Pieczona feta ze szpinakiem - przepis Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Nie masz pomysłu na coś pysznego? Z pomocą przychodzi Grzegorz Zawierucha, który często dzieli się swoimi przepisami w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak zrobić zapiekany ser feta ze szpinakiem? Sprawdź przepis.

Pieczona feta ze szpinakiem - przepis Grzegorza Zawieruchy

  • 3 opakowania ciasta francuskiego
  • 250g szpinaku
  • 380 g karczocha (z zalewy)
  • 1/2 szklanki szczypiorku
  • 220 g sera feta
  • 100 g sera Parmigiano Reggiano/Grana Padano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 6 ząbków czosnku
  • 100 g masła
  • 3 jajka (1 do smarowania)

Pieczona feta ze szpinakiem - sposób przygotowania

  1. Usuwamy nadmiar wody z posiekanych karczochów.
  2. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  3. Kiedy zmniejszy swoją objętość, wyłączamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  4. W misce mieszamy szpinak, karczochy, cebulę, sery. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i dwa ubite jajka.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Każde ciasto francuskie rozwałkowujemy i dzielimy na 9-10 równym kwadratów. W sumie wyjdzie nam około 27 sztuk.
  6. Każde ciasto układamy do foremek mufinkowych.
  7. Wlewamy do każdej około łyżkę wcześniej przygotowanej masy.
  8. Podnosimy każdy róg, przekręcamy i łączymy ze sobą. Smarujemy każdą porcję rozbitym jajkiem.
  9. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości