Hachis parmentier Sobola z przepisu Marcina Sobolewskiego

Marcin "Sobol" Sobolewski
Marcin "Sobol" Sobolewski
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje Marcin "Sobol" Sobolewski, szef planu DDTVN, ze swoim bratem ciotecznym Bartkiem Durdą. Przygotował on specjały kuchni francuskiej - autorski przepis na "Hachis parmentier Sobola". Sprawdź, jak przygotować to danie.

Hachis parmentier Sobola - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250 ml wina,
  • 400 ml bulionu wołowego lub warzywnego,
  • 300 ml mleka,
  • 80 g masła,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka bułki tartej,
  • 1/4 pora,
  • 200 g Passaty pomidorowej.

Sposób przygotowania Hachis parmentier Sobola

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach z kawałkiem pora do miękkości.
  2. Cebulę i marchewkę kroimy w małą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
  3. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy tak żeby cebula się zeszkliła a nie przyrumieniła. Po tym czasie dodajemy marchewkę i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy mięso, mieszamy i smażymy aż mięso się delikatnie zarumieni.
  4. Dolewamy wino i czekamy aż alkohol odparuje, następnie dolewamy passatę oraz bulion zwiększamy ogień i doprowadzamy całość do wrzenia.
  5. Następnie obniżamy ogień do średniego i dusimy do momentu kiedy płyny się nie wchłoną. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na minimalny ogień.
  6. Ziemniaki obieramy ze skóry, w międzyczasie podgrzewamy mleko z połową masła i gałką muszkatołową.
  7. Ser trzemy na średnich oczkach i mieszamy go z bułką tartą.
  8. Za pomocą tłuczka ugniatamy ziemniaki z resztą masła. Dolewamy mleko i mieszamy. Masa nie powinna być zbyt gęsta.
  9. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, nakładamy cienką warstwę puree następnie wykładamy mięso, przykrywamy pozostałą częścią puree. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z funkcją grilla na około 20 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości