Makaron z krewetkami, pomidorkami cherry, szpinakiem i parmezanem
Składniki na makaron z krewetkami
- 200 g makaronu tagliatelle
 - 1 cebula czosnkowa
 - 3 ząbki czosnku
 - garść liści szpinaku
 - 300 g krewetek szarych
 - 1 szklanka białego wina
 - 1 łyżka oliwy z oliwek
 - garść posiekanej zielonej pietruszki
 - ½ szklanki słodkiej śmietanki
 - sól, pieprz
 - 2 łyżki tartego parmezanu
 
Sposób przygotowania makaronu z krewetkami
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu na sposób al dente. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj krewetki i podsmażaj minutę z każdej strony.
Następnie dodaj wino i chwilę gotuj aż odparuje z niego alkohol. Dodaj pomidory koktajlowe, suszone oraz szpinak i zalej śmietanką.
Całość połącz z makaronem i na koniec dopraw solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Przed podaniem posyp parmezanem.
Klasyczne krewetki w sosie winnym
Składniki na krewetki w winie
- 400 g szarych krewetek
 - 1 szklanka białego wina
 - 1 łyżka masła
 - garść posiekanej zielonej pietruszki
 - skórka z cytryny
 - 3 ząbki czosnku pokrojone na plasterki
 - sól, pieprz
 
Dodatkowo: ciabatta
Sposób przygotowania krewetek w winie
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj czosnek a następnie krewetki.
Podsmażaj na maśle około minuty z każdej strony. Dodaj wino i poczekaj aż alkohol odparuje.
Następnie dodaj sól oraz pieprz oraz zieloną pietruszkę. Na koniec dodaj skórkę z cytryny startą na tarce o małych oczkach. Podawaj z ciabattą.
Zupa z krewetkami
Składniki na zupę z krewetek
- 2 litry wody
 - 25 oczyszczonych krewetek bez skorupek
 - 4 szalotki pokrojone w kostkę
 - 2 ząbki czosnku drobno posiekane
 - 1 łyżeczka startego imbiru
 - 2 liście laurowe
 - 1 puszka pomidorów w kawałkach
 - 2 papryczki chili drobno posiekane
 - 3 łodygi selera naciowego pokrojone w cienkie plasterki
 - kilka gałązek świeżego tymianku
 - 1 marchewka pokrojona w talarki
 - 1 czerwona papryka pokrojona w słupki
 - przyprawy: oregano, papryka słodka, papryka wędzona, sól, pieprz
 - oliwa z oliwek
 
Do dekoracji: liście świeżej bazylii, cytryna pokrojona na ćwiartki i zielona pietruszka
Sposób przygotowania zupy z krewetek
W dużym garnku rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek, imbir, szalotkę i kawałki selera naciowego. Dodaj marchewkę i paprykę i chwilę podsmażaj wraz z wszystkimi przyprawami.
Pomidory i podsmażaj przez 2 minuty. Zalej wodą, dodaj liście laurowe i chili. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 8 minut.
Dodaj krewetki i dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 3 minuty. Serwuj z natką pietruszki, bazylią i cytryną.
Żółte curry z krewetkami i ananasem
Składniki na curry z krewetkami
- 50 g żółtej pasty curry
 - 700 ml mleka kokosowego
 - 300 g krewetek szarych obranych z pancerzyków
 - garść pomidorków koktajlowych
 - 3 łyżki ananasa pokrojonego w kostkę
 - 1 łyżeczka czarnego sezamu
 - 2 łyżki prażonych orzechów ziemnych
 - garść liści świeżej mięty
 - 2 łyżki sosu rybnego lub sojowego
 - 1 łyżka oleju rzepakowego
 
Do podania: ugotowany ryż
Przygotowanie curry z krewetkami
W garnku podgrzej olej i podsmaż na nim pastę curry. Dodaj ananasa i chwilę podsmażaj.
Następnie dodaj krewetki i pomidorki koktajlowe i całość zalej mlekiem kokosowym. Dopraw 2 łyżkami sosu rybnego lub sojowego.
Posyp sezamem, orzechami i udekoruj miętą. Podawaj z ryżem jaśminowym.
Zobacz też:
Przepis na spaghetti z krewetkami jest prosty, ale pozwoli Ci zaskoczyć bliskich
Risotto z krewetkami. Jaki jest przepis na risotto z krewetkami?
Krewetki po tajsku - jak przygotować to smaczne danie?
Autor: Luiza Bebłot
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF