Szparagi i szynka prosciutto zapiekane w cieście francuskim - przepis Grzegorza Zawieruchy

surowe ciasto francuskie
Danny Lerner/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Dania inspirowane francuskimi przysmakami to specjalność Grzegorza Zawieruchy. Jak zrobić szparagi i szynkę prosciutto zapiekane w cieście francuskim? Wypróbuj prosty przepis krok po kroku.

Szparagi i szynka prosciutto zapiekane w cieście francuskim

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 30 g gruyere
  • 12 plasterków prosciutto
  • 1 jajko (do smarowania)
  • 3-4 suszone pomidory z zalewy
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku

Szparagi i szynka prosciutto zapiekane w cieście francuskim - sposób wykonania

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Na blachę układamy papier do pieczenia.
  2. Ciasto francuskie lekko rozwałkujemy i wycinamy równe prostokąty.
  3. Na dobrze rozgrzanej patelni obsmażamy 2-3 minuty szparagi solimy i pieprzymy do smaku.
  4. Na jednym kawałku ciasta układamy szynkę prosciutto, 3-4 łodygi szparagów (zależy od wielkości warzywa), 1-2 łyżeczki startego sera i jeden posiekany pomidor z zalewy.
  5. Podnosimy dwa przeciwległe rogi ciasta i owijamy całą zawartość ze środka. Smarujemy rozbitym wcześniej jajkiem.
  6. Solimy, pieprzymy i posypujemy suszonym oregano. Pieczemy do złocistego koloru około 12-15 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości