Tradycyjny deser w wersji niskobudżetowej? Spróbuj szarlotki z bezą Grzegorza Zawieruchy

Szarlotka
Szarlotka
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły dania, których przygotowanie nie będzie nas wiele kosztować. Grzegorz Zawierucha zrobił szarlotkę z bezą. Takie ciasto to idealny pomysł na poobiedni deser dla całej rodziny. Sprawdź jego przepis.

Szarlotka z bezą - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka smalcu
  • 5 żółtek
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na farsz:

  • 2 kg jabłek
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • łyżka cukru

Składniki na bezę:

  • 5 białek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • łyżka octu

Do podania: kwaśna śmietana 12%, kilka listków mięty.

Sposób przygotowania szarlotki z bezą

  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz proszek do pieczenia, wbijamy żółtka, dodajemy smalec i na wierzch ścieramy ta tarce bardzo zimne masło. Składniki siekamy nożem do uzyskania drobnej kruszonki, którą zagniatamy bardzo szybko na jednolite ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  2. W tym czasie jabłka ścieramy na tarce i doprawiamy wszystkimi składnikami. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na chwilę.
  3. Wyciągamy ciasto z lodówki, 30% ciasta odkrawamy i wkładamy do zamrażarki. Resztę wałkujemy na wielkość blachy do pieczenia (prostokątnej). Wykładamy na blachę, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni na 15 minut.
  4. Ubijamy bezę (białka z odrobiną soli na sztywno, dodajemy cukier małymi partiami i na koniec zmniejszając obroty miksera mąkę oraz ocet)
  5. Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika, układamy warstwę jabłek (możemy je lekko odcisnąć z soku), na jabłka bezę i na całość ścieramy zmrożoną resztę ciasta (ścieramy na grubych oczkach).
  6. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 st. C.
  7. Serwujemy z łyżką kwaśnej śmietany i dekorujemy listkami mięty.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości