Pieczona feta ze szpinakiem - przepis Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Nie masz pomysłu na coś pysznego? Z pomocą przychodzi Grzegorz Zawierucha, który często dzieli się swoimi przepisami w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak zrobić zapiekany ser feta ze szpinakiem? Sprawdź przepis.

Pieczona feta ze szpinakiem - przepis Grzegorza Zawieruchy

  • 3 opakowania ciasta francuskiego
    • 250g szpinaku
      • 380 g karczocha (z zalewy)
        • 1/2 szklanki szczypiorku
          • 220 g sera feta
            • 100 g sera Parmigiano Reggiano/Grana Padano
              • 1 łyżeczka soli
                • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
                  • 6 ząbków czosnku
                    • 100 g masła
                      • 3 jajka (1 do smarowania)

                        Pieczona feta ze szpinakiem - sposób przygotowania

                        1. Usuwamy nadmiar wody z posiekanych karczochów.
                          1. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
                            1. Kiedy zmniejszy swoją objętość, wyłączamy i odstawiamy do wystygnięcia.
                              1. W misce mieszamy szpinak, karczochy, cebulę, sery. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i dwa ubite jajka.
                                1. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Każde ciasto francuskie rozwałkowujemy i dzielimy na 9-10 równym kwadratów. W sumie wyjdzie nam około 27 sztuk.
                                  1. Każde ciasto układamy do foremek mufinkowych.
                                    1. Wlewamy do każdej około łyżkę wcześniej przygotowanej masy.
                                      1. Podnosimy każdy róg, przekręcamy i łączymy ze sobą. Smarujemy każdą porcję rozbitym jajkiem.
                                        1. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.

                                          Zobacz także:

                                          Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                          Materiał promocyjny

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana