Jak wypiekać chleb?
Receptura, z której korzysta Ryszard Majchrowski, nie zmieniła się od 50 lat. Jak to możliwe?
- Ojciec był piekarzem. Z ojcem pracował mój brat, który wyjechał 30 listopada, a 13 grudnia wprowadzono stan wojenny i nie wrócił. Postanowiłem ojcu pomóc. I do dzisiaj jestem, niedługo będzie 41 lat - mówił.
Na początku lat 90. piekarz zainteresował się wypiekami z zachodu. Jednak zrezygnował z ich odtwarzania po... jednym dniu.
- Widziałem piękne pieczywo, pulchne, nie zdawałem sobie sprawy, że ono jest pieczone na innych zasadach. Czyli tych środków do wypieku pieczywa dodaje się w trakcie mieszania. To jest tak chemia szkodliwa, i to niesamowicie pyli. I ojciec mówi: "Jak to dusi w trakcie mieszania, to co dopiero, jak się to zje i będzie w żołądku?". Więc skończyła się zabawa - wspominał.
Piekarze pozostali więc przy swojej, obecnie liczącej już pół wieku, recepturze.
Najlepsza piekarnia w Gdańsku
Mieszkańcy nadmorskiej metropolii są zachwyceni wypiekami Pana Ryszarda.
- Takie pieczywo, jak tutaj robią, na tym zakwasie, no to myślę w Gdańsku nie ma takiej piekarni drugiej - powiedziała jedna z klientek.
- Smakuje jak dawniej, jak za czasów mojego dzieciństwa w zasadzie - dodała inna.
- Przychodzę tutaj przynajmniej od 50 lat - mówił w materiale kolejny wielbiciel wypieków Ryszarda Majchrowskiego.
Piekarz za swoją pracę został odznaczony najwyższym możliwym wyróżnieniem w swoim fachu - Szablą Kilińskiego przyznawaną przez Związek Rzemiosła Polskiego.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Cloudbread, czyli chmurkowy chlebek. Jak go zrobić? Przepis jest banalnie prosty!
- Lawasz - co to jest i jak go przyrządzić w domu?
- Chipsy chlebowe, pudding i włoska zupa. Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?
Autor: Michalina Kobla
Reporter: Arnold Szymczewski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN