Chleb twarogowy to rodzaj pieczywa, którego smak jest wzbogacony dodatkiem twarogu. To danie popularne w wielu kuchniach wschodnioeuropejskich, a ostatnimi czasy coraz bardziej również w Polsce. Jest niezwykle sycący i ma bogaty smak, dzięki czemu jest idealnym dodatkiem do wielu dań lub podstawą pożywnych kanapek.
Chleb twarogowy - przepis
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- opcjonalnie: różne ziarna
Jak zrobić chleb twarogowy?
- Rozkruszyć twaróg w dużej misce.
- W małym garnku podgrzać wodę, ale nie doprowadzić do wrzenia.
- W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
- Do miski z twarogiem dodać mąkę, sól i jajko. Następnie dodać rozczyn drożdżowy. Wszystko delikatnie i dokładnie wymieszać.
- Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy posypanej mąką, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy na chleb i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aby podwoiło swoją objętość. Wierzch można posypać ulubionymi ziarnami.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40-50 minut, aż chleb będzie złoty.
- Wyjąć chleb twarogowy z piekarnika i zostawić do ostygnięcia przed pokrojeniem.
Sprawdź również inne nasze przepisy na chleb:
- Smarowanie chleba masłem. Kto odpowiada za ten zwyczaj? Sprawdź przepisy na różne chleby
- Najlepszy piekarz w Polsce zdradził nam przepis na pyszny chleb siedliszowski. "Receptura nie do pobicia"
- Tradycyjny chleb na zakwasie. Jak go zrobić? Wypróbuj przepis Mirki Wilk
- "Chleb ma być czysty". Jak powstaje pieczywo?
- Chleb do święconki - prosty przepis
- Przepisy na chleb z maszyny – orkiszowy, żytni, kukurydziany i pszenny
- Jakie właściwości i skład ma chleb świętojański?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Emilija Manevska/Getty Images
podziel się: