykryj całość pokrywką. Poczekaj aż ryż wchłonie wodę, co jakiś czas mieszając.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    1. Dodaj ponownie pół szklanki wody i gotuj, co jakiś czas mieszając, aż ryż wchłonie wodę. Odstaw całość do ostygnięcia.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      1. Do chłodnego ryżu dodaj mięso mielone i przyprawy: gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        1. Naczynie żaroodporne wyłóż liśćmi kapusty, których nie użyjesz do gołąbków.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          1. Wybierz najładniejsze, duże liście kapusty i nałóż na nie łyżkę farszu. Zawiń w gołąbek. Ułóż w naczyniu. Gdy skończysz przygotowane gołąbki przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Wszystko zalej szklanką wody z gotowania kapusty.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            1. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni. Gdy się nagrzeje wstaw do niego naczynie z gołąbkami i piecz ok. 90 minut. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              1. Do garnka włóż masło i roztop. Dodaj pomidory z puszki i bulion z gołąbków.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                1. Dodaj przyprawy: liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  1. Odlej ½ szklanki zagotowanego sosu i wymieszaj go ze śmietaną.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    1. Dodaj z powrotem do garnka i delikatnie mieszaj. Dodaj lubczyk i sól do smaku. Mieszaj powstały sos, aż zgęstnieje.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Sposób podania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Upieczone gołąbki wyłóż na talerz i polej sosem pomidorowym. Smacznego.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      15. Śledź z jabłkiem – przepis Magdy Gessler

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Jak szybko przygotować pyszne śledzie? Wypróbuj przepis Magdy Gessler i podaj je z jabłkiem.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • filety śledziowe, matjas – 4 płaty;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • kwaśna śmietana – 200 ml;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • miód – 1 łyżka;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • ocet – 2 łyżki;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • cebula mała – 1 szt.;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • jabłka szara reneta – 2 szt.;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • musztarda (najlepiej stołowa) – 1 łyżka;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • koperek – pół pęczka;
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • sól i pieprz do smaku.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        1. Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          1. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            1. Śmietanę ubij z octem na gęsto. Dodaj musztardę, miód, pokrojone jabłka i cebulę.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              1. Posiekaj drobno koperek i dodaj do śmietany. Całość dopraw solą i pieprzem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                1. Śledzie pokrój na duże kawałki i dodaj do sosu.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  1. Całość wymieszaj i odstaw na noc do lodówki.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Podobają Ci się przepisy Magdy Gessler? Chcesz poznać ich więcej? Oglądaj „Kuchenne rewolucje” w każdy czwartek o 21:35 na antenie TVN i poznaj wszystkie przepisy znanej restauratorki oraz sprawdź, jakie rewolucje organizuje ona w kolejnych polskich restauracjach. Nie możesz oglądać programu w TV? Nic straconego. Wszystkie odcinki „Kuchennych rewolucji” dostępne są również online na platformie Player.pl.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Zobacz także inne przepisy Magdy Gessler:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Autor: Aleksandra Wolniewicz

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: MWMEDIA

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana