Gdańska piekarnia pana Ryszarda Majchrowskiego to miejsce z wieloletnią tradycją. To tu zjeżdżają się amatorzy wypieków nie tylko z Trójmiasta, ale i zza granicy czy nawet - zza oceanu, by kupić chleb "jak dawniej".
Każdy, potrafiący docenić dobre wypieki mieszkaniec Gdańska, zna Ryszarda Majchrowskiego. Piekarz jest prawdziwym mistrzem w swoim fachu. Trudno się dziwić - kunszt szlifował przez ponad 40 lat.
Kruszy się, wysycha już na drugi dzień, a potem pleśnieje. Co naprawdę znajduje się w chlebie i na co zwracać uwagę przy jego zakupie? Tej sprawie przyjrzeli się reporterzy programu "Uwaga! TVN".
Odwiedziliśmy jedną ze szczecińskich piekarni.
"Zrobiliśmy to ponad podziałami"
Jest drożej niż w centrum Paryża.
Jean Paul Veziano jest właścicielem piekarni Boulangerie Veziano w Antibes, która ma już blisko 100-letnią historię. To właśnie w niej wypiekany jest chleb w charakterystycznym kształcie. Jak go wykonać? Piekarz pokazał to w Dzień Dobry TVN.
W ostatnim czasie w naszym kraju powstaje coraz więcej gruzińskich restauracji i piekarni. Polacy pokochali te oryginalne smaki, które cieszą się teraz ogromną popularnością. Z tego powodu w Dzień Dobry TVN rodowici Gruzini, Zurab Shamugia i Otari Rekwashili, opowiedzieli o swoich wypiekach.
Susanna Izzetdinova to silna i inspirująca kobieta, która wraz z czwórką dzieci uciekła z Krymu, gdy ten został zaanektowany przez Rosję. Dziś, pomimo trudów pandemii, prowadzi w Gdańsku piekarnię, gdzie pracę znajdują Polacy i uchodźcy. Poznajcie historię tej niezwykłej kobiety, która za swoją postawę otrzymała od nas lutową Pozytywkę.
W Bartoszycach znajduje się budynek starego więzienia. To właśnie tam mieści się Więzienna Piekarnia pana Artura Ziemackiego, który zatrudnia osoby po "ciężkich życiowych wojnach". - Wyszli na prostą, mają potencjał - przyznał właściciel.
Susanna Izzetdinova to kobieta o ogromnej sile i determinacji. Kilka lat temu przyjechała sama z czwórką dzieci do Polski. Choć teraz prowadzi w Gdańsku własną piekarnię i restaurację, jej droga do sukcesu nie była łatwa.
Takie pytanie zadał na naszym czacie jeden z widzów. O odpowiedź poprosiliśmy naszego eksperta - prawniczkę Elizę Kunę.
Mariusz Szczygieł nie krył radości, kiedy na półce jednej ze swoich ulubionych piekarni zobaczył wypieki ozdobione symbolem Strajku Kobiet. Co więcej, do akcji przyłączyły się cukiernie i piekarnie z całej Polski. "Wspieramy kobiety" - pisze dziennikarz w mediach społecznościowych.
Od pracy w telewizji przez kulinarny blog, staż w San Francisco do własnej piekarni, w której pracują same kobiety. Monika Walecka przyznaje, że chce robić jak najlepszy chleb, a cała reszta jest tego konsekwencją. Poznajcie historię jej chlebowej obsesji.
Z jej przepisów korzystają ludzie na całym świecie, w tym największe gwiazdy, a ona prowadzi jedną z najlepszych nowojorskich piekarni. Agatha Kulaga opowiedziała nam o początkach swojej kariery, pracy w Nowym Jorku oraz pasji, która może też pomagać innym.
W rodzinie Pani Stanisławy Stelmach, od prawie 90 lat wypieka się opłatki. Kiedy rozpoczyna się przedświąteczna produkcja? Ile trwa proces jego powstawania? Dokąd najdalej pracownicy Pani Stanisławy wysyłają opłatki? Okazuje się, że opłatek ma zastosowanie nie tylko w Wigilię. Kiedy jeszcze?
Ród Pellowskich zajmuje się wypiekaniem chleba od pokoleń. W 1947 roku z Wejherowa do zrujnowanego Gdańska przybyli piekarze Stanisław Pellowski i jego syn Józef. Dziś firmę Piekarnia - Cukiernia "Pellowski" w Gdańsku prowadzi razem z rodziną Grzegorz Pellowski, który 23 lata temu przejął ją po ojcu Józefie. W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi byli Grzegorz Pellowski, Jakub Pellowski, który pracuje w rodzinnej piekarni oraz Łukasz Pellowski. W filmie Andrzeja Wajdy "Wałęsa. Człowiek z nadziei" zagrali słynnych piekarzy, a Dorota Wellman tramwajarkę. Jak to się stało, że wystąpili w filmie Mistrza?
Rogale marcińskie i olej rydzowy. Podróżnik kulinarny Maciej Nowak udał się tropem tego oryginalnego oleju, a w studiu Dzień Dobry TVN Katarzyna Mojzykiewicz, producentka rogali świętomarcińskich, zdradziła, co w nich jest najważniejsze: środek czy wierzch?
O tym, jak zrealizować marzenie, czyli o american dream w Polsce rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z Justyną Kosmalą, właścicielką piekarni "Charlotte" i Sabriną Pilewicz, projektantką. Co trzeba zrobić, by odnieść sukces w biznesie? Poznajcie historię Sylwii Weisenberg, Polki, która odniosła sukces w Nowym Jorku. Czym jest wymyślony przez nią styl życia tonique? Zobaczcie reportaż Filipa Chajzera.
Absolwenci psychologii: Zuzanna Wójcińska i Michał Plichta niebawem otworzą piekarnię w Nepalu. Jaka jest geneza ich pomysłu i jak żyje się w nepalskiej wiosce, opowiedzieli w studiu Dzień Dobry TVN.