Co jemy w maju? Czas na wiosenne, sezonowe warzywa!

Źródło: Dzień Dobry TVN
Aktywny czas po majówkowym odpoczynku
Aktywny czas po majówkowym odpoczynku
Wiosna, ach to ty!
Wiosna, ach to ty!
Jaka będzie wiosna w tym roku? (napisy)
Jaka będzie wiosna w tym roku? (napisy)
Wiosna w Ogrodzie Botanicznym w Krakowie
Wiosna w Ogrodzie Botanicznym w Krakowie
Atopowe zapalenie skóry atakuje wiosną – jak łagodzić objawy?
Atopowe zapalenie skóry atakuje wiosną – jak łagodzić objawy?
Skaldowie – „Wiosna”
Skaldowie – „Wiosna”
Wiosna już za rogiem, czas odkurzyć rower
Wiosna już za rogiem, czas odkurzyć rower
Szukamy wiosny w lesie
Szukamy wiosny w lesie
HGTV: Wiosenne prace w warzywniku. Jak przygotować glebę
HGTV: Wiosenne prace w warzywniku. Jak przygotować glebę
Przygotowania do wiosny
Przygotowania do wiosny
Wiosenna dawka energii od Qczaja
Wiosenna dawka energii od Qczaja
Olek Klembalski w piosence „Ulotnie”
Olek Klembalski w piosence „Ulotnie”
Maj to miesiąc, w którym przyroda budzi się do życia. Jest coraz więcej słonecznych dni, a co za tym idzie – rozkwita wiele roślin, w tym te, które dają pyszne warzywa i owoce. Które z nich najlepiej smakują właśnie teraz? Sprawdź, jakie sezonowe warzywa królują w maju.

Sezonowe warzywa – co jeść w maju?

Wiele osób zadaje sobie to pytanie, a my spieszymy z odpowiedzią. Zwracamy też uwagę, jakie korzyści przynosi pojawienie się w diecie poszczególnych warzyw i owoców oraz w jaki sposób możemy je wykorzystać w kuchni.

Rzodkiewka

Bogata w witaminy i minerały, a uboga w.. kalorie. Najlepiej smakuje w swej najprostszej postaci — np. na kanapce, z twarożkiem i szczypiorkiem czy w sałatce. Można z niej zrobić także idealne na gorące dni chłodnik, koktajl czy surówkę.

Po rzodkiewkę warto sięgać nie tylko ze względu na niskokaloryczność, ale również dlatego, że wspiera walkę z trądzikiem, wzmacnia włosy i paznokcie. Poza tym, co widać, wspiera nas też od środka. Pomaga oczyszczać organizm z toksyn, ma działanie antyzapalne i wspiera pracę wątroby.

Sprawdź nasze przepisy na dania z rzodkiewką:

Bób

Bób, zwłaszcza w sezonie, jest pyszny sam w sobie. Ma wielu zwolenników, którym nic więcej do szczęścia nie trzeba i jedzą go wyłącznie z dodatkiem soli i/lub masła. Można go dodawać do różnych zup, sałatek, pierogów, jako część kilkuskładnikowego obiadu. Jego konsystencja sprzyja przekształcaniu go w placki, sosy czy pasty kanapkowe.

Bób, jak to strączki, zawiera bardzo dużo białka. Poza tym ma w sobie też: potas, niacynę, kwas foliowy, witaminę C. Bób może czasem wywoływać wzdęcia. By temu zapobiec, wystarczy zalać bób gorącą wodą i odstawić na godzinę, a potem ugotować go w nowej wodzie. Sól dodajemy pod koniec gotowania!

Sprawdź nasze pomysły na dania z bobem:

Szparagi

Podobnie jak bób są pyszne same w sobie i nie wymagają specjalnych dodatków. Oczywiście nie brakuje ciekawych sposobów na wykorzystanie szparagów, zarówno zielonych, jak i białych. Można z nich zrobić zupę szparagową, dodawać je do sałatek, zapiekanek i tart, a nawet pizzy.

Szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne. Przeciwdziałają tworzeniu się nowotworów, wspierają prawidłowy rozwój płodu i są jednym z najlepszych afrodyzjaków. Przygotowując je, pamiętaj o odcięciu twardych końców.

Sprawdź nasze pomysły na dania ze szparagami:

Młode ziemniaki

By nie straciły cennych właściwości, trzeba je odpowiednio przygotować - gotować w mundurkach lub upiec w folii. Jeśli nie ma takiej konieczności, nie obieraj ich. Najwięcej minerałów znajduje się tuż pod skórką. Czasami wystarczy dokładnie je umyć.

Młode ziemniaczki nie potrzebują wyszukanych dodatków. Świetnie smakują z masłem, kefirem, zsiadłym mlekiem czy jogurtem greckim. Często podaje się je też z jajkiem sadzonym czy szparagami. Nieodzownym kompanem młodych ziemniaków jest świeży koperek. Poza klasyką, młode ziemniaki można też opiekać, grillować, nadziewać warzywami i serem feta czy wkrajać do sałatek.

Zawierają cenne składniki: potas, beta-karoten, witaminę C oraz fosfor.

Sprawdź nasze pomysły na dania z młodych ziemniaków:

Rukola

Choć jej listki są mniejsze od sałaty, rukola jest równie świetną bazą sałatek i surówek. Jest też popularnym dodatkiem do makaronów, pizzy, zapiekanek, etc. Można z niej zrobić również pyszną, wiosenną zupę krem.

Rukola wspiera pracę żołądka, pomaga złagodzić wzdęcia i bóle brzucha. Wzmacnia też nerki i cały układ odpornościowy. Rukola zawiera m.in.: białko, błonnik, wapń, żelazo i wapnia, kwas foliowy, witaminy A, B, C i K.

Sałata masłowa

W maju pojawia się pierwsza sałata masłowa. Najlepiej smakuje ta hodowana samodzielnie na działce czy w przydomowym ogródku. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, warto zadbać o to, by pochodziła od sprawdzonego producenta. Sałata wspomaga trawienie i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.

Jest popularną bazą wiosennych sałatek i dodatkiem do kanapek. Można z niej zrobić również pyszną, kremową zupę, a nawet gołąbki. Zawiera m.in.: wapń, potas, magnez, miedź, witaminy z grupy B, witaminy C, A i E.

Sprawdź nasze pomysły na dania z sałatą masłową:

Groch zwyczajny

Kolejne bogate źródło białka, błonnika i wielu witamin. Poza tym jeszcze żelaza, magnezu, wapnia i fosforu. Z groszku można zrobić kotlety, kremową zupę, różne sałatki, w tym tradycyjną jarzynową. Groszek można dodawać do sałatek, np. tradycyjnej polskiej jarzynowej.

Sprawdź nasze pomysły na dania z groszku:

Kalarepa

Zawiera m.in.: miedź, potas, magnez i witaminę C. Kalarepa jest wsparciem dla układu trawiennego i układu nerwowego. Z kalarepy można zrobić nie tylko sałatkę czy surówkę, ale też np. zapiekankę.

Sprawdź nasze pomysły na dania z kalarepą:

Szpinak

Szpinak pojawia się w polskich kuchniach często, przez cały rok, ale właśnie teraz jest najpyszniejszy. Świeży, młody szpinak może być świetną bazą wiosennych sałatek, surówek, koktajli czy zupy krem. Poza tym można z niego zrobić klasyczny sos do makaronu czy kaszy, zapiekankę, nadzienie do naleśników itd.

Szpinak w diecie pomaga zapobiec m.in.: miażdżycy. Zawiera kwas foliowy, potas, żelazo, luteinę, cenny beta-karoten i witaminę C.

Sprawdź nasze pomysły na dania ze szpinakiem:

Młoda kapusta

Młoda kapusta, w przeciwieństwie do tej z sezonu jesiennego, nie wymaga długotrwałej obróbki termicznej. Poza takimi klasykami jak bigos, kapuśniak czy gołąbki, z młodej kapusty można robić tez różne sałatki, surówki, koktajle i zapiekanki.

Choć uchodzi za ciężkostrawną, tak naprawdę wspiera działanie żołądka i jelit. Jest źródłem witaminy A, E, B, fosforu, żelaza, wapnia oraz magnezu.

Sprawdź nasze pomysły na dania z młodą kapustą:

Zobacz także:

Ugotowani w parach: zagłosuj na swoich ulubieńców
Ugotowani w parach: zagłosuj na swoich ulubieńców

Zobacz video: Jedz sezonowo! Na jakie warzywa postawić wiosną i latem?

Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: AleksandarNakic/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Piosenki Taylor Swift wróciły na TikToka. To koniec sporu z platformą

Piosenki Taylor Swift wróciły na TikToka. To koniec sporu z platformą

Natalia Nykiel wydała nowy singiel. Teraz rusza w ekstremalną podróż. "Czeka mnie duże wyzwanie"

Natalia Nykiel wydała nowy singiel. Teraz rusza w ekstremalną podróż. "Czeka mnie duże wyzwanie"

Legenda magazynu "Vogue". Jaka naprawdę jest Anna Wintour?

Legenda magazynu "Vogue". Jaka naprawdę jest Anna Wintour?

Joanna Liszowska polską Jennifer Lopez? "Mam latynoską duszę"

Joanna Liszowska polską Jennifer Lopez? "Mam latynoską duszę"

Zamknęła 4-letniego synka w bagażniku. Tłumaczenie kobiety zaskakuje

Zamknęła 4-letniego synka w bagażniku. Tłumaczenie kobiety zaskakuje

Dwie spore asteroidy przelecą blisko Ziemi. Grozi nam zderzenie?

Dwie spore asteroidy przelecą blisko Ziemi. Grozi nam zderzenie?

Jonah Hill przeszedł ogromną metamorfozę. Aktor jest nie do poznania 

Jonah Hill przeszedł ogromną metamorfozę. Aktor jest nie do poznania 

Nowy przedmiot w szkołach. Zastąpi wychowanie do życia w rodzinie

Nowy przedmiot w szkołach. Zastąpi wychowanie do życia w rodzinie

Nikodem Rozbicki edukuje się w Los Angeles. Wykładowca nie ma wątpliwości

Nikodem Rozbicki edukuje się w Los Angeles. Wykładowca nie ma wątpliwości

Magda Boczarska i Mateusz Banasiuk - razem w życiu, pierwszy raz razem na scenie

Magda Boczarska i Mateusz Banasiuk - razem w życiu, pierwszy raz razem na scenie