Klasyczne dania w zdrowszym wydaniu w wykonaniu Grzegorza Zawieruchy

Zdrowa odsłona klasyków
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował znane dania w zdrowszym wydaniu. Sprawdź, jak przygotować pizzę na spodzie kalafiorowym, bułkę z szarpaną wieprzowiną oraz niedzielnego "schabowego" w wegańskiej wersji.
Pizza na spodzie kalafiorowym
Pizza na spodzie kalafiorowym
Pizza na spodzie kalafiorowym
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Pizza na spodzie kalafiorowym - przepis krok po kroku

Składniki na spód:

  • 240 g kalafiora,
    • 35 gramów mąki z ciecierzycy,
      • jajko.

        Składniki na sos pomidorowy:

        • passata,
          • 1/2 cebuli,
            • ząbek czosnku,
              • łyżeczka ziół prowansalskich,
                • oliwa do smażenia,
                  • sól i pieprz do smaku.

                    Dodatki:

                    • ser Mozzarella,
                      • świeży szpinak,
                        • ser Gorgonzola,
                          • oliwa z oliwek.

                            Sposób przygotowania:

                            1. Kalafiora rozdrabniamy w blenderze razem z mąką z ciecierzycy i jajkiem. Gotowe ciasto rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko posmarowanym olejem. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.
                              1. Na patelni z dodatkiem oliwy obsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy passatę. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Wystudzonym sosem smarujemy ciasto. Układamy dodatki. Pieczemy w temp.. 200 st. C przez ok. 5-7 minut.
                                Bułka z szarpaną wieprzowiną
                                Bułka z szarpaną wieprzowiną
                                Bułka z szarpaną wieprzowiną
                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                Bułka z szarpaną wieprzowiną - przepis krok po kroku

                                Składniki na mięso:

                                • 600 g wieprzowiny łopatka lub karkówki,
                                  • pół szklanki oregano,
                                    • 2 limonki,
                                      • 6 rzodkiewek,
                                        • 2 papryczki chilli zielone,
                                          • pęczek kolendry,
                                            • łyżka soli.

                                              Składniki na bułkę:

                                              • 30 dag świeżych drożdży,
                                                • 100 ml mleka o temp. 30 st. C,
                                                  • 380 g mąki,
                                                    • 50 g cukru,
                                                      • 3 jajka,
                                                        • 170 g masła temp. pokojowa.

                                                          Składniki na sos BBQ:

                                                          • ok. 700 g (1 butelka) passaty pomidorowej,
                                                            • 5 ziaren ziela angielskie,
                                                              • 5 goździków,
                                                                • łyżeczka mielonego imbiru,
                                                                  • 2 ząbki czosnku,
                                                                    • 2 łyżki powideł śliwkowych (może być też żurawina, borówka, porzeczka),
                                                                      • 60 ml sosu sojowego,
                                                                        • 60 ml czerwonego octu winnego,
                                                                          • łyżeczka sosu Worcester,
                                                                            • 60 g cukru.

                                                                              Dodatki:

                                                                              • papryczki jalapeno z zalewy,
                                                                                • liście sałaty,
                                                                                  • czerwona cebula.

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    1. Wieprzowinę wkładamy do garnka z wodą, dodajemy oregano i gotujemy do miękkości – około 1,5 godziny.
                                                                                      1. Po tym czasie mięso wyciągamy, rozdzielamy na włókna (szarpane) oraz doprawiamy solą i sokiem z limonki.
                                                                                        1. Rzodkiewki oraz papryczkę drobno siekamy lub ścieramy na tarce, kolendrę siekamy i mieszamy razem z mięsem.
                                                                                          1. Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z odrobiną mąki i cukru.
                                                                                            1. Pozostałą mąkę mieszamy z cukrem.
                                                                                              1. Kiedy zaczyn drożdżowy zacznie pracować, dodajemy go do naczynia z mąką i cukrem.
                                                                                                1. Następnie wbijamy po 1 jajku i dodajemy stopniowo masło ciągle ugniatając.
                                                                                                  1. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione odstawiamy do wyrośnięcia.
                                                                                                    1. Następnie znowu lekko je przebijamy i odstawiamy na kolejne 30 minut
                                                                                                      1. Formujemy kulki ok 120 g w kształcie bułeczek. Smarujemy żółtkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C na 20 minut.
                                                                                                        1. W moździerzu rozcieramy ziarna ziela angielskiego, goździki i imbir.
                                                                                                          1. Czosnek siekamy.
                                                                                                            1. Do suchego garnka wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy zacznie ciemnieć, dodajemy przyprawy z moździerza i czosnek. Podsmażamy chwilę w karmelu.
                                                                                                              1. Zmniejszamy ogień do małego, wlewamy sos sojowy oraz ocet. Gotujemy, aż całość się rozpuści.
                                                                                                                1. Następnie dodajemy passatę i powidła. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez minimum 4 godziny. Jeśli sos się za dużo zredukuje, można dodać trochę wody lub więcej passaty (aromaty muszą mieć czas się wydobyć, dlatego zbyt gęsty sos trzeba lekko rozcieńczyć).
                                                                                                                  Bułka z szarpaną wieprzowiną
                                                                                                                  Bułka z szarpaną wieprzowiną
                                                                                                                  Bułka z szarpaną wieprzowiną
                                                                                                                  Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                  Niedzielny schabowy w wersji wegańskiej - przepis krok po kroku

                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                  • szklanka namoczonej, surowej ciecierzycy (moczymy 12h w zimnej wodzie),
                                                                                                                    • ½ szklanki płatków owsianych,
                                                                                                                      • 500 ml bulionu warzywnego,
                                                                                                                        • szklanka posiekanej białej kapusty,
                                                                                                                          • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
                                                                                                                            • 2 łyżki sosu sojowego,
                                                                                                                              • ½ łyżeczki papryki wędzonej,
                                                                                                                                • ½ łyżeczki tymianku,
                                                                                                                                  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu,
                                                                                                                                    • olej rzepakowy do smażenia.

                                                                                                                                      Panierka:

                                                                                                                                      • ½ szklanki mąki,
                                                                                                                                        • ½ szklanki bułki tartej,
                                                                                                                                          • jajko.

                                                                                                                                            Surówka:

                                                                                                                                            • seler,
                                                                                                                                              • 5 ogórków kiszonych,
                                                                                                                                                • 2 jabłka,
                                                                                                                                                  • cebula,
                                                                                                                                                    • 2 łyżeczki cukru,
                                                                                                                                                      • 5 łyżek kwaśnej śmietany.

                                                                                                                                                        Dodatki: Puree z ziemniaków

                                                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                        1. Namoczoną i odsączoną soczewicę wkładamy do blendera, dodajemy bulion, płatki owsiane, paprykę, tymianek oraz czosnek granulowany i sos sojowy i dokładnie blendujemy. Wlewamy na patelnię lub do garnka i gotujemy ok. 20 minut, aż masa mocno zgęstnieje.
                                                                                                                                                          1. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i dodajemy drobno posiekaną białą kapustę, doprawiamy pieprzem, solą i smażymy, aż kapusta lekko zmieni kolor na złoty.
                                                                                                                                                            1. Dodajemy ją do ciecierzycy, a następnie całość rozsmarowujemy na blasze do pieczenia na warstwęo grubości ok. ½ cm. Wkładamy do lodówki na ok. 3h.
                                                                                                                                                              1. Po tym czasie wycinamy kształty sznycla, obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i smażymy na oleju rzepakowym jak prawdziwe sznycle.
                                                                                                                                                                1. Seler dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości (ok. 25 minut). Następnie odstawiamy do ostudzenia. Obieramy.
                                                                                                                                                                  1. Jabłka, ogórki kiszone oraz cebulę obieramy. Wszystkie składniki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
                                                                                                                                                                    1. Całość doprawiamy do smaku cukrem. Dodajemy kwaśną śmietanę, mieszamy. Sałatkę odstawiamy na 20 minut, do połączenia się składników.

                                                                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                                                                      Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana