Smak późnego lata na talerzu. Sprawdź, co przyrządzić z kurek

Smak późnego lata na talerzu. Sprawdź, co przyrządzić z kurek
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kurki w kuchni
Kurki w kuchni
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Czy można zamknąć w jednym kęsie smak późnego lata? Złociste kurki, pachnące lasem i masłem, są kulinarnym skarbem tego sezonu. Sprawdź, co przyrządził z nich w kuchni Dzień Dobry TVN Michał Toczyłowski.

Kucharz zaprezentował, jak zrobić pate z kurek, z białym winem i tymiankiem, curry z kurkami i młodymi ziemniakami, piklowane kurki na tatarze wołowym, a także sos kurkowo-kukurydziany na kotlecie schabowym. Przepisy poniżej.

Pate z kurek, z białym winem i tymiankiem 

Składniki:

  • 0,5 kg oczyszczonych kurek,
  • 80 g obranej szalotki,
  • 30 g obranego czosnku,
  • 100 g zimnego masła,
  • 30 g sosu sojowego,
  • 100 ml śmietanki 36%,
  • 100 ml białego wina,
  • 2 gałązki tymianku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

Kurki dokładnie oczyść i pokrój drobno. Szalotkę i czosnek pokrój drobno. Na niewielkiej części masła przesmaż szalotkę. Kiedy się zeszkli, dodaj kurki i czosnek. Dodaj tymianek i również przesmaż z grzybami. Jak wszystko zmięknie, zalej winem, poczekaj, aż odparuje, dolej śmietanki i dopraw sosem sojowym. Gotuj do zredukowania śmietanki. Następnie przelej do blendera, dodaj resztę zimnego masła i zblenduj na gładką masę. Serwuj na kromce świeżego pieczywa. 

Pate z kurek, z białym winem i tymiankiem 
Pate z kurek, z białym winem i tymiankiem 
Źródło: Anita Walczewska/East News

Curry z kurkami i młodymi ziemniakami

Składniki:

  • 500 g oczyszczonych kurek,
  • 60 g obranego czosnku,
  • 60 g obranego imbiru,
  • 100 g obranej szalotki,
  • 20 g chilli,
  • 500 g dojrzałych kolorowych pomidorów,
  • 10 g kurkumy,
  • 10 g kminu,
  • 10 g kozieradki,
  • 15 g curry,
  • 0,5 l tłustego mleka kokosowego,
  • 80 g oleju,
  • 400 g ugotowanych młodych ziemniaków,
  • garść świeżej kolendry.

Sposób przygotowania:

Czosnek, imbir, szalotkę i chilli pokrój w drobną kostkę. Kurki przekrój na pół. Pomidory pokrój w mniejsze, nieregularne kawałki. W garnku rozgrzej olej, dodaj posiekane czosnek, imbir, szalotkę, chilli i kurki. Gdy szalotka się zeszkli, dodaj suche przyprawy. Podsmażaj wszystko, aż poczujesz zapach przypraw. Zalej mlekiem kokosowym, dodaj posiekane pomidory i gotuj, aż do ugotowania pomidorów. Dodaj pokrojone w kawałki ziemniaki. Zagotuj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kolendrą na wierzchu. 

Curry z kurkami i młodymi ziemniakami
Curry z kurkami i młodymi ziemniakami
Źródło: Anita Walczewska/East News

Piklowane kurki na tatarze wołowym 

Składniki:

  • 160 g wołowiny na tatar,
  • 15 g szalotki,
  • 15 g kaparów,
  • 10 g szczypiorku,
  • 15 g musztardy francuskiej,
  • oliwa,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na piklowane kurki:

  • 200 g oczyszczonych kurek,
  • 200 g octu winnego,
  • 200 g wody,
  • 150 g cukru,
  • 2 liście laurowe,
  • laska cynamonu,
  • gwiazdka anyżu,
  • 3 goździki.

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania piklowanych kurek. Wodę z cukrem doprowadź do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia cukru. Zestaw z ognia i dolej octu. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Przestudź. Zalej marynatą kurki i odstaw na minimum 2-3 godziny. Wołowinę na tatar posiekaj. Szalotkę, kapary i szczypiorek również posiekaj. Wymieszaj wszystko ze sobą, dopraw musztardą, oliwą, solą i pieprzem. Tatara podawaj z piklowanymi kurkami na wierzchu. 

Piklowane kurki na tatarze wołowym 
Piklowane kurki na tatarze wołowym 
Źródło: Anita Walczewska/East News

Sos kurkowo-kukurydziany na kotlecie schabowym 

Składniki:

  • 400 g oczyszczonych kurek,
  • kolba kukurydzy,
  • 100 g obranej szalotki,
  • 40 g obranego czosnku,
  • 50 g masła,
  • 250 g śmietany 36%,
  • 100 ml wina,
  • 200 g bulionu drobiowego,
  • 150 g schabu wieprzowego,
  • 80 g mąki,
  • 80 g bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • 150 g smalcu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Kolbę kukurydzy ugotuj w osolonej wodzie. Gdy kukurydza zmięknie, wyłów ją z wody i wystudź. Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Kurki pokrój w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć kurki, przesmaż, gdy te lekko się zrumienią, dodaj obkrojoną kukurydze, szalotkę i czosnek. Gdy szalotka się zeszkli, dodaj wina. Poczekaj aż 3/4 wina odparuje, następnie dodaj bulion i gotuj do zredukowania do połowy objętości. Dolej śmietany, gotuj 5-10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Schab wieprzowy rozbij. Panieruj kolejno: mąka, jajko, bułka. Następnie smaż na smalcu do złotobrązowego koloru z obu stron. Podawaj kotleta polanego sosem.

Sos kurkowo-kukurydziany na kotlecie schabowym 
Sos kurkowo-kukurydziany na kotlecie schabowym 
Źródło: Anita Walczewska/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości