Przepisy kulinarne

Jak jeść krewetki w restauracji, w domu? Krewetki tygrysie, białe, argentyńskie

"Dlaczego warto jeść krewetki?", źródło: x-news 

Przepisy kulinarne

Jak jeść krewetki w restauracji, w domu? Krewetki tygrysie, białe, argentyńskie

"Dlaczego warto jeść krewetki?", źródło: x-news 

W ostatnich latach owoce morza stają się coraz popularniejsze. Można ich spróbować przede wszystkim w restauracji, ale są dostępne również w sklepach, bez problemu więc można zrobić je samodzielnie. Zobacz, jak jeść krewetki i jak je poprawnie przyrządzać oraz poznaj ich wartości odżywcze.

Osoby, które uwielbiają owoce morza, chętnie sięgają po wszelkiego rodzaju egzotyczne dania, jednak nawet ci, którzy preferują tradycyjne polskie dania, raz na jakiś czas chętnie skuszą się na coś innego, m.in. na krewetki. Nie wszyscy wiedzą jednak, jak poprawnie je obierać i jak prawidłowo je przygotować samodzielnie w domu. W zależności od odmiany krewetki mogą delikatnie różnić się smakiem, natomiast wszystkie dobrze komponują się polane sokiem z cytryny i posypane przyprawami. Można je zarówno gotować, jak i dusić, smażyć, piec lub grillować, a z odpowiednimi dodatkami mogą stać się niezwykle sycącym daniem głównym. Jeśli nie wiesz, jak jeść krewetki w restauracji albo jak przyrządzić je w domowej kuchni, sięgnij po poniższe wskazówki.

Jak jeść krewetki? Rodzaje krewetek – różnice

Chociaż odmiana podawanych w restauracji czy kupionych w sklepie krewetek nie wpływa na sposób, w jaki powinno się je jeść, warto zdawać sobie sprawę z różnic, które występują między poszczególnymi ich rodzajami. Krewetki różnią się między sobą wielkością, kolorem oraz kształtem odnóży. Do najpopularniejszych rodzajów krewetek zalicza się te o barwie czerwonej i szarej, można jednak spotkać odmiany brązowe, żółte, zielone i kremowe. Różnice w odcieniach dotyczą jednak głównie nieprzygotowanego, nienadającego się do zjedzenia mięsa. Aby zjeść krewetki, trzeba poddać je obróbce termicznej, w trakcie której praktycznie wszystkie zmieniają swój kolor na bladoróżowy, czerwony lub pomarańczowy.

Do najpopularniejszych odmian krewetek należą krewetki tygrysie, będące jedną z największych odmian krewetek, są nazywane również krewetkami królewskimi. Funkcjonują także pod nazwą handlową „Black Tiger”. Innymi popularnymi w przemyśle spożywczym odmianami są krewetki białe (białonogie) oraz krewetki argentyńskie.

Jak jeść krewetki w restauracji? Praktyczne wskazówki

Niezależnie od tego, czy będziesz jeść krewetki tygrysie, argentyńskie czy białe, sposób ich spożywania zależy od tego, w jakiej formie zostały podane. Przy czym należy pamiętać, że mięso można serwować na zimno lub na gorąco, oczywiście po uprzedniej obróbce termicznej. Jeśli krewetki podawane są jako przystawka lub jako składnik sałatki, powinno się jeść je widelcem lub pałeczkami ze względu na to, że nie wymagają już one dodatkowego oczyszczania z resztek skorupek itd. Podobnie je się również krewetki w tempurze – jeśli kawałki są zbyt duże, można je ewentualnie pokroić na mniejsze części.

A jak jeść krewetki w pancerzach? Najczęściej pozostałości skorupki pozostawione są w przypadku mięsa smażonego. W takich przypadkach krewetki je się po prostu palcami, przytrzymując pancerz. Zjada się wyłącznie miękką część, a to, co zostanie, należy odłożyć na talerz. Zdarza się również, że w charakterze dania głównego podawane są krewetki nieoczyszczone ze skorupy. Wtedy należy zdjąć pancerz samodzielnie. Najłatwiej jest to zrobić przy pomocy palców – wystarczy delikatnie wsunąć paznokieć pod spód skorupki i ją przesunąć. Krewetki grillowane również je się palcami.

Jednak najważniejsza zasada, dotycząca tego, jak jeść krewetki, brzmi: zjada się wyłącznie tę część, która pozostaje po ściągnięciu pancerza i oderwaniu główki.

Krewetki w pancerzu – jak je jeść? Gotowanie krewetek w domu

  1. Dokładnie umyj krewetki (najlepiej pod bieżącą wodą).
  2. Zagotuj wodę i wrzuć do niej krewetki. Dodaj sól i ulubione przyprawy.
  3. Ponownie zagotuj wodę.
  4. Po ponownym zagotowaniu się wody, w przypadku krewetek mrożonych odczekaj około 2 minuty, w przypadku świeżych – około 3 minut. Po tym czasie odcedź je.
  5. Osusz krewetki, obierz je z pancerzyków i usuń głowę, przekręcając ją palcem wskazującym i kciukiem.
  6. Podawaj krewetki skropione sokiem z cytryny, z masłem czosnkowym lub sosem.

Czy warto jeść krewetki? Właściwości krewetek

Pierwszy raz po krewetki zazwyczaj sięga się jedynie z uwagi na ciekawość i chęć poznania nowych smaków. Jeśli jednak komuś zasmakuje skomponowane z ich użyciem danie, z pewnością będzie do niego wracał również w przyszłości. Czy jednak krewetki są na tyle wartościowym składnikiem diety, że warto sięgać po nie częściej i rozważyć ich przyrządzanie również w domu?

Warto zdawać sobie sprawę z tego, że mięso krewetek jest lekkostrawne i niskokaloryczne. W 100 g znajduje się zaledwie około 86 kcal, co sprawia, że bez obaw mogą wprowadzić je do diety osoby odchudzające się. Krewetki mają jednak również wiele innych właściwości. Są źródłem dobrze przyswajalnego białka (znajduje się w nich ponad 18 g białka na 100 g mięsa), fluoru, potasu, selenu i jodu, a także witamin z grupy B.

Zobacz też:

Mule – jak je jeść? Sprawdzony przepis na małże

Robert Makłowicz zabiera nas w kulinarną podróż po Chorwacji. "Miejscowe ostrygi należą do najlepszych na świecie"

Kawior – luksusowy przysmak dla prawdziwych smakoszy. Jakie są jego rodzaje i z czym warto go podawać?

Zobacz wideo: Owoce morza w kuchni Mikołaja Reya

Co sądzisz o tym artykule?
45
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0