Materiał promocyjny

Jedz jeden owoc i jedno warzywo do każdej potrawy

Andrzej Polan, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotował ciasto marchewkowe idealne ze szklanką soku pomarańczowego oraz pieczone placki z cebulą i makiem idealne ze szklanką soku pomidorowego. Towarzyszyła mu Joanna Koroniewska, ambasadorka akcji "5 porcji zdrowia".

Więcej na: 5porcjizdrowia.tvn.pl

Ciasto marchewkowe idealne ze szklanką soku pomarańczowego

Składniki:

300 g marchewki

1 świeży ananas

80 g wiórek kokosowych

300 g mąki

250 ml oleju uniwersalnego

4 jajka

200 g cukru trzcinowego

szczypta cynamonu

cukier wanilinowy

1 łyżeczka sody oczyszczany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

500 g serka mascarpone

Wykonanie:

Marchew obieramy i ścieramy na drobnej tarce, ananasa kroimy w drobną kostkę. Mąkę łączymy z sodą i proszkiem do pieczenia ora wiórkami kokosowymi. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, do ubitej piany dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania gęstej piany. Nie przerywając ubijania dodajemy jeszcze żółtka. Do ubitych jajek dodajemy olej, delikatnie mieszamy. Do ubitych jajek dodajemy marchew, ananasa. Następnie dodajemy mąkę z pozostałymi składnikami. Wszystko mieszamy dokładnie i wylewamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym do temp. 160 stopni piekarniku około 1.15 minut. Upieczone ciasto polewamy polewą a jeszcze lepiej przekładamy serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem i cukrem wanilinowym.

Pieczone placki z cebulą i makiem idealne ze szklanką soku pomidorowego

Składniki:

1 kg mąki

500 ml mleka

100 g drożdży

2 żółtka

100 ml oleju

2 łyżki cukru

sól

Przygotowanie:

Z ciepłego ale nie gorącego mleka, drożdży 2 łyżek mąki, cukru przygotowujemy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięty łączymy z pozostałą mąką olejem, solą., żółtkami. Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia.

5 cebul

100 g masła

2 łyżki maku

olej do smażenia

sól

pieprz czarny

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy z olejem na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, doprawiamy sola, pieprzem czarnym, dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy mak. Ciasto dzielimy na równe kawałki, każdy rozwałkowujemy na kółka o średnicy 20 cm, smarujemy rozkłóconym jajkiem, wykładamy na wierzch farsz. Wstawiamy do piekarnika na temp. 200 stopni na około 10 minut.

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości