Klasyczne dania w zdrowszym wydaniu w wykonaniu Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Zdrowa odsłona klasyków
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował znane dania w zdrowszym wydaniu. Sprawdź, jak przygotować pizzę na spodzie kalafiorowym, bułkę z szarpaną wieprzowiną oraz niedzielnego "schabowego" w wegańskiej wersji.
Pizza na spodzie kalafiorowym
Pizza na spodzie kalafiorowym
Pizza na spodzie kalafiorowym
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Pizza na spodzie kalafiorowym - przepis krok po kroku

Składniki na spód:

  • 240 g kalafiora,
  • 35 gramów mąki z ciecierzycy,
  • jajko.

Składniki na sos pomidorowy:

  • passata,
  • 1/2 cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • oliwa do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatki:

  • ser Mozzarella,
  • świeży szpinak,
  • ser Gorgonzola,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora rozdrabniamy w blenderze razem z mąką z ciecierzycy i jajkiem. Gotowe ciasto rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko posmarowanym olejem. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.
  2. Na patelni z dodatkiem oliwy obsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy passatę. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Wystudzonym sosem smarujemy ciasto. Układamy dodatki. Pieczemy w temp.. 200 st. C przez ok. 5-7 minut.
Bułka z szarpaną wieprzowiną
Bułka z szarpaną wieprzowiną
Bułka z szarpaną wieprzowiną
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Bułka z szarpaną wieprzowiną - przepis krok po kroku

Składniki na mięso:

  • 600 g wieprzowiny łopatka lub karkówki,
  • pół szklanki oregano,
  • 2 limonki,
  • 6 rzodkiewek,
  • 2 papryczki chilli zielone,
  • pęczek kolendry,
  • łyżka soli.

Składniki na bułkę:

  • 30 dag świeżych drożdży,
  • 100 ml mleka o temp. 30 st. C,
  • 380 g mąki,
  • 50 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 170 g masła temp. pokojowa.

Składniki na sos BBQ:

  • ok. 700 g (1 butelka) passaty pomidorowej,
  • 5 ziaren ziela angielskie,
  • 5 goździków,
  • łyżeczka mielonego imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych (może być też żurawina, borówka, porzeczka),
  • 60 ml sosu sojowego,
  • 60 ml czerwonego octu winnego,
  • łyżeczka sosu Worcester,
  • 60 g cukru.

Dodatki:

  • papryczki jalapeno z zalewy,
  • liście sałaty,
  • czerwona cebula.

Sposób przygotowania:

  1. Wieprzowinę wkładamy do garnka z wodą, dodajemy oregano i gotujemy do miękkości – około 1,5 godziny.
  2. Po tym czasie mięso wyciągamy, rozdzielamy na włókna (szarpane) oraz doprawiamy solą i sokiem z limonki.
  3. Rzodkiewki oraz papryczkę drobno siekamy lub ścieramy na tarce, kolendrę siekamy i mieszamy razem z mięsem.
  4. Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z odrobiną mąki i cukru.
  5. Pozostałą mąkę mieszamy z cukrem.
  6. Kiedy zaczyn drożdżowy zacznie pracować, dodajemy go do naczynia z mąką i cukrem.
  7. Następnie wbijamy po 1 jajku i dodajemy stopniowo masło ciągle ugniatając.
  8. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione odstawiamy do wyrośnięcia.
  9. Następnie znowu lekko je przebijamy i odstawiamy na kolejne 30 minut
  10. Formujemy kulki ok 120 g w kształcie bułeczek. Smarujemy żółtkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C na 20 minut.
  11. W moździerzu rozcieramy ziarna ziela angielskiego, goździki i imbir.
  12. Czosnek siekamy.
  13. Do suchego garnka wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy zacznie ciemnieć, dodajemy przyprawy z moździerza i czosnek. Podsmażamy chwilę w karmelu.
  14. Zmniejszamy ogień do małego, wlewamy sos sojowy oraz ocet. Gotujemy, aż całość się rozpuści.
  15. Następnie dodajemy passatę i powidła. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez minimum 4 godziny. Jeśli sos się za dużo zredukuje, można dodać trochę wody lub więcej passaty (aromaty muszą mieć czas się wydobyć, dlatego zbyt gęsty sos trzeba lekko rozcieńczyć).
Bułka z szarpaną wieprzowiną
Bułka z szarpaną wieprzowiną
Bułka z szarpaną wieprzowiną
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Niedzielny schabowy w wersji wegańskiej - przepis krok po kroku

Składniki:

  • szklanka namoczonej, surowej ciecierzycy (moczymy 12h w zimnej wodzie),
  • ½ szklanki płatków owsianych,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • szklanka posiekanej białej kapusty,
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej,
  • ½ łyżeczki tymianku,
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Panierka:

  • ½ szklanki mąki,
  • ½ szklanki bułki tartej,
  • jajko.

Surówka:

  • seler,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 2 jabłka,
  • cebula,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany.

Dodatki: Puree z ziemniaków

Sposób przygotowania:

  1. Namoczoną i odsączoną soczewicę wkładamy do blendera, dodajemy bulion, płatki owsiane, paprykę, tymianek oraz czosnek granulowany i sos sojowy i dokładnie blendujemy. Wlewamy na patelnię lub do garnka i gotujemy ok. 20 minut, aż masa mocno zgęstnieje.
  2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i dodajemy drobno posiekaną białą kapustę, doprawiamy pieprzem, solą i smażymy, aż kapusta lekko zmieni kolor na złoty.
  3. Dodajemy ją do ciecierzycy, a następnie całość rozsmarowujemy na blasze do pieczenia na warstwęo grubości ok. ½ cm. Wkładamy do lodówki na ok. 3h.
  4. Po tym czasie wycinamy kształty sznycla, obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i smażymy na oleju rzepakowym jak prawdziwe sznycle.
  5. Seler dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości (ok. 25 minut). Następnie odstawiamy do ostudzenia. Obieramy.
  6. Jabłka, ogórki kiszone oraz cebulę obieramy. Wszystkie składniki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  7. Całość doprawiamy do smaku cukrem. Dodajemy kwaśną śmietanę, mieszamy. Sałatkę odstawiamy na 20 minut, do połączenia się składników.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości