Przepisy kulinarne

Ryby i owoce morza z grilla

Przepisy kulinarne

Ryby i owoce morza z grilla

Swego czasu Robert Sowa razem z Marcinem Budynkiem i ś.p. Maciejem Kuroniem ustanowili rekord Guinnessa w kategorii największa grillowana ryba. Dziś w Dzień Dobry TVN razem z Grzegorzem Łapanowskim zaprezentowali potrawy rybne, które można przyrządzić na grillu.

Podwędzane porcje fileta z łososia z grillowanymi młodymi ziemniakami

Składniki dla 4 osób:


4 porcje z łososia

LIMITO

Kilka szczap drewna do aromatyzowania grilla


4 gałązki rozmaryny


Pieprz, sól


600 g ugotowanych młodych ziemniaków


4 łyżki masła


4 łyżki świeżo siekanego koperku


1 cytryna


Pęczek rzodkiewek


400 ml maślanki



Sposób przygotowania:


Sedno tkwi w prostocie. W aromacie wędzonej, pieczonej, soczystej ryby w połączeniu z kremowym smakiem młodych ziemniaków, które idealnie komponują się z koprem. Łosoś lubi koper. A maślaka rzodkiewkę. Proste smaki i beztroska przyjemność jedzenia.


Z folii aluminiowej obrywany 4 spore arkusze, 4 mniejsze. Szczapy drewna podpalamy nad palnikiem. Możemy też sprażyć je na mocno rozgrzanej patelni, tak by uwolniły aromat. Zależy nam na leśnym posmaku. Szczapki drewna układamy na 4 arkuszach. Dodajemy po gałązce rozmaryny i tę aromatyczną mieszankę przykrywany niewielkim arkuszem folii, na którym układamy porcje łososia Limito. Każdą paczkę szczelnie zamykamy i układamy na grillu lub wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (dzięki temu zabiegowi ryba uzyska podwędzany aromat i zachowa soczystość). Ugotowane ziemniaki również zamykamy w foliowych paczuszkach razem z łyżką masła, kopru i szczyptą soli. Kiedy łosoś się pieczę mamy chwilę by nakryć do stołu. Rozkroić cytrynę i nalać maślankę. pęczek młodych rzodkiewek do chrupania. Umyć Prosto, po prostu, pysznie – porcje z łososia Limito i domowe grillowanie.



Grillowane steki z łososia norweskiego z masłem żurawinowo-musztardowym

Składniki dla 4 osób:


4 steki z łososia norweskiego marynowane w ziołach -

LIMITO

Olej


Sól, różowy pieprz


Mięta i pomarańcza do dekoracji


100 g miękkiego masła


2 łyżki musztardy gruboziarnistej


1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy


Sól, pieprz


40 g suszonej żurawiny amerykańskiej



Sposób przygotowania:


Masło utrzeć z musztardą i skórką z pomarańczy, przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Żurawinę drobno posiekać, dodać do masła i schłodzić. Steki z łososia posmarować olejem i piec przez ok. 3 minuty z obu stron na rozgrzanym grillu, a następnie doprawić do smaku solą i różowym pieprzem. Danie udekorować miętą i pomarańczami, podawać z masłem żurawinowo-musztardowym.



Curry z krewetek z żurawiną amerykańską i bukietem sałat

Składniki dla 2 osób:


1 op. (275 g) Krewetek Black Tiger w sosie curry

Limito

3 łyżki żurawiny amerykańskiej


200 g kolorowych sałat


1 obranego i pokrojonego w kostkę świeżego ananasa


1 pęczka posiekanej kolendry


4 pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe



Sposób przygotowania:


Zamrożone krewetki w sosie curry Limito przełożyć na patelnię, usmażyć zgodnie z opisem zamieszczonym na opakowaniu, pod koniec smażenia dodać żurawinę amerykańską i dusić 2 minuty.


Bukiet sałat ułożyć na talerzach z ananasem i pomidorami koktajlowymi. Na sałatce ułożyć krewetki curry. Przed podaniem danie posypać świeżo siekaną kolendrą.



Steki z łososia marynowane w ziołach z grillowanymi warzywami

Składniki dla 4 osób:


4 porcje steków z łososia  marynowanych w ziołach

Limito

8 młodych marchewek


1 koper włoski


8 szparagów zielonych


8 małych czerwonych cebulek


Pół pęczka koperku


Oliwa


1 cytryna


Lampka czerwonego wina


Łyżka miodu


tymianek



Sposób przygotowania:


To danie jest połączeniem prostych naturalnych smaków i dymnych aromatów. Twardsze warzywa warto jest chwilę podgotować, sparzyć przed wrzuceniem na grill. Marchew, koper, cebula, szparagi – młode i intensywne w smaku pysznie się ze sobą łączą – z łososiem też!


Koper włoski obkrawamy z twardego trzonka i łodyg, i kroimy na 8 części. Wrzucamy go do wrzątku na ok. 2 minuty. Odcedzamy. Szparagi obieramy, marchewki również. Marchewki podobnie jak koper wrzucamy na wrzątek na ok. 2 minuty. Cebulki obieramy i gotujemy w całości z dodatkiem wina i miodu. Gotujemy do miękkości, aż płyn odparuje i stanie się gęsty. Doprawiamy tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem.


Steki z łososia grillujemy na mocno rozgrzanym grillu z obu stron po ok. 3 - 4 minuty. Równolegle grillujemy szparagi, koper i marchewki. Kiedy wszystko będzie rumiane i gotowe układamy na talerzu łososia i kopczyk z grillowanych warzyw. Całość opruszamy świeżo tartym koprem włoskim, skórą i sokiem z cytryny. 



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
93
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0