Owoce morza podawane w polskich restauracjach już nikogo nie dziwią, dość często jednak pojawiają się wątpliwości związane z ich przygotowywaniem, serwowaniem oraz samym sposobem spożywania. Ich konsumpcja wygląda przecież zupełnie inaczej niż w przypadku tradycyjnych dań polskiej kuchni. Dlatego też, mimo ich rosnącej popularności, nie wszyscy wiedzą jak je prawidłowo jeść.
Czy trzeba używać do tego noża i widelca, czy może wystarczy posłużyć się palcami? Niestety, w przypadku owoców morza nie można mówić o żadnej uniwersalnej zasadzie – jest to niezwykle różnorodna grupa produktów. W związku z tym, każde danie wymaga zastosowania innej techniki. Chcąc jeść mule w restauracji (i poza nią), zgodnie z zasadami savoir-vivre, można wybrać jeden z dwóch sposób ich konsumpcji.
Czy mule to to samo co małże?
Zanim przejdziemy dalej, odpowiemy jeszcze na jedno często zadawane pytanie. Mule to małe owoce morza, które są jednym z rodzajów małży. Są również znane pod nazwą omułki. Nazwy stosowane są zamiennie.
Jak jeść mule? Ogólne wskazówki
- Zawsze lepiej wybierać mule świeże niż mrożone – mają one znacznie lepszy smak. Produkty mrożone są już wcześniej obrabiane, co może również negatywnie wpłynąć na ich jakość.
- Małże powinny być gotowane do momentu, w którym ich skorupki się otworzą. Jeśli mimo gotowania któreś mule się nie otworzyły, należy je wyrzucić – oznacza to, że są one nieświeże.
- Przed zakupem warto powąchać mule. Świeże, nadające się do jedzenia małże mają delikatny, morski zapach.
- Nie powinno się myć małży pod bieżącą wodą.
Mule – jak je jeść? Sprawdzone metody
Przez wiele osób mule uznawane są za jedne z najsmaczniejszych owoców morza. Charakteryzują się białym mięsem i nieco ciągliwą, gumowatą konsystencją, która nie zmienia się nawet po ugotowaniu. Tego typu małże można jeść zarówno widelcem, jak i rękoma. Przy użyciu widelca wystarczy delikatnie wydłubać zawartość muszli z jej wnętrza i zjeść mięso. Tak samo można postąpić z pozostałymi małżami lub zdecydować się na kontynuowanie jedzenia palcami – funkcję widelca mogą pełnić wtedy, trzymane w rękach, puste skorupki pierwszej muszli.
Przy jedzeniu małży rękoma nie należy obawiać się o higienę. W domu przed jedzeniem można po prostu umyć ręce, a w restauracjach specjalizujących się w przyrządzaniu potraw z owocami morza do stolika zawsze przynoszona jest miska z wodą, w której można opłukać palce.
Przepis na mule z białym winem
Mule przyrządzone z wykorzystaniem białego wina to świetny pomysł na obiad i kolację. Takim daniem można zaskoczyć gości, przy czym jego przygotowanie nie powinno zająć więcej niż godzinę. W poniższy sposób można przygotować również makaron z mulami, mieszając całość przed podaniem lub podając go oddzielnie na talerzu.
Składniki na porcję dla 4 osób:
- 1 kg świeżych muli,
- 1 l białego wytrawnego wina,
- 200 g pomidorów w puszce (najlepiej obranych ze skórki),
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 pęczek szczypiorku,
- przyprawy do smaku.
Przygotowanie krok po kroku:
- Włóż mule do miski z chłodną wodą, pozostaw na pół godziny. Po tym czasie wyszoruj je delikatnie, usuwając w ten sposób wszystkie zanieczyszczenia.
- Umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę czosnek oraz cebulę. Zeszklij je na patelni na oliwie z oliwek.
- Na patelnię wrzuć pomidory w puszce i wlej wino. Całość dokładnie wymieszaj.
- Po 15 minutach przełóż mule do patelni, gotuj wszystko pod przykryciem na małym ogniu.
- Kiedy mule się otworzą, ściągnij patelnię z ognia. Dodaj przyprawy.
- Przełóż danie do talerzy i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Omułki jadalne (mule) – łatwy przepis na sałatkę
Przygotowanie sałatki z mulami zajmuje tylko kilkanaście minut. To świetne rozwiązanie dla osób, chcących zrobić szybką przekąskę, która w smaku będzie różnić się od tradycyjnych, warzywnych sałatek.
Składniki na dwie porcje sałatki z mulami:
- 200 g ugotowanych omułków jadalnych (muli),
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 2 pomidory,
- 1 ogórek,
- 1 sałata masłowa,
- ½ kolorowej papryki,
- przyprawy do smaku.
Składniki na sos do sałatki z mulami:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka octu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka musztardy.
Przygotowanie krok po kroku:
- Ugotowane jajka pokrój na ćwiartki, pomidory, ogórka i paprykę pokrój w kostkę.
- Sałatę porwij rękami, wrzuć do warzyw i jajek.
- Odcedzone małże przełóż do sałatki, a następnie całość dokładnie wymieszaj.
- Dodaj ulubione przyprawy do smaku.
- Przygotuj sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Odstaw go na 5 minut, następnie wymieszaj z przygotowaną wcześniej sałatką. Mule w sosie smakują wyśmienicie. Smacznego!
Zobacz też:
- Co to jest afrodyzjak? Afrodyzjaki dla kobiet i dla mężczyzn.
- Krewetki, małże i kalmary - przepisy na dania z owocami morza
- Małże i ryby pracują w wodociągach i dbają o jakość naszej wody
- Spaghetti z kremowymi ziemniakami, mulami, kremem cebulowym i pikantną oliwą - przepis Cristiny Catese
- Jak jeść małże? Na surowo, ze słoika czy w skorupkach?
Autor: Luiza Bebłot
Źródło zdjęcia głównego: x-news