Więcej na: 5porcjizdrowia.tvn.pl
Ciasto marchewkowe idealne ze szklanką soku pomarańczowego
Składniki:
300 g marchewki
1 świeży ananas
80 g wiórek kokosowych
300 g mąki
250 ml oleju uniwersalnego
4 jajka
200 g cukru trzcinowego
szczypta cynamonu
cukier wanilinowy
1 łyżeczka sody oczyszczany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500 g serka mascarpone
Wykonanie:
Marchew obieramy i ścieramy na drobnej tarce, ananasa kroimy w drobną kostkę. Mąkę łączymy z sodą i proszkiem do pieczenia ora wiórkami kokosowymi. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, do ubitej piany dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania gęstej piany. Nie przerywając ubijania dodajemy jeszcze żółtka. Do ubitych jajek dodajemy olej, delikatnie mieszamy. Do ubitych jajek dodajemy marchew, ananasa. Następnie dodajemy mąkę z pozostałymi składnikami. Wszystko mieszamy dokładnie i wylewamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym do temp. 160 stopni piekarniku około 1.15 minut. Upieczone ciasto polewamy polewą a jeszcze lepiej przekładamy serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem i cukrem wanilinowym.
Pieczone placki z cebulą i makiem idealne ze szklanką soku pomidorowego
Składniki:
1 kg mąki
500 ml mleka
100 g drożdży
2 żółtka
100 ml oleju
2 łyżki cukru
sól
Przygotowanie:
Z ciepłego ale nie gorącego mleka, drożdży 2 łyżek mąki, cukru przygotowujemy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięty łączymy z pozostałą mąką olejem, solą., żółtkami. Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia.
5 cebul
100 g masła
2 łyżki maku
olej do smażenia
sól
pieprz czarny
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy z olejem na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, doprawiamy sola, pieprzem czarnym, dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy mak. Ciasto dzielimy na równe kawałki, każdy rozwałkowujemy na kółka o średnicy 20 cm, smarujemy rozkłóconym jajkiem, wykładamy na wierzch farsz. Wstawiamy do piekarnika na temp. 200 stopni na około 10 minut.
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN