Chleb twarogowy - prosty przepis na pożywny wypiek

Chleb twarogowy - prosty przepis na pożywny wypiek
Źródło: Dzień Dobry TVN
Warsztaty z pieczenia chleba
Warsztaty z pieczenia chleba
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Chleb twarogowy, jak sama nazwa wskazuje, w swoim składzie zawiera twaróg. Podobnie jak w przypadku klasycznego chleba, również na ten istnieje wiele różnych przepisów, różniących się dodatkami i ich proporcjami. W naszym nie rezygnujemy z mąki. Jak zrobić chleb twarogowy? Sprawdź przepis krok po kroku.

Chleb twarogowy to rodzaj pieczywa, którego smak jest wzbogacony dodatkiem twarogu. To danie popularne w wielu kuchniach wschodnioeuropejskich, a ostatnimi czasy coraz bardziej również w Polsce. Jest niezwykle sycący i ma bogaty smak, dzięki czemu jest idealnym dodatkiem do wielu dań lub podstawą pożywnych kanapek.

Chleb twarogowy - przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • opcjonalnie: różne ziarna

Jak zrobić chleb twarogowy?

  1. Rozkruszyć twaróg w dużej misce.
  2. W małym garnku podgrzać wodę, ale nie doprowadzić do wrzenia.
  3. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  4. Do miski z twarogiem dodać mąkę, sól i jajko. Następnie dodać rozczyn drożdżowy. Wszystko delikatnie i dokładnie wymieszać.
  5. Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy posypanej mąką, aż będzie gładkie i elastyczne.
  6. Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy na chleb i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aby podwoiło swoją objętość. Wierzch można posypać ulubionymi ziarnami.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40-50 minut, aż chleb będzie złoty.
  8. Wyjąć chleb twarogowy z piekarnika i zostawić do ostygnięcia przed pokrojeniem.

Sprawdź również inne nasze przepisy na chleb:

podziel się:

Pozostałe wiadomości