Czy łatwo jest samemu zrobić ser topiony? Jakie są jego zalety? Czym różni się ser smażony od sera topionego? Opowiedział o tym nasz smakosz, któremu przyszło się zmierzyć z przygotowaniem sera topionego.
Tapenade z czarnych oliwek
Składniki:
200 g czarnych oliwek bez pestek
1 ząbek czosnku
2 filety z sardeli (anchois)
1 łyżka kaparów
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Zmiksować oddzielnie oliwki, anchois, kapary i ząbek czosnku (obrany). Połączyć w misce. Dodać oliwę z oliwek. Zostawić w lodówce do momentu użycia.
Tapenade z zielonych oliwek
Składniki:
250 g zielonych oliwek
100 g migdałów
50 g filetów anchois
50 g kaparów
czarny pieprz
1 cytryna
10 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Wycisnąć sok z cytryny. Odcedzić kapary. Zmiksować wszystkie składniki w tym samym czasie (z wyjątkiem oliwy z oliwek) wraz z migdałami i sokiem cytrynowym aż do uzyskania gładkiej pasty.
Polewać oliwą cienkim strumieniem i połączyć olej z masą, trochę jak do przygotowania majonezu. Dodać trochę czarnego pieprzu, ale nie dodawać soli z powodu anchois. Zostawić w lodówce do momentu użycia.
Riletty z tuńczyka
Składniki:
1 puszka (140 g) tuńczyka w sosie własnym
1 łyżka szczypiorku
1 mała szalotka, drobno posiekana
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
2-3 łyżki śmietany lub 10 ml śmietanki płynnej (w zależności od pożądanej struktury)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Dokładnie zmiażdżyć tuńczyka widelcem i dodać pozostałe składniki. Dodać sól i pieprz. Dobrze połączyć wszystkie składniki z sobą. Zostawić w lodówce do momentu użycia.
Pasta z Chorizo
Składniki:
100g kiełbasy Chorizo (łagodna lub ostra)
80 g świeżego sera topionego (lub twarogowego)
4 łyżki przecieru pomidorowego
trochę płynnej śmietanki 30% (opcjonalnie by otrzymać rzadszą konsystencję)
2 kawałki suszonych pomidorów (opcjonalnie)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
tabasco
Przygotowanie:
Pokroić chorizo na kawałki i zmiksować z suszonymi pomidorami, serem i sosem. Możesz dodać trochę śmietany, jeśli mieszanka jest zbyt gęsta, a także dodać koncentrat pomidorowy do smaku.
Następnie wymieszać z posiekaną natką pietruszki i tabasco.
Zostawić w lodówce do momentu użycia.
Pasta migdałowo szafranowa
Składniki:
150g zmielonych migdałów
trochę szafranu
1 duży ząbek czosnku
10 ml oliwy z oliwek
2 szczypty soli morskiej
Przygotowanie:
Rozgnieć ząbek czosnku. Umieść wszystkie składniki w misce. Dobrze zmiksować, aż pasta będzie gładka. Zostawić w lodówce do momentu użycia.
Składniki:
1 puszka (około 540 ml) ciecierzycy ugotowanej wypłukanej i osuszonej
125 ml (1/2 szklanki) wody
2 ząbki czosnku, rozgniecione
125 ml (1/2 szklanki) tahini (masło sezamowe)
sok z 2 cytryn
sól
kminek, pieprz cayenne, pietruszka i oliwy z oliwek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Zmiksować ciecierzycę, wodę, czosnek, tahini, sok z cytryny i sól do gładkiego puree.
W razie potrzeby, posypać kminkiem, pieprzem cayenne, posypać natką pietruszki i skropić oliwą z oliwek. Zostawić w lodówce do momentu użycia.
Pasta twarogowa z rzodkiewką, ogórkiem i jajkiem
Składniki:
30 dag twarogu
czosnek niedźwiedzi
rzodkiewki
ogórek zielony gruntowy
3 jajka
sól i pieprz
Przygotowanie:
Czosnek niedźwiedzi drobno posiekać, rzodkiewkę i ogórek pokroić w kostkę, jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce. Całość połączyć z serkiem, przyprawić pieprzem i solą.
Wszystkie pasty podajemy na pieczywie świeżym lub tostowym, z bagietką, pitą, chlebem żytnim na zakwasie, pumperniklem itd, itp.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN