Burgery z cebularzem
Składniki:
2 cebularze
150 g wędzony płat z karpia
100 g rukoli
1 ogórek małosolny
1 pomidor malinowy
50 ml jogurtu naturalnego
1 pęczek kopru
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Wędzony płat z karpia wyfiletowany bez ości skręcamy w siatkę tak aby wyszło kółko do naszego burgera. Po ostygnięciu fileta składamy burgera z rukolą, ogórkiem małosolnym i pomidorem pokrojonym w plasterki Z ogórków, kopru, jogurtu oraz czosnku przygotowujemy sos do burgera.
Zupa Pokrzywowa z cebularzem
Składniki:
Pokrzywa 300 g -liście
100 g masła
1 litr wywaru wołowego
100 ml śmietany 30%
150 g marchewka
150 g selera
Szczypta soli i pieprzu
cebularz
Przygotowanie:
Dusimy pokrzywy na maśle i blendujemy. Przygotowany wywar wołowy cedzimy dodajemy do niego zmiksowane pokrzywy oraz marchewkę i seler pokrojone w słupki. Gotując doprawiamy pieprzem i solą oraz śmietaną. Cebularz opiekany na patelni kroimy i podajemy razem z zupą.
Cebularz z ozorkiem po Lubelsku
Składniki:
1 cebularz
200 g ozorka wieprzowego
200 g jagód
100 g octu
0,5 l wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
100 g miodu
50 ml wina czerwonego wytrawnego
100g łobody
Przygotowanie:
Ozorki gotujemy do miękkości,obieramy. Jagody dusimy w winie i miodzie. Tak przygotowaną konfiturę dodajemy do ozorków. Łobodę parzymy we wrzątku tak aby utraciła gorycz, dusimy ja na maśle solimy i pieprzymy. Przygotowane składniki układamy na cebularzu warstwowo (cebularz, łoboda, ozorek, konfitura jagodowa).
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje
Źródło: Dzień Dobry Wakacje