Tradycyjny deser w wersji niskobudżetowej? Spróbuj szarlotki z bezą Grzegorza Zawieruchy

Szarlotka
Szarlotka
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły dania, których przygotowanie nie będzie nas wiele kosztować. Grzegorz Zawierucha zrobił szarlotkę z bezą. Takie ciasto to idealny pomysł na poobiedni deser dla całej rodziny. Sprawdź jego przepis.

Szarlotka z bezą - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
    • 250 g masła
      • 3 łyżki cukru pudru
        • łyżka smalcu
          • 5 żółtek
            • łyżeczka proszku do pieczenia

              Składniki na farsz:

              • 2 kg jabłek
                • 1,5 łyżeczki cynamonu
                  • łyżeczka kardamonu
                    • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
                      • łyżka cukru

                        Składniki na bezę:

                        • 5 białek
                          • 5 łyżek cukru
                            • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
                              • szczypta soli
                                • łyżka octu

                                  Do podania: kwaśna śmietana 12%, kilka listków mięty.

                                  Sposób przygotowania szarlotki z bezą

                                  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz proszek do pieczenia, wbijamy żółtka, dodajemy smalec i na wierzch ścieramy ta tarce bardzo zimne masło. Składniki siekamy nożem do uzyskania drobnej kruszonki, którą zagniatamy bardzo szybko na jednolite ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
                                    1. W tym czasie jabłka ścieramy na tarce i doprawiamy wszystkimi składnikami. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na chwilę.
                                      1. Wyciągamy ciasto z lodówki, 30% ciasta odkrawamy i wkładamy do zamrażarki. Resztę wałkujemy na wielkość blachy do pieczenia (prostokątnej). Wykładamy na blachę, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni na 15 minut.
                                        1. Ubijamy bezę (białka z odrobiną soli na sztywno, dodajemy cukier małymi partiami i na koniec zmniejszając obroty miksera mąkę oraz ocet)
                                          1. Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika, układamy warstwę jabłek (możemy je lekko odcisnąć z soku), na jabłka bezę i na całość ścieramy zmrożoną resztę ciasta (ścieramy na grubych oczkach).
                                            1. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 st. C.
                                              1. Serwujemy z łyżką kwaśnej śmietany i dekorujemy listkami mięty.

                                                Zobacz także:

                                                Autor: Teofila Siewko

                                                Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                Materiał promocyjny

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana