Aromatyczna cebulowa, aż kręci w nosie - przepis ekologiczny Jagny Niedzielskiej

Osoba soląca zupę
Co zrobić, kiedy zupa jest za słona? Sprawdź nasze sposoby
Źródło: Ivan-balvan/Getty Images
Doradca kulinarny, miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach gotowała w kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdź przepis Jagny Niedzielskiej na pyszną zupę cebulową.

Aromatyczna cebulowa - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 dużych cebul
    • 4 ząbki czosnku
      • 4 łyżki pasty miso
        • 2 goździki
          • szczypta cynamonu
            • 5 średniej wielkości ziemniaków
              • garść suszonych grzybów
                • suszony majeranek
                  • czarny pieprz
                    • sól
                      • olej lub oliwa z oliwek do smażenia

                        Sposób przygotowania aromatycznej cebulowej

                        1. Cebulę i czosnek pokrój w grubą kostkę lub w pióra. Następnie rozgrzej w garnku sporo oleju lub oliwy, dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż się zarumienią.
                          1. Do garnka dodaj miso, goździki, cynamon oraz 2– 2,5 litra wody, gotuj na małym ogniu przez około 5 minut pod przykryciem.
                            1. Następnie wrzuć do gotującej się zupy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz grzyby, dopraw solą. Gotuj dalej około 20 minut.
                              1. Po ugotowaniu oddziel zupę i pozostałe składniki. Te ostatnie zblenduj, a do zupy dodaj majeranek. W razie potrzeby dopraw pieprzem i solą.
                                1. Na talerz dodaj 2–3 łyżki masy z cebuli, ziemniaków i grzybów, następnie zalej ciepłą zupą.
                                  eBook Pomysły na lunch
                                  eBook Pomysły na lunch

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Teofila Siewko

                                  Źródło: Jagna Niedzielska

                                  Źródło zdjęcia głównego: Ivan-balvan/Getty Images

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                  Materiał promocyjny

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana