Hachis parmentier Sobola - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego,
- 1 duża cebula,
- 1 duża marchewka,
- 1 kg ziemniaków,
- 3 ząbki czosnku,
- 250 ml wina,
- 400 ml bulionu wołowego lub warzywnego,
- 300 ml mleka,
- 80 g masła,
- łyżeczka gałki muszkatołowej,
- sól,
- pieprz,
- łyżka bułki tartej,
- 1/4 pora,
- 200 g Passaty pomidorowej.
Sposób przygotowania Hachis parmentier Sobola
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach z kawałkiem pora do miękkości.
- Cebulę i marchewkę kroimy w małą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy tak żeby cebula się zeszkliła a nie przyrumieniła. Po tym czasie dodajemy marchewkę i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy mięso, mieszamy i smażymy aż mięso się delikatnie zarumieni.
- Dolewamy wino i czekamy aż alkohol odparuje, następnie dolewamy passatę oraz bulion zwiększamy ogień i doprowadzamy całość do wrzenia.
- Następnie obniżamy ogień do średniego i dusimy do momentu kiedy płyny się nie wchłoną. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na minimalny ogień.
- Ziemniaki obieramy ze skóry, w międzyczasie podgrzewamy mleko z połową masła i gałką muszkatołową.
- Ser trzemy na średnich oczkach i mieszamy go z bułką tartą.
- Za pomocą tłuczka ugniatamy ziemniaki z resztą masła. Dolewamy mleko i mieszamy. Masa nie powinna być zbyt gęsta.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, nakładamy cienką warstwę puree następnie wykładamy mięso, przykrywamy pozostałą częścią puree. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z funkcją grilla na około 20 minut.
Zobacz także:
- Niedzielny obiad, który można zawekować. Poznaj wyjątkowe przepisy Sebastiana Olmy
- Marynata do wołowiny po chińsku – jak ją przygotować?
- Suszona wołowina – jak zrobić i gdzie kupić gotową beef jerky?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Marcin Sobolewski
podziel się: