Lawasz - co to jest i jak go przyrządzić w domu?

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Ormiańska kuchnia
Ormiańska kuchnia
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Lawasz to cienki chleb przypominający nieco meksykańską tortillę. Jest składnikiem przede wszystkim kuchni ormiańskiej, dużą popularnością cieszy się również m.in. w Gruzji, Turcji, Syrii czy Iranie.

Przepis na tradycyjny lawasz zakłada wypiekanie go w specjalnych ziemnych piecach. Jednak taki przysmak można bez trudu przygotować również we własnej kuchni. Jak zrobić lawasz i z czym można go podawać?

Lawasz - przepis

Chleb lawasz, zależnie od miejsca jego wyrabiania, może występować w różnych odmianach. Co więcej, odmienne mogą być także techniki jego wypiekania. Poza tradycyjnym piecem, nazywanym tandir, służyć do tego może również zwykły piekarnik lub patelnia. Sam przepis jest na tyle prosty, że tego typu chleb można z powodzeniem przyrządzić we własnym domu.

Składniki na 16 mniejszych lub 8 większych placków:

  • 2 szklanki mąki pszennej;
    • 2 łyżeczki oliwy;
      • ¼ szklanki ciepłej wody, łyżeczka soli.

        Przygotowanie:

        1. Mąkę dokładnie przesiej do miski.
          1. Do mąki dodaj wodę, oliwę i sól, po czym starannie zagnieć ciasto.
            1. Ciasto pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.
              1. Podziel ciasto na części i rozwałkuj każdą z nich.
                1. Gotowe chlebki smaż na patelni z obu stron.

                  Chleb lawasz smaży się bardzo szybko. Należy przewrócić go na patelni w momencie, gdy na powierzchni zaczną pojawiać się bąble. Sam chleb doskonale nadaje się m.in. do zawijania farszu - zarówno mięsnego, jak i lżejszych sałatek.

                  Jak zrobić lawasz z adżapsandałem?

                  Adżapsandali to narodowa potrawa Gruzinów, którzy chętnie jedzą ją właśnie z chlebem lawasz. To wegetariańskie danie przypomina nieco leczo lub ratatouille. Można je określić jako warzywny gulasz, którego podstawą jest bakłażan.

                  Składniki na 4 porcje:

                  • 2 bakłażany;
                    • 4–6 pomidorów;
                      • 6 papryk w różnych kolorach;
                        • 4 cebule;
                          • 8 ząbków czosnku;
                            • pół łyżeczki sproszkowanej papryczki chilli;
                              • pęczek natki pietruszki;
                                • pół łyżeczki zmielonych ziaren kolendry;
                                  • olej do smażenia, sól i pieprz do smaku.

                                    Przygotowanie:

                                    1. Bakłażany pokrój w drobną kostkę, zasyp solą i przełóż do sitka na ok. 40–50 minut.
                                      1. Sparz pomidory i obierz je ze skórki, po czym wykrój z nich gniazda nasienne.
                                        1. Paprykę i pomidory pokrój w kostkę.
                                          1. Cebulę pokrój w piórka.
                                            1. Ząbki czosnku i natkę pietruszki drobno posiekaj.
                                              1. Dokładnie odsącz pozostawionego w sitku bakłażana.
                                                1. Zeszklij cebulę na oleju.
                                                  1. Wrzuć na patelnię paprykę z bakłażanem i smaż przez ok. 10 minut.
                                                    1. Gdy papryka zmięknie, dodaj pomidory i smaż przez kolejne 5 minut.
                                                      1. Na patelnię dodaj czosnek i pietruszkę.
                                                        1. Dopraw danie kolendrą, chilli, pieprzem i solą.

                                                          Do przygotowania adżapsandali najlepiej użyć wysokiej, żeliwnej patelni. Danie to doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na gorąco. Jedną z popularnych propozycji podania jest właśnie zawinięcie porcji w chlebek lawasz, np. z kawałkiem sera. Może być to zarówno tradycyjny ser bałkański, jak i dowolny inny rodzaj, np. mozzarella lub ulubiony ser żółty. Na koniec można dodatkowo polać potrawę sosem, np. jogurtowym lub czosnkowo-śmietanowym.

                                                          Lawasz z kurczakiem i sosem tahini

                                                          Lawasz doskonale smakuje również z mięsem, na przykład z lekkim kurczakiem. W tej odsłonie doskonale nadaje się na lunch lub obiad.

                                                          Składniki na 4 porcje:

                                                          • 4 piersi z kurczaka;
                                                            • ¼ szklanki oliwy;
                                                              • 1 łyżka cynamonu;
                                                                • 1 łyżka kminu rzymskiego;
                                                                  • 1 łyżeczka octu;
                                                                    • sól i pieprz do smaku;
                                                                      • 4 chlebki lawasz;
                                                                        • ok. 8 łyżek pasty tahini;
                                                                          • 6 pomidorów;
                                                                            • pęczek natki pietruszki.

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              1. Piersi z kurczaka umyj i pokrój w kostkę.
                                                                                1. Kurczaka przełóż do miski, skrop octem, posyp cynamonem i kminem rzymskim, dopraw solą i pieprzem, po czym zalej oliwą i odstaw na ok. 2,5 godziny.
                                                                                  1. Pomidory pokrój w ósemki.
                                                                                    1. Posiekaj natkę pietruszki.
                                                                                      1. Zamarynowanego kurczaka usmaż na patelni.
                                                                                        1. Chleb lawasz posmaruj sosem tahini.
                                                                                          1. Każdy z placków posyp natką pietruszki.
                                                                                            1. Na chlebkach ułóż kurczaka i pomidory.
                                                                                              1. Dokładnie zawiń każdy z placków.

                                                                                                Przed wykonaniem tego przepisu warto również pokusić się o samodzielne przygotowanie sosu tahini.

                                                                                                Składniki na ok. 8 łyżek sosu:

                                                                                                • 4 łyżki pasty tahini;
                                                                                                  • 4 łyżki soku z cytryny;
                                                                                                    • 1 ząbek czosnku;
                                                                                                      • 4 łyżki przegotowanej wody;
                                                                                                        • sól i pieprz do smaku.

                                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                                          1. Czosnek drobno posiekaj.
                                                                                                            1. Pastę tahini przełóż do miseczki.
                                                                                                              1. Do tahini wlej sok z cytryny oraz wrzuć czosnek, po czym dokładnie wymieszaj.
                                                                                                                1. Do miski wlewaj po łyżce wody, cały czas mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.
                                                                                                                  1. Na koniec dopraw sos solą i pieprzem, po czym jeszcze raz starannie wymieszaj.

                                                                                                                    Lawasz z kurczakiem, pomidorem i sosem tahini doskonale smakuje podawany na ciepło.

                                                                                                                    Lawasz z dodatkami to bardzo dobra propozycja na szybką przekąskę, lekki obiad czy lunch do pracy. Zawijając w niego ulubione składniki, możemy osiągnąć zachwycające rezultaty, dlatego warto wypróbować przepisy na lawasz we własnej kuchni.

                                                                                                                    Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                    Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Larisa Stefanuyk/Getty Images

                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana