Piekarnia jak z dawnych lat
Historia miłości pana Ryszarda do chleba rozpoczęła się jeszcze przed wojną. Jego ojciec wraz z bratem przybyli do Gdańska, gdzie rozpoczęli wypiekanie chleba. Jego syn w 1982 roku był kierownikiem działu mechaniczno-energetycznego Żeglugi Gdańskiej. I choć miał pomóc ojcu w biznesie tylko przez 2-3 lata został w piekarni na ponad 40 lat i do dziś prowadzi jedną z najstarszych piekarni w Trójmieście.
- Przepis jest bardzo prosty. Nie ma żadnych tajemnic w tym. Jest normalny kwas, woda, drożdże i umiejętności, i to wszystko. Pasja życiowa i zawodowa, dlatego to jest takie dobre, że mam tych licznych uczniów. [...] U mnie czas się zatrzymał - tłumaczył pan Ryszard.
Jak wygląda praca w piekarni?
Praca w piekarni rozpoczyna się w środku nocy, by bułki oraz chleby były gotowe na wczesne godziny poranne. Bartek Jędrzejak na własnej skórze dowiedział się, jak fizycznie wymagającą pracą jest przygotowanie bochenków. W piekarni pracuje pani Wanda Andrejew, która jest ekspedientką. Klienci ją uwielbiają za serdeczność i zaangażowanie.
- Tu nie ma żadnych ulepszaczy. Jak ma być zakwas, to jest zakwas. Jak mają być drożdże, to są drożdże i nic poza tym. [...] Dzisiaj będę miała państwa z Gliwic. Jadą do domu, zabierają ze sobą. To cały przekrój Polski mamy. Nie mówię już o Szwecji, nawet Stany Zjednoczone - podsumowała ekspedientka.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Najlepszy gdański piekarz od 50 lat korzysta z tej samej receptury. "Smakuje jak dawniej"
- Rzucili pracę, by piec chleby. "Kosztowało mnie to dwie nieprzespane i przepłakane noce"
- "Chleb ma być czysty". Jak powstaje pieczywo?
Autor: Zofia Wierzcholska
Reporter: Piotr Stolc
Źródło zdjęcia głównego: DDTVN