Aromatyczna cebulowa - przepis krok po kroku
Składniki:
- 6 dużych cebul
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki pasty miso
- 2 goździki
- szczypta cynamonu
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- garść suszonych grzybów
- suszony majeranek
- czarny pieprz
- sól
- olej lub oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania aromatycznej cebulowej
- Cebulę i czosnek pokrój w grubą kostkę lub w pióra. Następnie rozgrzej w garnku sporo oleju lub oliwy, dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż się zarumienią.
- Do garnka dodaj miso, goździki, cynamon oraz 2– 2,5 litra wody, gotuj na małym ogniu przez około 5 minut pod przykryciem.
- Następnie wrzuć do gotującej się zupy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz grzyby, dopraw solą. Gotuj dalej około 20 minut.
- Po ugotowaniu oddziel zupę i pozostałe składniki. Te ostatnie zblenduj, a do zupy dodaj majeranek. W razie potrzeby dopraw pieprzem i solą.
- Na talerz dodaj 2–3 łyżki masy z cebuli, ziemniaków i grzybów, następnie zalej ciepłą zupą.
Zobacz także:
- Cebula – warzywo niemal doskonałe
- Cebula - czy jej resztki rzeczywiście mogą być trujące?
- Cebula - smaczna i zdrowa. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jagna Niedzielska
Źródło zdjęcia głównego: Ivan-balvan/Getty Images
podziel się: