Aromatyczna cebulowa, aż kręci w nosie - przepis ekologiczny Jagny Niedzielskiej

Osoba soląca zupę
Co zrobić, kiedy zupa jest za słona? Sprawdź nasze sposoby
Źródło: Ivan-balvan/Getty Images
Doradca kulinarny, miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach gotowała w kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdź przepis Jagny Niedzielskiej na pyszną zupę cebulową.

Aromatyczna cebulowa - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 dużych cebul
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki pasty miso
  • 2 goździki
  • szczypta cynamonu
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • garść suszonych grzybów
  • suszony majeranek
  • czarny pieprz
  • sól
  • olej lub oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania aromatycznej cebulowej

  1. Cebulę i czosnek pokrój w grubą kostkę lub w pióra. Następnie rozgrzej w garnku sporo oleju lub oliwy, dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż się zarumienią.
  2. Do garnka dodaj miso, goździki, cynamon oraz 2– 2,5 litra wody, gotuj na małym ogniu przez około 5 minut pod przykryciem.
  3. Następnie wrzuć do gotującej się zupy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz grzyby, dopraw solą. Gotuj dalej około 20 minut.
  4. Po ugotowaniu oddziel zupę i pozostałe składniki. Te ostatnie zblenduj, a do zupy dodaj majeranek. W razie potrzeby dopraw pieprzem i solą.
  5. Na talerz dodaj 2–3 łyżki masy z cebuli, ziemniaków i grzybów, następnie zalej ciepłą zupą.
eBook Pomysły na lunch
eBook Pomysły na lunch

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości