Cloudbread, czyli chmurkowy chlebek. Jak go zrobić? Przepis jest banalnie prosty!

Źródło: Dzień Dobry TVN
Warsztaty z pieczenia chleba
Warsztaty z pieczenia chleba
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Poznajcie najnowszy hit, który ma godnie zastąpić klasyczny chlebek bananowy! Cloudbread, czyli chleb-chmurka to najnowszy kulinarny trend z Instagrama. Wygląda i smakuje obłędnie, a przepis jest naprawdę prosty. Podpowiadamy, jak wykonać go krok po kroku. 

Cloudbread - chmurkowy chlebek

Jeszcze niedawno sposobem na stworzenie szybkiego deseru był chlebek bananowy. Wystarczy do niego jedynie kilka składników, aby powstało prawdziwe cudo. Do tego pyszna dalgona coffee, którą wykonywaliśmy o poranku z Pauliną Krupińską i Damianem Michałowskim w Dzień Dobry TVN i wymarzona słodkość gotowa. Przyszedł jednak czas na zmiany! Najnowszym trendem kulinarnym na Instagramie nie jest już ciasto z owocami lub kremem, a cloudbread.

Chlebek przypominający chmury jest słodki i bardzo fotogeniczny. Wydawać by się mogło, że jego wykonanie nie należy do najprostszych. Nic bardziej mylnego! Poznajcie przepis na to kolorowe cudo. 

Cloudbread - jak go zrobić?

Składniki: 3 jajka 30 g cukru 10 g mąki kukurydzianej barwnik do żywności (kolor dowolny) Przygotowanie: Oddzielamy od siebie białka i żółtka. Białka wbijamy do miski, a następnie ubijamy mikserem na gęstą pianę. To właśnie ona nada chlebkowi lekkości; Dodajemy 30 g cukru i w dalszym ciągu ubijamy; By nadać pianie gęstości, dosypujemy do niej 10 g mąki kukurydzianej; Następnie dodajemy do masy kolorowy barwnik (ilość według uznania). Chmurkowy chlebek wygląda dobrze także w naturalnym kolorze; Aby uformować chlebek wystarczy łyżką nabrać odpowiednią ilość masy i stworzoną "kulkę" położyć na blasze na papierze do pieczenia; Na tym etapie możemy go również posypać kolorowymi dodatkami; Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 150 stopni; Smacznego!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: mimaaa/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana