Pieczona feta ze szpinakiem - przepis Grzegorza Zawieruchy
- 3 opakowania ciasta francuskiego
- 250g szpinaku
- 380 g karczocha (z zalewy)
- 1/2 szklanki szczypiorku
- 220 g sera feta
- 100 g sera Parmigiano Reggiano/Grana Padano
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 6 ząbków czosnku
- 100 g masła
- 3 jajka (1 do smarowania)
Pieczona feta ze szpinakiem - sposób przygotowania
- Usuwamy nadmiar wody z posiekanych karczochów.
- Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Kiedy zmniejszy swoją objętość, wyłączamy i odstawiamy do wystygnięcia.
- W misce mieszamy szpinak, karczochy, cebulę, sery. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i dwa ubite jajka.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Każde ciasto francuskie rozwałkowujemy i dzielimy na 9-10 równym kwadratów. W sumie wyjdzie nam około 27 sztuk.
- Każde ciasto układamy do foremek mufinkowych.
- Wlewamy do każdej około łyżkę wcześniej przygotowanej masy.
- Podnosimy każdy róg, przekręcamy i łączymy ze sobą. Smarujemy każdą porcję rozbitym jajkiem.
- Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
Zobacz także:
- Czy można zmieniać tradycyjne przepisy kuchni francuskiej i włoskiej? "Dajmy ludziom wolność, żeby zjedli coś pysznego"
- Kuchnie z całego świata. Czas na francuskie smaki
- Jak zrobić świąteczny schab, białą kiełbasę i babkę maślaną? Przepisy Grzegorza Zawieruchy na dania z masłem
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: