Szparagi i szynka prosciutto zapiekane w cieście francuskim
Składniki:
- 1 pęczek szparagów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 30 g gruyere
- 12 plasterków prosciutto
- 1 jajko (do smarowania)
- 3-4 suszone pomidory z zalewy
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Szparagi i szynka prosciutto zapiekane w cieście francuskim - sposób wykonania
- Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Na blachę układamy papier do pieczenia.
- Ciasto francuskie lekko rozwałkujemy i wycinamy równe prostokąty.
- Na dobrze rozgrzanej patelni obsmażamy 2-3 minuty szparagi solimy i pieprzymy do smaku.
- Na jednym kawałku ciasta układamy szynkę prosciutto, 3-4 łodygi szparagów (zależy od wielkości warzywa), 1-2 łyżeczki startego sera i jeden posiekany pomidor z zalewy.
- Podnosimy dwa przeciwległe rogi ciasta i owijamy całą zawartość ze środka. Smarujemy rozbitym wcześniej jajkiem.
- Solimy, pieprzymy i posypujemy suszonym oregano. Pieczemy do złocistego koloru około 12-15 minut.
Zobacz także:
- Czy można zmieniać tradycyjne przepisy kuchni francuskiej i włoskiej? "Dajmy ludziom wolność, żeby zjedli coś pysznego"
- Kuchnie z całego świata. Czas na francuskie smaki
- Jak zrobić świąteczny schab, białą kiełbasę i babkę maślaną? Przepisy Grzegorza Zawieruchy na dania z masłem
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: