Jej wysokość - krewetka. Poznaj przepisy Darii Ładochy

Makaron z krewetkami, klasyczne krewetki w sosie winnym, zupa i żółte curry z krewetkami. Proste przepisy z tymi królewskimi wysokościami przygotowała dla nas Daria Ładocha. Sprawdź, jaki jest jej sekret idealnej krewetki.

Makaron z krewetkami, pomidorkami cherry, szpinakiem i parmezanem

Składniki na makaron z krewetkami

  • 200 g makaronu tagliatelle
    • 1 cebula czosnkowa
      • 3 ząbki czosnku
        • garść liści szpinaku
          • 300 g krewetek szarych
            • 1 szklanka białego wina
              • 1 łyżka oliwy z oliwek
                • garść posiekanej zielonej pietruszki
                  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
                    • sól, pieprz
                      • 2 łyżki tartego parmezanu

                        Sposób przygotowania makaronu z krewetkami

                        Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu na sposób al dente. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj krewetki i podsmażaj minutę z każdej strony.

                        Następnie dodaj wino i chwilę gotuj aż odparuje z niego alkohol. Dodaj pomidory koktajlowe, suszone oraz szpinak i zalej śmietanką.

                        Całość połącz z makaronem i na koniec dopraw solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Przed podaniem posyp parmezanem.

                        Klasyczne krewetki w sosie winnym

                        Składniki na krewetki w winie

                        • 400 g szarych krewetek
                          • 1 szklanka białego wina
                            • 1 łyżka masła
                              • garść posiekanej zielonej pietruszki
                                • skórka z cytryny
                                  • 3 ząbki czosnku pokrojone na plasterki
                                    • sól, pieprz

                                      Dodatkowo: ciabatta

                                      Sposób przygotowania krewetek w winie

                                      Na patelni rozgrzej masło. Dodaj czosnek a następnie krewetki.

                                      Podsmażaj na maśle około minuty z każdej strony. Dodaj wino i poczekaj aż alkohol odparuje.

                                      Następnie dodaj sól oraz pieprz oraz zieloną pietruszkę. Na koniec dodaj skórkę z cytryny startą na tarce o małych oczkach. Podawaj z ciabattą.

                                      Zupa z krewetkami

                                      Składniki na zupę z krewetek

                                      • 2 litry wody
                                        • 25 oczyszczonych krewetek bez skorupek
                                          • 4 szalotki pokrojone w kostkę
                                            • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
                                              • 1 łyżeczka startego imbiru
                                                • 2 liście laurowe
                                                  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
                                                    • 2 papryczki chili drobno posiekane
                                                      • 3 łodygi selera naciowego pokrojone w cienkie plasterki
                                                        • kilka gałązek świeżego tymianku
                                                          • 1 marchewka pokrojona w talarki
                                                            • 1 czerwona papryka pokrojona w słupki
                                                              • przyprawy: oregano, papryka słodka, papryka wędzona, sól, pieprz
                                                                • oliwa z oliwek

                                                                  Do dekoracji: liście świeżej bazylii, cytryna pokrojona na ćwiartki i zielona pietruszka

                                                                  Sposób przygotowania zupy z krewetek

                                                                  W dużym garnku rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek, imbir, szalotkę i kawałki selera naciowego. Dodaj marchewkę i paprykę i chwilę podsmażaj wraz z wszystkimi przyprawami.

                                                                  Pomidory i podsmażaj przez 2 minuty. Zalej wodą, dodaj liście laurowe i chili. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 8 minut.

                                                                  Dodaj krewetki i dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 3 minuty. Serwuj z natką pietruszki, bazylią i cytryną.

                                                                  Żółte curry z krewetkami i ananasem

                                                                  Składniki na curry z krewetkami

                                                                  • 50 g żółtej pasty curry
                                                                    • 700 ml mleka kokosowego
                                                                      • 300 g krewetek szarych obranych z pancerzyków
                                                                        • garść pomidorków koktajlowych
                                                                          • 3 łyżki ananasa pokrojonego w kostkę
                                                                            • 1 łyżeczka czarnego sezamu
                                                                              • 2 łyżki prażonych orzechów ziemnych
                                                                                • garść liści świeżej mięty
                                                                                  • 2 łyżki sosu rybnego lub sojowego
                                                                                    • 1 łyżka oleju rzepakowego

                                                                                      Do podania: ugotowany ryż

                                                                                      Przygotowanie curry z krewetkami

                                                                                      W garnku podgrzej olej i podsmaż na nim pastę curry. Dodaj ananasa i chwilę podsmażaj.

                                                                                      Następnie dodaj krewetki i pomidorki koktajlowe i całość zalej mlekiem kokosowym. Dopraw 2 łyżkami sosu rybnego lub sojowego.

                                                                                      Posyp sezamem, orzechami i udekoruj miętą. Podawaj z ryżem jaśminowym.

                                                                                      Zobacz też:

                                                                                      Przepis na spaghetti z krewetkami jest prosty, ale pozwoli Ci zaskoczyć bliskich

                                                                                      Risotto z krewetkami. Jaki jest przepis na risotto z krewetkami?

                                                                                      Krewetki po tajsku - jak przygotować to smaczne danie?

                                                                                      Autor: Luiza Bebłot

                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości