Pizza na spodzie kalafiorowym - przepis krok po kroku
Składniki na spód:
- 240 g kalafiora,
- 35 gramów mąki z ciecierzycy,
- jajko.
Składniki na sos pomidorowy:
- passata,
- 1/2 cebuli,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- oliwa do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Dodatki:
- ser Mozzarella,
- świeży szpinak,
- ser Gorgonzola,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Kalafiora rozdrabniamy w blenderze razem z mąką z ciecierzycy i jajkiem. Gotowe ciasto rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko posmarowanym olejem. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.
- Na patelni z dodatkiem oliwy obsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy passatę. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Wystudzonym sosem smarujemy ciasto. Układamy dodatki. Pieczemy w temp.. 200 st. C przez ok. 5-7 minut.
Bułka z szarpaną wieprzowiną - przepis krok po kroku
Składniki na mięso:
- 600 g wieprzowiny łopatka lub karkówki,
- pół szklanki oregano,
- 2 limonki,
- 6 rzodkiewek,
- 2 papryczki chilli zielone,
- pęczek kolendry,
- łyżka soli.
Składniki na bułkę:
- 30 dag świeżych drożdży,
- 100 ml mleka o temp. 30 st. C,
- 380 g mąki,
- 50 g cukru,
- 3 jajka,
- 170 g masła temp. pokojowa.
Składniki na sos BBQ:
- ok. 700 g (1 butelka) passaty pomidorowej,
- 5 ziaren ziela angielskie,
- 5 goździków,
- łyżeczka mielonego imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki powideł śliwkowych (może być też żurawina, borówka, porzeczka),
- 60 ml sosu sojowego,
- 60 ml czerwonego octu winnego,
- łyżeczka sosu Worcester,
- 60 g cukru.
Dodatki:
- papryczki jalapeno z zalewy,
- liście sałaty,
- czerwona cebula.
Sposób przygotowania:
- Wieprzowinę wkładamy do garnka z wodą, dodajemy oregano i gotujemy do miękkości – około 1,5 godziny.
- Po tym czasie mięso wyciągamy, rozdzielamy na włókna (szarpane) oraz doprawiamy solą i sokiem z limonki.
- Rzodkiewki oraz papryczkę drobno siekamy lub ścieramy na tarce, kolendrę siekamy i mieszamy razem z mięsem.
- Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z odrobiną mąki i cukru.
- Pozostałą mąkę mieszamy z cukrem.
- Kiedy zaczyn drożdżowy zacznie pracować, dodajemy go do naczynia z mąką i cukrem.
- Następnie wbijamy po 1 jajku i dodajemy stopniowo masło ciągle ugniatając.
- Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione odstawiamy do wyrośnięcia.
- Następnie znowu lekko je przebijamy i odstawiamy na kolejne 30 minut
- Formujemy kulki ok 120 g w kształcie bułeczek. Smarujemy żółtkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C na 20 minut.
- W moździerzu rozcieramy ziarna ziela angielskiego, goździki i imbir.
- Czosnek siekamy.
- Do suchego garnka wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy zacznie ciemnieć, dodajemy przyprawy z moździerza i czosnek. Podsmażamy chwilę w karmelu.
- Zmniejszamy ogień do małego, wlewamy sos sojowy oraz ocet. Gotujemy, aż całość się rozpuści.
- Następnie dodajemy passatę i powidła. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez minimum 4 godziny. Jeśli sos się za dużo zredukuje, można dodać trochę wody lub więcej passaty (aromaty muszą mieć czas się wydobyć, dlatego zbyt gęsty sos trzeba lekko rozcieńczyć).
Niedzielny schabowy w wersji wegańskiej - przepis krok po kroku
Składniki:
- szklanka namoczonej, surowej ciecierzycy (moczymy 12h w zimnej wodzie),
- ½ szklanki płatków owsianych,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- szklanka posiekanej białej kapusty,
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- ½ łyżeczki papryki wędzonej,
- ½ łyżeczki tymianku,
- łyżeczka świeżo mielonego pieprzu,
- olej rzepakowy do smażenia.
Panierka:
- ½ szklanki mąki,
- ½ szklanki bułki tartej,
- jajko.
Surówka:
- seler,
- 5 ogórków kiszonych,
- 2 jabłka,
- cebula,
- 2 łyżeczki cukru,
- 5 łyżek kwaśnej śmietany.
Dodatki: Puree z ziemniaków
Sposób przygotowania:
- Namoczoną i odsączoną soczewicę wkładamy do blendera, dodajemy bulion, płatki owsiane, paprykę, tymianek oraz czosnek granulowany i sos sojowy i dokładnie blendujemy. Wlewamy na patelnię lub do garnka i gotujemy ok. 20 minut, aż masa mocno zgęstnieje.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i dodajemy drobno posiekaną białą kapustę, doprawiamy pieprzem, solą i smażymy, aż kapusta lekko zmieni kolor na złoty.
- Dodajemy ją do ciecierzycy, a następnie całość rozsmarowujemy na blasze do pieczenia na warstwęo grubości ok. ½ cm. Wkładamy do lodówki na ok. 3h.
- Po tym czasie wycinamy kształty sznycla, obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i smażymy na oleju rzepakowym jak prawdziwe sznycle.
- Seler dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości (ok. 25 minut). Następnie odstawiamy do ostudzenia. Obieramy.
- Jabłka, ogórki kiszone oraz cebulę obieramy. Wszystkie składniki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Całość doprawiamy do smaku cukrem. Dodajemy kwaśną śmietanę, mieszamy. Sałatkę odstawiamy na 20 minut, do połączenia się składników.
Zobacz także:
- Dania, które pomogą ci zadbać o dobrą kondycję skóry. Sprawdź przepisy na zdrowe śniadania
- Pomysły na zdrowe obiady. Szybki i zdrowy obiad - co zrobić?
- Zdrowe dania, które przyspieszają metabolizm. Przepisy Darii Ładochy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
podziel się: