Pasty do chleba według przepisu Mikołaja Reya

Dziś w naszej kuchni Mikołaj Rey, który postanowił przygotować pasty do chleba. Spod jego ręki wyszły takie smakołyki jak: tapenade z czarnych oliwek, pasta migdałowo szafranowa, pasta z Chorizo, riletty z tuńczyka czy hummus.

Czy łatwo jest samemu zrobić ser topiony? Jakie są jego zalety? Czym różni się ser smażony od sera topionego? Opowiedział o tym nasz smakosz, któremu przyszło się zmierzyć z przygotowaniem sera topionego.

Tapenade z czarnych oliwek

Składniki:

200 g czarnych oliwek bez pestek

1 ząbek czosnku

2 filety z sardeli (anchois)

1 łyżka kaparów

1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Zmiksować oddzielnie oliwki, anchois, kapary i ząbek czosnku (obrany). Połączyć w misce. Dodać oliwę z oliwek. Zostawić w lodówce do momentu użycia.

Tapenade z zielonych oliwek

Składniki:

250 g zielonych oliwek

100 g migdałów

50 g filetów anchois

50 g kaparów

czarny pieprz

1 cytryna

10 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Wycisnąć sok z cytryny. Odcedzić kapary. Zmiksować wszystkie składniki w tym samym czasie (z wyjątkiem oliwy z oliwek) wraz z migdałami i sokiem cytrynowym aż do uzyskania gładkiej pasty.

Polewać oliwą cienkim strumieniem i połączyć olej z masą, trochę jak do przygotowania majonezu. Dodać trochę czarnego pieprzu, ale nie dodawać soli z powodu anchois. Zostawić w lodówce do momentu użycia.

Riletty z tuńczyka

Składniki:

1 puszka (140 g) tuńczyka w sosie własnym

1 łyżka szczypiorku

1 mała szalotka, drobno posiekana

1/2 łyżeczki musztardy Dijon

2-3 łyżki śmietany lub 10 ml śmietanki płynnej (w zależności od pożądanej struktury)

sól

pieprz

Przygotowanie:

Dokładnie zmiażdżyć tuńczyka widelcem i dodać pozostałe składniki. Dodać sól i pieprz. Dobrze połączyć wszystkie składniki z sobą. Zostawić w lodówce do momentu użycia.

Pasta z Chorizo

Składniki:

100g kiełbasy Chorizo (łagodna lub ostra)

80 g świeżego sera topionego (lub twarogowego)

4 łyżki przecieru pomidorowego

trochę płynnej śmietanki 30% (opcjonalnie by otrzymać rzadszą konsystencję)

2 kawałki suszonych pomidorów (opcjonalnie)

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

tabasco

Przygotowanie:

Pokroić chorizo na kawałki i zmiksować z suszonymi pomidorami, serem i sosem. Możesz dodać trochę śmietany, jeśli mieszanka jest zbyt gęsta, a także dodać koncentrat pomidorowy do smaku.

Następnie wymieszać z posiekaną natką pietruszki i tabasco.

Zostawić w lodówce do momentu użycia.

Pasta migdałowo szafranowa

Składniki:

150g zmielonych migdałów

trochę szafranu

1 duży ząbek czosnku

10 ml oliwy z oliwek

2 szczypty soli morskiej

Przygotowanie:

Rozgnieć ząbek czosnku. Umieść wszystkie składniki w misce. Dobrze zmiksować, aż pasta będzie gładka. Zostawić w lodówce do momentu użycia.

Hummus

Składniki:

1 puszka (około 540 ml) ciecierzycy ugotowanej wypłukanej i osuszonej

125 ml (1/2 szklanki) wody

2 ząbki czosnku, rozgniecione

125 ml (1/2 szklanki) tahini (masło sezamowe)

sok z 2 cytryn

sól

kminek, pieprz cayenne, pietruszka i oliwy z oliwek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Zmiksować ciecierzycę, wodę, czosnek, tahini, sok z cytryny i sól do gładkiego puree.

W razie potrzeby, posypać kminkiem, pieprzem cayenne, posypać natką pietruszki i skropić oliwą z oliwek. Zostawić w lodówce do momentu użycia.

Pasta twarogowa z rzodkiewką, ogórkiem i jajkiem

Składniki:

30 dag twarogu

czosnek niedźwiedzi

rzodkiewki

ogórek zielony gruntowy

3 jajka

sól i pieprz

Przygotowanie:

Czosnek niedźwiedzi drobno posiekać, rzodkiewkę i ogórek pokroić w kostkę, jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce. Całość połączyć z serkiem, przyprawić pieprzem i solą.

Wszystkie pasty podajemy na pieczywie świeżym lub tostowym, z bagietką, pitą, chlebem żytnim na zakwasie, pumperniklem itd, itp.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!