Ogromna popularność gruzińskiej kuchni w Polsce. "My sami byliśmy zdziwieni"

Tradycyjne gruzińskie wypieki
W ostatnim czasie w naszym kraju powstaje coraz więcej gruzińskich restauracji i piekarni. Polacy pokochali te oryginalne smaki, które cieszą się teraz ogromną popularnością. Z tego powodu w Dzień Dobry TVN rodowici Gruzini, Zurab Shamugia i Otari Rekwashili, opowiedzieli o swoich wypiekach.

Miłość do gruzińskich wypieków

Moda na gruzińskie piekarnie zaczęła się w stolicy. Później opanowała Kraków i Wrocław, by dotrzeć do kolejnych miast. Obecnie piekarnie serwujące kaukaskie specjały można znaleźć w prawie całej Polsce. - Według statystyk widziałem, że bardzo dużo Polaków przyjeżdża do Gruzji jako turyści. Parę lat temu rocznie prawie 800 tys. Polaków było w Gruzji i wszyscy byli zachwyceni kuchnią gruzińską . Ten moment dał mi do myślenia, żeby spróbować czegoś takiego w Polsce - powiedział w Dzień Dobry TVN Zurab Shamugia.

Zurab niegdyś pracował w gruzińskiej policji. 11 lat temu przyjechał do Polski z powodu kobiety, która teraz jest jego żoną. Obecnie prowadzi wraz z drugim Gruzinem, Otarim Rekwashilim, piekarnię w Radomsku.

- Jak tutaj przyjechałem, myślałem, że zostanę z miesiąc czasu. Potem poznałem dziewczynę, która później została moją żoną i mamy dwójkę dzieci. Na pomysł otwarcia piekarni wpadł mój kolega. Zaczęliśmy ściągać ludzi z Gruzji, którzy się na tym znają, bo jak ktoś robi chleb gruziński, to musi być Gruzinem - wyznał Otari Rekwashili.

Serwują bardzo wiele różnych wypieków, na które jest niezwykle duży popyt. Polacy pokochali gruzińskie pieczywo, ponieważ jest ono wypiekane na miejscu. Chaczapuri nie można mrozić i odgrzewać, bo wtedy jest niesmaczne, dlatego mają wszystko świeże. Ponadto zaletą jest to, że produkty kupuje się, kiedy są gorące.

- Jak otworzyliśmy, od razu wbiły kolejki. My sami byliśmy zdziwieni, że Polacy tak pokochali gruzińskie wypieki i chleb gruziński - dodał Otari Rekwashili.

Irakli Basilaszwili o tradycyjnym gruzińskim pieczywie

W Dzień Dobry TVN pojawił się również partner Katarzyny Pakosińskiej, który wyjaśnił, że w poszczególnych regionach Gruzji występują różne wypieki. W Polsce najpopularniejszym z nich jest chaczapuri.

- To jest coś pomiędzy plackiem, a omletem. W środku jest cieniutka warstwa sera. Można jeść sam ten placek, albo czasem jeszcze do tego dodają taki sos paprykowy, który jeszcze wzmacnia smak - tłumaczyła Dorota Wellman.

Znane w naszym kraju jest także lobiani (placuszek z fasolką), szoti (tradycyjny gruziński chleb), a także sycące chaczapuri adżarskie, które jest w kształcie łódki z wbitym jajkiem. W Gruzji występuje jednak o wiele więcej różnych rodzajów pieczywa. Dlaczego?

- Uważamy, że chleb jest darem Boga i wszystkie dania jemy z chlebem - wyjaśnił Irakli Basilaszwili.

Zobacz wideo o najlepszym gruzińskim pieczywie:

Zobacz też:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl

Autor: Sabina Zięba

Reporter: Bartek Bandoła

podziel się:

Pozostałe wiadomości