Risotto to danie popularne, które pozwala na wiele wariacji w zakresie doboru składników. Jedną z wystawnych potraw będzie risotto z krewetkami . Z czym można je podawać i jak przygotować, żeby było smaczne? Risotto z krewetkami i groszkiem, szparagami, pomidorami? To tylko kilka pomysłów na risotto z krewetkami , a może być ich znacznie więcej.
Risotto – krewetki w roli głównej
Wśród wielu przepisów na risotto z krewetkami , poniższy jest jednym z najprostszych i zawierających najmniej składników. Co będzie potrzebne? Zanim zaczniemy robić risotto, musimy przyrządzić bulion z warzyw lub kostki rosołowej. Podczas przygotowania potrawy, powinien on być ciągle gorący. Szklimy na patelni połówkę cebuli, a później dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i 100 g cukinii. Dusimy przez parę minut. Po tym czasie wrzucamy 200 g mrożonych surowych krewetek i 320 g ryżu do risotto.
Kiedy ryż wchłonie znajdujący się na patelni tłuszcz, wlewamy 750 ml białego wytrawnego wina. Po wchłonięciu wina przez risotto z krewetkami dolewamy stopniowo bulionu. Nieustannie mieszając, dodajemy po chochli bulionu, za każdym razem, kiedy płyn zostanie wchłonięty. Zdejmujemy ryż, kiedy będzie al dente. Doprawiamy łyżką masła, solą i pieprzem. Risotto z krewetkami i cukinią mieszamy i na kilka minut odstawiamy. Na talerzu posypujemy natką pietruszki.
Risotto z krewetkami i szparagami – przepis
Ten przepis na risotto z krewetkami będzie idealny w sezonie wiosennym, kiedy łatwo dostępne są soczyste szparagi. Podobnie jak poprzednio, najpierw na patelni szklimy cebulę. W tym przypadku będzie to mała szalotka. Dodajemy do niej 100 g pokrojonych na dwucentymetrowe kawałki szparagów i chwilę smażymy. Dorzucamy 150 g ryżu do risotto. Kiedy stanie się szklisty, wlewamy po chochli bulionu. Dodajemy go, gdy poprzednia porcja zostanie zaabsorbowana. Po tym, jak wykorzystamy litr bulionu, dodajemy 100 g ugotowanych krewetek. Risotto z krewetkami podgrzewamy i mieszamy przez 2 minuty. Potem wystarczy dosypać pół szklanki tartego parmezanu i 1,5 łyżeczki posiekanej natki pietruszki. Risotto ze szparagami i krewetkami podajemy na gorąco.
Risotto z krewetkami i groszkiem
Risotto z krewetkami może być urozmaicone również innymi warzywami, które nadadzą daniu ciekawego smaku i koloru. Interesującą propozycją może być risotto z krewetkami i groszkiem. Przygotowanie tej potrawy zaczynamy od rozgrzania na patelni masła wymieszanego z olejem. Szklimy pokrojoną drobno cebulę i dodajemy 300 g ryżu do risotto. Kiedy ryż zrobi się przezroczysty tak jak wcześniej, dolewamy bulionu po chochli. Bulion dodajemy w miarę, jak jest wchłaniany przez ryż. Kiedy zacznie mięknąć, dodajemy szklankę mrożonego groszku i mieszamy.
To risotto z krewetkami dzieli się w zasadzie na dwie części. Na osobnej patelni smażymy na maśle 20 większych krewetek. Oprószamy pieprzem solą i skrapiamy cytryną. Dopiero wtedy dodajemy je do ryżu, razem z 3 łyżkami startego parmezanu i łyżką masła. Na koniec doprawiamy pieprzem i posypujemy natką pietruszki. Jak każde risotto, risotto z krewetkami i groszkiem podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Risotto z krewetkami i pomidorami
Risotto z krewetkami i warzywami to coś, co zasmakuje każdemu, a kolejnym dodatkiem po szparagach i groszku, jaki może się tu pojawić, są pomidory. Poniższy przepis na risotto z krewetkami i pomidorami jest nie tylko smaczny, ale i szybki. Całe przygotowanie nie zajmie więcej niż pół godziny. Rozpoczynamy od pokrojenia na połówki i położenia na blaszce 250 g pomidorków cherry. Układamy je przekrojoną stroną do dołu, skrapiamy oliwą, miodem i lekko solimy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 20 minut.
Kiedy pomidory będą w piekarniku, zajmujemy się drugą częścią risotto z krewetkami. Szklimy na patelni cebulę, gdy zmięknie dodajemy do niej posiekane na plasterki 2 ząbki czosnku i papryczkę chili. Po ich zmięknięciu dorzucamy 200 g krewetek i przez 4 minuty smażymy. Krewetki wyjmujemy i na patelnię dosypujemy szklankę ryżu do risotto. Po dwóch minutach smażenia dodajemy ¼ szklanki białego wina, a po jego wchłonięciu, postępujemy jak w poprzednich przepisach na risotto z krewetkami – stopniowo dolewamy pół litra bulionu. Na koniec z powrotem dajemy podsmażone krewetki i pieczone pomidory. Mieszamy z łyżką posiekanego oregano, doprawiamy solą i pieprzem. Potem wystarczy wyłożyć risotto z krewetkami i pomidorami na talerze i delektować się jego słodko-ostrym smakiem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN