Sałatka z kalafiorem, pestkami granatu i orzechami włoskimi
Składniki na sałatkę z kalafiorem
- 1 kalafior
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g orzechów włoskich
- sól, pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 natka pietruszki
- garść liści świeżej mięty
- pestki z połowy granatu
- garść liści świeżej kolendry
- 2 łyżki tartego parmezanu
Sposób przygotowania sałatki z kalafiorem
- Nastaw piekarnik na 200 stopni. Może być z termoobiegiem.
- Kalafiora podziel na różyczki, cebulę posiekaj w piórka i wymieszaj z oliwą, solą oraz pieprzem.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 30 minut.
- Wyłóż upieczone warzywa do miski, dodaj wszystkie posiekane zioła, jeszcze łyżkę oliwy oraz orzechy włoskie. Na koniec posyp parmezanem.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN`
Zapiekanka z łososia
Składniki na zapiekankę z łososia
- 1 kg łososia bez skóry
- 2 zielone papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- 7 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
- 5 dużych pomidorów bez skóry pokrojonych w kostkę
- łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- pęczek zielonej pietruszki posiekanej
- ½ pęczka kolendry drobno posiekanej
- 100 ml jogurtu greckiego
- łyżka soku z cytryny
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki orzechów piniowych
Sposób przygotowania zapiekanki z łososiem
- Do szerokiego rondla wlej oliwę z oliwek i pogrzej. Następnie dodaj plasterki czosnku oraz posiekane chili oraz paprykę wędzoną. Następnie dodaj świeże pomidory, suszone pomidory oraz przecier pomidorowy. Gotuj z dodatkiem soli i pieprzu około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.
- Rybę pokrój na mniejsze kawałki i posól z wierzchu. Wstaw do rondla, przykryj i gotuj około 10 minut.
- W misce obok połącz jogurt grecki, sok z cytryny oraz posiekane zioła. Następnie wyłóż rybę na półmisek wraz z sosem i polej sosem greckim i orzechami pini.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Komosa ryżowa z pomidorami, grillowaną cukinią i cytrynowym jogurtem
Składniki na komosę ryżową z pomidorami i cukinią
- 2 cukinie pokrojone w plastry
- 1 cebula drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 200 g komosy ryżowej
- garść pistacji bez łupinek
- 200 ml jogurtu greckiego
- łyżka posiekanych liści mięty
- łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- łyżka posiekanej kolendry
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
Sposób przygotowania komosy ryżowej z pomidorami i cukinią
- Plasterki cukinii wymieszaj z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i kminem rzymskim. Możesz je grillować w elektrycznym grillu lub w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z opcją grill.
- Komosę ryżową ugotuj w wodzie w proporcji 2:1 do miękkości, ale na sposób al dente.
- W szerokim rondlu podgrzej 1 łyżeczkę oliwy i podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek. Dorzuć pomidorki koktajlowe i podsmażaj, aż pomidorki się rozpadną. Dodaj sól, pieprz i odrobinę wody. Doprowadź do wrzenia i dodaj przecier pomidorowy. Całość zagotuj i wymieszaj z ugotowaną kaszą.
- Obok w misce wymieszaj jogurt z ziołami oraz sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Na talerzu rozłóż cukinię, dodaj pomidorową komosę i zrób kleksy z jogurtu oraz na koniec dodaj pistacje.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Ciecierzyca ze szpinakiem, burakami i orzechami laskowymi
Składniki na ciecierzycę ze szpinakiem, burakami i orzechami laskowymi
- 1 cebula posiekana
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1 ugotowany lub upieczony burak
- opakowanie mini marchewek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka nasion kminku rzymskiego
- 50 g prażonych orzechów laskowych
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
- garść posiekanej kolendry
- garść posiekanej mięty
- 3 szklanki liści szpinaku
Sposób przygotowania ciecierzycy ze szpinakiem, burakami i orzechami laskowymi
- Nastaw piekarnik na 200 stopni na opcję grill. Na blaszce wyłóż cebulę oraz marchewki. Skrop oliwą z oliwek, dodaj sól oraz pieprz i piecz około 20 minut.
- Na suchej patelni podsmaż ziarenka kminku. Dodaj liście szpinaku oraz upieczonego i pokrojonego w kostkę buraka. Następnie dodaj ciecierzycę oraz upieczone warzywa. Połącz całość, dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Na koniec dodaj zieleninę oraz orzechy laskowe.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Jak przygotować smaczny filet z dorsza pieczony w piekarniku?
Orientalna klasyka. Curry z warzywami, żółte z kurczakiem oraz ryż smażony z jajkiem
Jej wysokość - krewetka. Poznaj przepisy Darii Ładochy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Daria Ładocha
podziel się: