Foie gras jest przez smakoszy kulinarnych uważane za jeden z najbardziej luksusowych przysmaków nie tylko francuskiej, ale światowej kuchni. Jednocześnie wzbudza on bardzo wiele kontrowersji, przede wszystkim ze względu na sposób hodowli zwierząt, z których mięsa przygotowuje się ten rarytas.
W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey przygotował profiterole, czyli francuskie ciasteczka z ptysi. Sprawdź jego przepis na to danie.
W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przygotował różne zapiekanki. Sprawdź jego przepis na ziemniaki francuskie Gratin.
Dania inspirowane francuskimi przysmakami to specjalność Grzegorza Zawieruchy. Jak zrobić szparagi i szynkę prosciutto zapiekane w cieście francuskim? Wypróbuj prosty przepis krok po kroku.
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościła francuska kuchnia. Kucharz pasjonat, Bartek Durda, przygotował tarte migdałową z czarną porzeczką z ciastem “sablé”. Sprawdź, jak przygotować to danie.
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje Marcin "Sobol" Sobolewski, szef planu DDTVN, ze swoim bratem ciotecznym Bartkiem Durdą. Przygotował on specjały kuchni francuskiej - autorski przepis na "Hachis parmentier Sobola". Sprawdź, jak przygotować to danie.
Okazuje się, że nawet wśród przetworów znajdują się produkty kategorii premium. Za wysoką ceną konfitury stoi kilkusetletnia historia, wyjątkowy smak, ściśle strzeżona receptura i nietypowy, tradycyjny proces produkcji.
W Polsce trwa kolejna edycja French Touch. Ma ona na celu wypromowanie Francji. Dlaczego warto lepiej poznać ten kraj? O tym goście Dzień Dobry TVN: dyrektor generalny kampanii Stéphane Antiga i ambasador French Touch David Gaboriaud. Jakie atrakcje przygotowali organizatorzy akcji? Przy okazji dowiedzieliśmy się dla kogo Dorota Wellman mogłaby zostawić męża ;)