Materiał promocyjny

Cebularze i podpłomyki

Trzy rodzaje ciasta: kruche, drożdżowe, makaronowe. Z kruchym ciastem Andrzej Polan połączył w kuchni Dzień Dobry TVN leczo, z drożdżowym cebularze, a z ciasta makaronowego zrobił podpłomyki. Na co macie ochotę: na tartę z leczo, podpłomyki z sosem pomidorowym czy cebularze? Nam smakowało wszystko!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Cebularze

Składniki:

300g mąki

200g mleka

20g drożdży

1 jajko

30 ml oleju

4 cebule

40g masła

przyprawa do potraw

tymianek

300g żółtego sera

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w niedużej ilości mleka ciepłego i odstawiamy. Mąkę łączymy z pozostałym mlekiem, jajkami, olejem i podrośniętymi drożdżami. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. Odstawiamy do wyrośnięcia. Cebulę przesmażamy na miękko na maśle dodajemy przyprawę do potraw, tymianek. Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, każdą rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i na środku kładziemy farsz cebulowy. Posypujemy serem żółtym i pieczemy.

Tarta jesienna z leczo

Skladniki:

400g mąki mąka

200g masła masło

4 żółtka

100g tartego żółtego sera

przyprawa do potraw

1 cukinia

3 świeże papryki

200 g wybranej kiełbasy

2 cebule

1 op. pomidorków cherry

100g smalcu

bułka tarta

Przygotowanie:

Z mąki, masła, żółtek, sera oraz łyżki przyprawy do potraw przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy by chwilę odpoczęło. Rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę, smarujemy jajkiem i wypiekamy na złoty kolor. W garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę i przesmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę, po chwili paprykę. Chwilę wszystko smażymy i na koniec dodajemy pomidory oraz cukinię. Doprawiamy przyprawą do potraw. Leczo wykładamy na podpieczony placek, posypujemy serem i ponownie wstawiamy do piekarnika na krótkie zapieczenia.

Podpłomyki z sosem pomidorowym

Składniki:

500g mąki

280 g wody

sól

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto o lekkiej konsystencji. Dzielimy na małe kulki jak orzechy i każdą rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Pieczemy z obu tron na suchej patelni do momentu, aż pojawią się ciemne plamki.

1 kg pomidorów

1 ząbek czosnku

4 łyżki oliwy

przyprawa do potraw

śmietana kwaśna

Na oliwie przesmażamy czosnek, dodajemy pokrojone pomidory i dusimy. Oprawiamy przyprawą do potraw. Sos na koniec miksujemy. Podpłomyki podajemy z sosem pomidorowym i śmietaną.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości