Kucharz zaprezentował, jak zrobić pate z kurek, z białym winem i tymiankiem, curry z kurkami i młodymi ziemniakami, piklowane kurki na tatarze wołowym, a także sos kurkowo-kukurydziany na kotlecie schabowym. Przepisy poniżej.
Pate z kurek, z białym winem i tymiankiem
Składniki:
- 0,5 kg oczyszczonych kurek,
- 80 g obranej szalotki,
- 30 g obranego czosnku,
- 100 g zimnego masła,
- 30 g sosu sojowego,
- 100 ml śmietanki 36%,
- 100 ml białego wina,
- 2 gałązki tymianku,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
Kurki dokładnie oczyść i pokrój drobno. Szalotkę i czosnek pokrój drobno. Na niewielkiej części masła przesmaż szalotkę. Kiedy się zeszkli, dodaj kurki i czosnek. Dodaj tymianek i również przesmaż z grzybami. Jak wszystko zmięknie, zalej winem, poczekaj, aż odparuje, dolej śmietanki i dopraw sosem sojowym. Gotuj do zredukowania śmietanki. Następnie przelej do blendera, dodaj resztę zimnego masła i zblenduj na gładką masę. Serwuj na kromce świeżego pieczywa.
Curry z kurkami i młodymi ziemniakami
Składniki:
- 500 g oczyszczonych kurek,
- 60 g obranego czosnku,
- 60 g obranego imbiru,
- 100 g obranej szalotki,
- 20 g chilli,
- 500 g dojrzałych kolorowych pomidorów,
- 10 g kurkumy,
- 10 g kminu,
- 10 g kozieradki,
- 15 g curry,
- 0,5 l tłustego mleka kokosowego,
- 80 g oleju,
- 400 g ugotowanych młodych ziemniaków,
- garść świeżej kolendry.
Sposób przygotowania:
Czosnek, imbir, szalotkę i chilli pokrój w drobną kostkę. Kurki przekrój na pół. Pomidory pokrój w mniejsze, nieregularne kawałki. W garnku rozgrzej olej, dodaj posiekane czosnek, imbir, szalotkę, chilli i kurki. Gdy szalotka się zeszkli, dodaj suche przyprawy. Podsmażaj wszystko, aż poczujesz zapach przypraw. Zalej mlekiem kokosowym, dodaj posiekane pomidory i gotuj, aż do ugotowania pomidorów. Dodaj pokrojone w kawałki ziemniaki. Zagotuj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kolendrą na wierzchu.
Piklowane kurki na tatarze wołowym
Składniki:
- 160 g wołowiny na tatar,
- 15 g szalotki,
- 15 g kaparów,
- 10 g szczypiorku,
- 15 g musztardy francuskiej,
- oliwa,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na piklowane kurki:
- 200 g oczyszczonych kurek,
- 200 g octu winnego,
- 200 g wody,
- 150 g cukru,
- 2 liście laurowe,
- laska cynamonu,
- gwiazdka anyżu,
- 3 goździki.
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania piklowanych kurek. Wodę z cukrem doprowadź do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia cukru. Zestaw z ognia i dolej octu. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Przestudź. Zalej marynatą kurki i odstaw na minimum 2-3 godziny. Wołowinę na tatar posiekaj. Szalotkę, kapary i szczypiorek również posiekaj. Wymieszaj wszystko ze sobą, dopraw musztardą, oliwą, solą i pieprzem. Tatara podawaj z piklowanymi kurkami na wierzchu.
Sos kurkowo-kukurydziany na kotlecie schabowym
Składniki:
- 400 g oczyszczonych kurek,
- kolba kukurydzy,
- 100 g obranej szalotki,
- 40 g obranego czosnku,
- 50 g masła,
- 250 g śmietany 36%,
- 100 ml wina,
- 200 g bulionu drobiowego,
- 150 g schabu wieprzowego,
- 80 g mąki,
- 80 g bułki tartej,
- 2 jajka,
- 150 g smalcu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Kolbę kukurydzy ugotuj w osolonej wodzie. Gdy kukurydza zmięknie, wyłów ją z wody i wystudź. Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Kurki pokrój w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć kurki, przesmaż, gdy te lekko się zrumienią, dodaj obkrojoną kukurydze, szalotkę i czosnek. Gdy szalotka się zeszkli, dodaj wina. Poczekaj aż 3/4 wina odparuje, następnie dodaj bulion i gotuj do zredukowania do połowy objętości. Dolej śmietany, gotuj 5-10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Schab wieprzowy rozbij. Panieruj kolejno: mąka, jajko, bułka. Następnie smaż na smalcu do złotobrązowego koloru z obu stron. Podawaj kotleta polanego sosem.
Zobacz także:
- Co można przyrządzić z kurek? Poznaj przepisy Katarzyny Bukowskiej
- Matteo Brunetti i jego włoskie przepisy na dania z kurkami
- Pyszne dania z kurkami. Sprawdzone przepisy Sebastiana Olmy
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Michał Toczyłowski
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News