Chleb twarogowy - prosty przepis na pożywny wypiek

Źródło: Dzień Dobry TVN
Warsztaty z pieczenia chleba
Warsztaty z pieczenia chleba
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Chleb twarogowy, jak sama nazwa wskazuje, w swoim składzie zawiera twaróg. Podobnie jak w przypadku klasycznego chleba, również na ten istnieje wiele różnych przepisów, różniących się dodatkami i ich proporcjami. W naszym nie rezygnujemy z mąki. Jak zrobić chleb twarogowy? Sprawdź przepis krok po kroku.

Chleb twarogowy to rodzaj pieczywa, którego smak jest wzbogacony dodatkiem twarogu. To danie popularne w wielu kuchniach wschodnioeuropejskich, a ostatnimi czasy coraz bardziej również w Polsce. Jest niezwykle sycący i ma bogaty smak, dzięki czemu jest idealnym dodatkiem do wielu dań lub podstawą pożywnych kanapek.

Chleb twarogowy - przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    • 250 g twarogu półtłustego
      • 1 jajko
        • 2 łyżeczki soli
          • łyżeczka cukru
            • 25 g świeżych drożdży
              • 250 ml ciepłej wody
                • opcjonalnie: różne ziarna

                  Jak zrobić chleb twarogowy?

                  1. Rozkruszyć twaróg w dużej misce.
                    1. W małym garnku podgrzać wodę, ale nie doprowadzić do wrzenia.
                      1. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
                        1. Do miski z twarogiem dodać mąkę, sól i jajko. Następnie dodać rozczyn drożdżowy. Wszystko delikatnie i dokładnie wymieszać.
                          1. Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy posypanej mąką, aż będzie gładkie i elastyczne.
                            1. Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy na chleb i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aby podwoiło swoją objętość. Wierzch można posypać ulubionymi ziarnami.
                              1. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40-50 minut, aż chleb będzie złoty.
                                1. Wyjąć chleb twarogowy z piekarnika i zostawić do ostygnięcia przed pokrojeniem.

                                  Sprawdź również inne nasze przepisy na chleb:

                                  Autor: Diana Ryściuk

                                  Źródło zdjęcia głównego: Emilija Manevska/Getty Images

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                  Materiał promocyjny

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana