Jak wygląda życie na wsi?
Marta Warańska przyznała, że od zawsze imponowała jej samowystarczalność mieszkańców wsi. - Byli w stanie wyżywić siebie i rodzinę, ciężko pracowali od ziarenka do bochenka. Potrafili wykorzystywać wszystko to, co dawała im natura. To, co znaleźli w lesie od jagód po grzyby. Na przednówku były to bazie sosnowe, szczaw, pokrzywa. To wszystko wykorzystywało się w jadłospisie - powiedziała.
Bohaterka materiału przyznała, że zawsze ją to interesowało i chciała wrócić do korzeni. - Na ile się da, na ile będę potrafiła, ile się dowiem, ile wyczytam - stwierdziła i dodała, że bardzo zależało jej, aby tę wiedzę przekazać dzieciom i młodzieży.
Chleb z "kotkami". Jak powstaje?
Popisowym wypiekiem Marty jest chlebek z "kotkami", czyli baziami leszczyny. To stary ludowy przepis, który niewielu już pamięta. - Chleb z "kotkami" to jest chleb pszenno-żytni na zakwasie z dodatkiem bazi leszczyny. Leszczyna kwitnie od stycznia do połowy kwietnia. Na przednówku, czyli w takim okresie między kończącymi się zapasami a pierwszymi zbiorami wiosennymi pąki leszczyny dodawano do chleba raczej na ilość, ponieważ było mało tej mąki, mało ziarna i bazia dodawała objętości pieczywu - wyjaśniła.
Kuchnia przednówkowa to nie tylko chlebek z "kotkami". - Na wiosnę gotujemy zupę z młodej pokrzywy z dodatkiem ziemniaków, smażonego boczku i do tego na koniec jest jako sadzone. Panuje opinia, że zupa pokrzywowa parzy, ponieważ sama pokrzywa parzy w palce. Pokrzywa pod wpływem temperatury w zasadzie zachowuje się jak szczaw - powiedziała Marta Warańska.
Co jeszcze się przygotowuje w tym okresie? Dowiecie się tego z dalszej części materiału.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Co jemy w maju? Czas na wiosenne, sezonowe warzywa!
- Przebadano pomidory dostępne w znanych marketach na obecność pestycydów. Wyniki są szokujące
- Rzepak to nie tylko olej do smażenia. "Delikatny napar będzie bardzo dla nas korzystny"
Autor: Katarzyna Oleksik
Reporter: Agnieszka Żurek
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN