Jesienią warto ubierać się na cebulkę. Piotr Kucharski ubiera w cebulkę naszą kuchnię. Rozgrzewająca zupa cebulowa, klasyczne cebularze, pyszna tarta tatin oraz wolno pieczona cebula z winogronami - takie pyszności tylko w Dzień Dobry TVN!
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy Agnieszkę Filiks, która przygotowała dania kuchni regionalnej, między innymi burgery z cebularzem, zupę porową z cebularzem oraz cebularz z ozorkiem po lubelsku. Lubicie cebularze?
Andrzej Polan, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotował ciasto marchewkowe idealne ze szklanką soku pomarańczowego oraz pieczone placki z cebulą i makiem idealne ze szklanką soku pomidorowego. Towarzyszyła mu Joanna Koroniewska, ambasadorka akcji "5 porcji zdrowia".
Cebularz, czyli drożdżowy placek z farszem z cebuli i maku, to przysmak kuchni żydowskiej, z którego słynie Lubelszczyzna. O sekrecie dobrego cebularza opowiedział w Dzień Dobry TVN nasz kulinarny podrożnik Maciej Nowak.
Trzy rodzaje ciasta: kruche, drożdżowe, makaronowe. Z kruchym ciastem Andrzej Polan połączył w kuchni Dzień Dobry TVN leczo, z drożdżowym cebularze, a z ciasta makaronowego zrobił podpłomyki. Na co macie ochotę: na tartę z leczo, podpłomyki z sosem pomidorowym czy cebularze? Nam smakowało wszystko!