Zupa z kurkami według Magdy Gessler. Przepis idealny na lato

Aktualizacja:
Grzybiarskie tipy
Grzybiarskie tipy Dzień Dobry TVN
wideo 2/6

Sezon na grzyby trwa. Zupa z młodych kurek od Magdy Gessler to prawdziwy hit lata. Jest pyszna i zdrowa, a jej podstawą są najlepsze, sezonowe składniki. Można ją przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Sprawdź prosty przepis na letnią zupę z kurek.

Zupa z kurek - przepis Magdy Gessler

Składniki na zupę z kurek:
  • 2 l wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 300 g kurek
  • 4-5 ziemniaków
  • marchewka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz
  • 50 g masła
  • dowolna ilość śmietany - do zabielenia
Jak przygotować zupę kurkową:
  1. 1Na początek należy przygotować własny, aromatyczny bulion - mięsny lub warzywny.
  2. 2Następnie bulion wlać do garnka z obranymi, pokrojonymi ziemniakami, plastrami marchewki i czosnkiem. Dodać przyprawy: liść laurowy, ziele, sól i pieprz. Gotować 15 minut.
  3. 3Przygotować kurki: namoczyć je w dużym naczyniu, dokładnie umyć, następnie rozłożyć na ręczniku papierowym i odczekać ok. 20 minut, aż wyschną.
  4. 4Na grubej patelni rozgrzać masło, wrzucić na nie kurki, posolić, dodać posiekaną cebulę. Podduszać, ciągle mieszając.
  5. 5Gotowe grzyby dodać do zupy i całość gotować jeszcze przez ok. 10 minut pod przykryciem, na średnim ogniu.
  6. 6Zupę warto zabielić na koniec łyżką śmietany, doprawić do smaku.

Sprawdź inne przepisy na dania z grzybami:

Zobacz wideo: Czas na grzybobranie! Ciekawe fakty ze świata grzybów
Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Shaiith/Getty Images

Pozostałe wiadomości