Zawijane drożdżowe bułeczki z farszem ziołowym i serem brie - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 320 g mąki pszennej (typu 550)
- 125 ml mleka
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży (lub 14 g świeżych)
- 2 łyżki (24 g) cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżki soli
- 60 g miękkiego masła
- jajko rozbełtane
Składniki na nadzienie:
- 200 g sera brie (lub camembert lub innego miękkiego z białą pleśnią)
- 1-2 pęczki natki (posiekanej)
- 1/2 łyżeczki świeżego rozmarynu (posiekanego)
- 3 duże ząbki czosnku (drobno posiekanych)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki płynnego miodu
- 6 połówek suszonych pomidorów (posiekanych na 1 cm kawałki)
Sposób przygotowania zawijanych drożdżowych bułeczek z ziołowym farszem
- Mąkę wsypać do miski miksera. Zrobić w niej dołek łyżką, do którego wsypać suszone drożdże lub pokruszyć świeże. Zalać je letnim mlekiem i posypać cukrem.
- Odstawić na 10 minut.
- Po tym czasie dodać jajka, sól i masło.
- Miksować (końcówki haki) na średnich obrotach, aż wszystkie składniki połączą się. Następnie zwiększyć obroty do szybkich i miksować ciasto 5-7 minut.
- Zgarnąć szpatułką ciasto z boków miski. Przykryć miskę folią lub ściereczką.
- Miskę z ciastem odstawić na godzinę, żeby ciasto urosło (podwoiło swoją objętość).
- Przyrządzić nadzienie.
- Wymieszać w miseczce posiekane zioła, miód, oliwę. suszone pomidory i posiekany czosnek. Ser pokroić w 1 cm kostkę.
- Na blacie rozłożyć arkusz papieru do pieczeniu. Oprószyć go mąką.
- Wyłożyć na niego ciasto i rozprowadzić dłońmi na nim ciasto na prostokąt o wymiarach około 25x30 cm. Sprawdzić czy ciasto nie przywiera do papieru. W razie czego w miejscach przywierania podsypać je jeszcze delikatnie mąką.
- Na cieście rozprowadzić (rozsmarować łyżką) nadzienie ziołowe. Posypać je kawałkami sera.
- Dłuższe brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Przy pomocy papieru ciasto zawinąć w roladę. Łączenie powinno znaleść się na spodzie ciasta. Pociąć roladę na 2 cm kawałki. Ułożyć je na blasze zachowując odstępy. Odstawić ponownie do wyrastania na 30-40 minut.
- Wierzch posmarować jajkiem.
- Rozgrzać piekarnik do 175 st. C.
- Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut.
- Podawać na ciepło lub po wystudzeniu.
- Można je ponownie podgrzać w rozgrzanym piekarniku przykrywając wierzch kawałkiem folii aluminiowej.
Zobacz także:
- Drożdżowe bułeczki - sprawdzone przepisy!
- Słodkie drożdżówki dla smakoszy domowych wypieków. Sprawdzone przepisy Bartka Boratyna
- Proste bułki i słodkie bułeczki. Poznaj domowe przepisy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Lorentyna Mikulska
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik
podziel się: