Przepisy kulinarne

Mule – jak je jeść? Sprawdzony przepis na małże

x-news

Przepisy kulinarne

Mule – jak je jeść? Sprawdzony przepis na małże

x-news

Do niedawna owoce morza były jeszcze czymś rzadko spotykanym i niewiele osób wiedziało, jak je przyrządzić. Dziś trudności przysparza z kolei to, jak powinno się je zjadać – rękami, widelcem czy może pałeczkami? Sprawdź, jak jeść małże i poznaj proste przepisy z ich wykorzystaniem.

Owoce morza podawane w polskich restauracjach już nikogo nie dziwią, dość często jednak pojawiają się wątpliwości związane z ich przygotowywaniem, serwowaniem oraz samym sposobem spożywania. Ich konsumpcja wygląda przecież zupełnie inaczej niż w przypadku tradycyjnych dań polskiej kuchni. Dlatego też, mimo ich rosnącej popularności, nie wszyscy wiedzą jak je prawidłowo jeść. 

Czy trzeba używać do tego noża i widelca, czy może wystarczy posłużyć się palcami? Niestety, w przypadku owoców morza nie można mówić o żadnej uniwersalnej zasadzie – jest to niezwykle różnorodna grupa produktów. W związku z tym, każde danie wymaga zastosowania innej techniki. Chcąc jeść mule w restauracji (i poza nią), zgodnie z zasadami savoir-vivre, można wybrać jeden z dwóch sposób ich konsumpcji.

Jak jeść małże? Ogólne wskazówki

● Zawsze lepiej wybierać mule świeże niż mrożone – mają one znacznie lepszy smak. Produkty mrożone są już wcześniej obrabiane, co może również negatywnie wpłynąć na ich jakość.

● Małże powinny być gotowane do momentu, w którym ich skorupki się otworzą. Jeśli mimo gotowania któreś mule się nie otworzyły, należy je wyrzucić – oznacza to, że są one nieświeże.

● Przed zakupem warto powąchać mule. Świeże, nadające się do jedzenia małże mają delikatny, morski zapach.

● Nie powinno się myć małży pod bieżącą wodą.

Mule – jak je jeść? Sprawdzone metody

Przez wiele osób mule uznawane są za jedne z najsmaczniejszych owoców morza. Charakteryzują się białym mięsem i nieco ciągliwą, gumowatą konsystencją, która nie zmienia się nawet po ugotowaniu. Tego typu małże można jeść zarówno widelcem, jak i rękoma. Przy użyciu widelca wystarczy delikatnie wydłubać zawartość muszli z jej wnętrza i zjeść mięso. Tak samo można postąpić z pozostałymi małżami lub zdecydować się na kontynuowanie jedzenia palcami – funkcję widelca mogą pełnić wtedy, trzymane w rękach, puste skorupki pierwszej muszli.

Przy jedzeniu małży rękoma nie należy obawiać się o higienę. W domu przed jedzeniem można po prostu umyć ręce, a w restauracjach specjalizujących się w przyrządzaniu potraw z owocami morza do stolika zawsze przynoszona jest miska z wodą, w której można opłukać palce.

Przepis na małże – mule z białym winem

Mule przyrządzone z wykorzystaniem białego wina to świetny pomysł na obiad i kolację. Takim daniem można zaskoczyć gości, przy czym jego przygotowanie nie powinno zająć więcej niż godzinę. W poniższy sposób można przygotować również makaron z mulami, mieszając całość przed podaniem lub podając go oddzielnie na talerzu.

Składniki na porcję dla 4 osób:

● 1 kg świeżych muli,

● 1 l białego wytrawnego wina,

● 200 g pomidorów w puszce (najlepiej obranych ze skórki),

● 2 cebule,

● 2 ząbki czosnku,

● 2 łyżki oliwy z oliwek,

● 1 pęczek szczypiorku,

● przyprawy do smaku.

Przygotowanie krok po kroku:

1. Włóż mule do miski z chłodną wodą, pozostaw na pół godziny. Po tym czasie wyszoruj je delikatnie, usuwając w ten sposób wszystkie zanieczyszczenia.

2. Umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę czosnek oraz cebulę. Zeszklij je na patelni na oliwie z oliwek.

3. Na patelnię wrzuć pomidory w puszce i wlej wino. Całość dokładnie wymieszaj.

4. Po 15 minutach przełóż mule do patelni, gotuj wszystko pod przykryciem na małym ogniu.

5. Kiedy mule się otworzą, ściągnij patelnię z ognia. Dodaj przyprawy.

6. Przełóż danie do talerzy i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Omułki jadalne (mule) – łatwy przepis na sałatkę

Przygotowanie sałatki z mulami zajmuje tylko kilkanaście minut. To świetne rozwiązanie dla osób, chcących zrobić szybką przekąskę, która w smaku będzie różnić się od tradycyjnych, warzywnych sałatek.

Składniki na dwie porcje sałatki z mulami:

● 200 g ugotowanych omułków jadalnych (muli),

● 3 jajka ugotowane na twardo,

● 2 pomidory,

● 1 ogórek,

● 1 sałata masłowa,

● ½ kolorowej papryki,

● przyprawy do smaku.

Składniki na sos do sałatki z mulami:

● 2 łyżki oliwy z oliwek,

● 2 łyżki soku z cytryny,

● 1 łyżeczka octu,

● 2 ząbki czosnku,

● 1 łyżka musztardy.

Przygotowanie krok po kroku:

1. Ugotowane jajka pokrój na ćwiartki, pomidory, ogórka i paprykę pokrój w kostkę.

2. Sałatę porwij rękami, wrzuć do warzyw i jajek.

3. Odcedzone małże przełóż do sałatki, a następnie całość dokładnie wymieszaj.

4. Dodaj ulubione przyprawy do smaku.

5. Przygotuj sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Odstaw go na 5 minut, następnie wymieszaj z przygotowaną wcześniej sałatką. Mule w sosie smakują wyśmienicie. Smacznego!

Zobacz też:

Co to jest afrodyzjak? Afrodyzjaki dla kobiet i dla mężczyzn.

Krewetki, małże i kalmary - przepisy na dania z owocami morza

Małże i ryby pracują w wodociągach i dbają o jakość naszej wody

Co sądzisz o tym artykule?
73
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0