Najlepszy gdański piekarz od 50 lat korzysta z tej samej receptury. "Smakuje jak dawniej"

Najlepszy gdański piekarz od 50 lat korzysta z tej samej receptury
Źródło: Dzień Dobry TVN
Receptura w tej piekarni nie zmieniła się od pół wieku
Receptura w tej piekarni nie zmieniła się od pół wieku
Wypieczone wariacje Mariety Mareckiej
Wypieczone wariacje Mariety Mareckiej
Słodkości od Mariety
Słodkości od Mariety
Słodka kuchnia wielkanocna
Słodka kuchnia wielkanocna
Każdy, potrafiący docenić dobre wypieki mieszkaniec Gdańska, zna Ryszarda Majchrowskiego. Piekarz jest prawdziwym mistrzem w swoim fachu. Trudno się dziwić - kunszt szlifował przez ponad 40 lat. O sekretach doskonałych bochenków opowiedział w materiale Dzień Dobry TVN.

Jak wypiekać chleb?

Receptura, z której korzysta Ryszard Majchrowski, nie zmieniła się od 50 lat. Jak to możliwe?

- Ojciec był piekarzem. Z ojcem pracował mój brat, który wyjechał 30 listopada, a 13 grudnia wprowadzono stan wojenny i nie wrócił. Postanowiłem ojcu pomóc. I do dzisiaj jestem, niedługo będzie 41 lat - mówił.

Na początku lat 90. piekarz zainteresował się wypiekami z zachodu. Jednak zrezygnował z ich odtwarzania po... jednym dniu.

- Widziałem piękne pieczywo, pulchne, nie zdawałem sobie sprawy, że ono jest pieczone na innych zasadach. Czyli tych środków do wypieku pieczywa dodaje się w trakcie mieszania. To jest tak chemia szkodliwa, i to niesamowicie pyli. I ojciec mówi: "Jak to dusi w trakcie mieszania, to co dopiero, jak się to zje i będzie w żołądku?". Więc skończyła się zabawa - wspominał.

Piekarze pozostali więc przy swojej, obecnie liczącej już pół wieku, recepturze.

Najlepsza piekarnia w Gdańsku

Mieszkańcy nadmorskiej metropolii są zachwyceni wypiekami Pana Ryszarda.

- Takie pieczywo, jak tutaj robią, na tym zakwasie, no to myślę w Gdańsku nie ma takiej piekarni drugiej - powiedziała jedna z klientek.

- Smakuje jak dawniej, jak za czasów mojego dzieciństwa w zasadzie - dodała inna.

- Przychodzę tutaj przynajmniej od 50 lat - mówił w materiale kolejny wielbiciel wypieków Ryszarda Majchrowskiego.

Piekarz za swoją pracę został odznaczony najwyższym możliwym wyróżnieniem w swoim fachu - Szablą Kilińskiego przyznawaną przez Związek Rzemiosła Polskiego.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości