Carpaccio z melona, maliny, sera bleu d'auvergne i dressingu z miodem pitnym
Składniki:
1/2 melona cantaloupe pokrojone w cienkie plastry
2 łyżki świeżych malin
2 łyżki pokruszony ser Bleu d'Auvergne
1 łyżka pokruszonych i prażonych migdałów
Kilka listków mięty
2-4 łyżki miodu pitnego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytrynę
Przygotowanie:
Dressing: wymieszaj oliwę z miodem pitnym i sokiem z cytrynę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Na talerz ułóż plastry z melona. Następnie polej dressingiem. Dodaj po kolei maliny, ser i migdały. Ddekoruj listkami mięty i serwuj od razu.
Sałatka z soczewicą, wędzony pstrąg i jajko "poché"
Składniki:
100 g zielonej lub czarnej soczewicy
Kilka kawałków wędzonego pstrągu
Garść fasolki szparagowej
Kilka pomidorków koktajlowych
2 jajka
1 łyżka octu białego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie:
Ugotuj soczewicę według instrukcji podanej na opakowaniu, odcedź i odstaw. Gotuj fasolę szparagową kilka minut, tak by stała się jeszcze chrupka, odcedź i odstaw. Podsmaż przez 2-3 minuty pomidory koktajlowe na patelni. Odstaw. Wymieszaj oliwę z oliwek z octem balsamicznym i dopraw solą i pieprzem do smaku. Na talerz ułóż soczewicę, dodaj fasolę, pomidory oraz kawałki pstrąga. Polej dressingiem. Wbij jajka w miseczkę. Do gotującej się wody w rondelku, dodaj jedną łyżkę octu i szczyptę soli. Następnie zrób wir za pomocą łyżki i w tym wirze przełóż delikatnie jajko. Gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 min. Wyciągnij jajko za pomocą łyżki cedzakowej i ułóż nad sałatę. Podaj od razu.
Smażone brzoskwinie z rozmarynem, lody waniliowe i karmel z masłem solonym
Składniki:
4 brzoskwinie średnio dojrzałe pokrojone na pół i bez pestki
1 gałązka rozmarynu
1 łyżka miodu
Lody waniliowe dobrej jakości
2 łyżki orzeszki piniowe prażone
Karmel z masłem solonym:
100 g białego cukru
100 ml śmietanki 36% w temperaturze pokojowej
20 g miękkiego solonego masła, pokrojonego w kostkę
Przygotowanie:
Karmel: na zimnej patelni wsypuj cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier zacznie brązowieć. Cały czas pilnuj podgrzewania. Kiedy karmel nabierze mocno bursztynowego koloru i zacznie dymić, zdejmuj patelnię z ognia i dodaj masło. Mieszaj drewnianą łyżką, aż masło się roztopi. Następnie stopniowo wlewaj śmietanę cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiego sosu. Przelej karmel w miseczkę i poczekaj chwilę, aż ostygnie. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soli. Taki karmel można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Na patelni wlej łyżkę miodu i czekaj, aż zacznie karmelizować. Dodaj połówki brzoskwiń i rozmaryn. Podsmaż brzoskwinie aż brązowieją. Odstaw. Ułóż brzoskwinie na talerz, dodaj po gałkę lodu, posyp orzeszkami i całość polej karmelem z masłem solonym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje
Źródło: Dzień Dobry Wakacje