piekarnia

    piekarnia

    W rodzinie Pani Stanisławy Stelmach, od prawie 90 lat wypieka się opłatki. Kiedy rozpoczyna się przedświąteczna produkcja? Ile trwa proces jego powstawania? Dokąd najdalej pracownicy Pani Stanisławy wysyłają opłatki? Okazuje się, że opłatek ma zastosowanie nie tylko w Wigilię. Kiedy jeszcze?

    Ród Pellowskich zajmuje się wypiekaniem chleba od pokoleń. W 1947 roku z Wejherowa do zrujnowanego Gdańska przybyli piekarze Stanisław Pellowski i jego syn Józef. Dziś firmę Piekarnia - Cukiernia "Pellowski" w Gdańsku prowadzi razem z rodziną Grzegorz Pellowski, który 23 lata temu przejął ją po ojcu Józefie. W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi byli Grzegorz Pellowski, Jakub Pellowski, który pracuje w rodzinnej piekarni oraz Łukasz Pellowski. W filmie Andrzeja Wajdy "Wałęsa. Człowiek z nadziei" zagrali słynnych piekarzy, a Dorota Wellman tramwajarkę. Jak to się stało, że wystąpili w filmie Mistrza?

    Rogale marcińskie i olej rydzowy. Podróżnik kulinarny Maciej Nowak udał się tropem tego oryginalnego oleju, a w studiu Dzień Dobry TVN Katarzyna Mojzykiewicz, producentka rogali świętomarcińskich, zdradziła, co w nich jest najważniejsze: środek czy wierzch?

    O tym, jak zrealizować marzenie, czyli o american dream w Polsce rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z Justyną Kosmalą, właścicielką piekarni "Charlotte" i Sabriną Pilewicz, projektantką. Co trzeba zrobić, by odnieść sukces w biznesie? Poznajcie historię Sylwii Weisenberg, Polki, która odniosła sukces w Nowym Jorku. Czym jest wymyślony przez nią styl życia tonique? Zobaczcie reportaż Filipa Chajzera.

    Absolwenci psychologii: Zuzanna Wójcińska i Michał Plichta niebawem otworzą piekarnię w Nepalu. Jaka jest geneza ich pomysłu i jak żyje się w nepalskiej wiosce, opowiedzieli w studiu Dzień Dobry TVN.