Zupa z kurek - przepis Magdy Gessler
Składniki na zupę z kurek:
- 2 l wywaru mięsnego lub warzywnego
- 300 g kurek
- 4-5 ziemniaków
- marchewka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz
- 50 g masła
- dowolna ilość śmietany - do zabielenia
Jak przygotować zupę kurkową:
- Na początek należy przygotować własny, aromatyczny bulion - mięsny lub warzywny.
- Następnie bulion wlać do garnka z obranymi, pokrojonymi ziemniakami, plastrami marchewki i czosnkiem. Dodać przyprawy: liść laurowy, ziele, sól i pieprz. Gotować 15 minut.
- Przygotować kurki: namoczyć je w dużym naczyniu, dokładnie umyć, następnie rozłożyć na ręczniku papierowym i odczekać ok. 20 minut, aż wyschną.
- Na grubej patelni rozgrzać masło, wrzucić na nie kurki, posolić, dodać posiekaną cebulę. Podduszać, ciągle mieszając.
- Gotowe grzyby dodać do zupy i całość gotować jeszcze przez ok. 10 minut pod przykryciem, na średnim ogniu.
- Zupę warto zabielić na koniec łyżką śmietany, doprawić do smaku.
Sprawdź inne przepisy na dania z grzybami:
- Pyszne dania z kurkami - sprawdzone przepisy Sebastiana Olmy
- Sos kurkowy do mięsa, makaronu i innych potraw. Poznaj proste przepisy
- Po grzybobraniu czas na przepisy Darii Ładochy
- Risotto grzybowe – z grzybami suszonymi, świeżymi, mrożonymi. Przepisy
- Tarta z kurkami – najlepszy przepis!
- Letnie pyszności - przepisy Andrzeja Polana na kurki, greckie guacamole i cukinię jak pizzę
Zobacz wideo: Czas na grzybobranie! Ciekawe fakty ze świata grzybów
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: