Zdrowe dania, które przyspieszają metabolizm. Przepisy Darii Ładochy

Daria Ładocha, kuchnia, Dzień Dobry TVN, przepisy, dieta
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Jak schudnąć? Daria Ładocha przyznaje, że aby osiągnąć sukces, musimy przestać być na diecie, a jedynie wprowadzić pewne ograniczenia. Na początek wystarczy wyeliminować z jadłospisu jeden niepożądany składnik. W kuchni Dzień Dobry TVN przedstawiła przykładowe przepisy na dania, dzięki którym nasz metabolizm przyspiesza. Zobacz, jak przygotować zdrową i pożywną sałatkę, zapiekankę z łososia, komosę ryżową z warzywami i ciecierzycę ze szpinakiem.

Sałatka z kalafiorem, pestkami granatu i orzechami włoskimi

Składniki na sałatkę z kalafiorem

  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 natka pietruszki
  • garść liści świeżej mięty
  • pestki z połowy granatu
  • garść liści świeżej kolendry
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Sposób przygotowania sałatki z kalafiorem

  1. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Może być z termoobiegiem.
  2. Kalafiora podziel na różyczki, cebulę posiekaj w piórka i wymieszaj z oliwą, solą oraz pieprzem.
  3. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 30 minut.
  4. Wyłóż upieczone warzywa do miski, dodaj wszystkie posiekane zioła, jeszcze łyżkę oliwy oraz orzechy włoskie. Na koniec posyp parmezanem.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN`

Zapiekanka z łososia

Składniki na zapiekankę z łososia

  • 1 kg łososia bez skóry
  • 2 zielone papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 7 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
  • 5 dużych pomidorów bez skóry pokrojonych w kostkę
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • pęczek zielonej pietruszki posiekanej
  • ½ pęczka kolendry drobno posiekanej
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki orzechów piniowych

Sposób przygotowania zapiekanki z łososiem

  1. Do szerokiego rondla wlej oliwę z oliwek i pogrzej. Następnie dodaj plasterki czosnku oraz posiekane chili oraz paprykę wędzoną. Następnie dodaj świeże pomidory, suszone pomidory oraz przecier pomidorowy. Gotuj z dodatkiem soli i pieprzu około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.
  2. Rybę pokrój na mniejsze kawałki i posól z wierzchu. Wstaw do rondla, przykryj i gotuj około 10 minut.
  3. W misce obok połącz jogurt grecki, sok z cytryny oraz posiekane zioła. Następnie wyłóż rybę na półmisek wraz z sosem i polej sosem greckim i orzechami pini.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Komosa ryżowa z pomidorami, grillowaną cukinią i cytrynowym jogurtem

Składniki na komosę ryżową z pomidorami i cukinią

  • 2 cukinie pokrojone w plastry
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 200 g komosy ryżowej
  • garść pistacji bez łupinek
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • łyżka posiekanych liści mięty
  • łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • łyżka posiekanej kolendry
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego

Sposób przygotowania komosy ryżowej z pomidorami i cukinią

  1. Plasterki cukinii wymieszaj z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i kminem rzymskim. Możesz je grillować w elektrycznym grillu lub w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z opcją grill.
  2. Komosę ryżową ugotuj w wodzie w proporcji 2:1 do miękkości, ale na sposób al dente.
  3. W szerokim rondlu podgrzej 1 łyżeczkę oliwy i podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek. Dorzuć pomidorki koktajlowe i podsmażaj, aż pomidorki się rozpadną. Dodaj sól, pieprz i odrobinę wody. Doprowadź do wrzenia i dodaj przecier pomidorowy. Całość zagotuj i wymieszaj z ugotowaną kaszą.
  4. Obok w misce wymieszaj jogurt z ziołami oraz sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  5. Na talerzu rozłóż cukinię, dodaj pomidorową komosę i zrób kleksy z jogurtu oraz na koniec dodaj pistacje.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Ciecierzyca ze szpinakiem, burakami i orzechami laskowymi

Składniki na ciecierzycę ze szpinakiem, burakami i orzechami laskowymi

  • 1 cebula posiekana
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 ugotowany lub upieczony burak
  • opakowanie mini marchewek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka nasion kminku rzymskiego
  • 50 g prażonych orzechów laskowych
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz
  • garść posiekanej kolendry
  • garść posiekanej mięty
  • 3 szklanki liści szpinaku

Sposób przygotowania ciecierzycy ze szpinakiem, burakami i orzechami laskowymi

  1. Nastaw piekarnik na 200 stopni na opcję grill. Na blaszce wyłóż cebulę oraz marchewki. Skrop oliwą z oliwek, dodaj sól oraz pieprz i piecz około 20 minut.
  2. Na suchej patelni podsmaż ziarenka kminku. Dodaj liście szpinaku oraz upieczonego i pokrojonego w kostkę buraka. Następnie dodaj ciecierzycę oraz upieczone warzywa. Połącz całość, dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Na koniec dodaj zieleninę oraz orzechy laskowe.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Jak przygotować smaczny filet z dorsza pieczony w piekarniku?

Orientalna klasyka. Curry z warzywami, żółte z kurczakiem oraz ryż smażony z jajkiem

Jej wysokość - krewetka. Poznaj przepisy Darii Ładochy

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Jola Marat

Źródło: Daria Ładocha

podziel się:

Pozostałe wiadomości