Suszoną wołowinę można kupić w wielu marketach i sklepach internetowych. Istnieje również możliwość samodzielnego przygotowania suszonej wołowiny. Wszyscy miłośnicy wartościowych przekąsek zastanawiający się, jak ją zrobić, powinni zacząć od zakupu wysokiej jakości mięsa.
Zobacz też: Piotr Kucharski i pierwsze strączki. Zielona szakszuka, pasta z bobu i młode ziemniaczki z bobem >>>
Suszona wołowina – kupić czy zrobić samodzielnie?
Suszona wołowina ( beef jerky ) , to pyszna przekąska, która przywędrowała do nas ze Stanów Zjednoczonych. W suszeniu mięsa specjalizowali się Indianie Północnoamerykańscy, dla których suszenie było ważnym sposobem utrwalania żywności. Dziś smakołyk ten jest również dostępny w Polsce. Każdy miłośnik suszonej wołowiny, wie gdzie ją kupić . Znaleźć ją można zarówno na półkach supermarketów, jak i w ofercie sklepów internetowych. Warto zaznaczyć, że jest to przekąska, którą można przyrządzić samodzielnie. Nie wymaga bogatego doświadczenia kulinarnego ani wielu składników. Wystarczy zaopatrzyć się w kawałek młodej, chudej wołowiny (z jak najmniejszą ilością przerostów) i zestaw przypraw do marynaty. Niezbędny jest też piekarnik, najlepiej z termoobiegiem, choć i bez tego można przygotować porcję suszonej wołowiny.
Suszona wołowina – przepis
Jak zatem zrobić suszoną wołowinę (beef jerky). Nic prostszego!
Zobacz też: Pieczarka portobello. Smakuje jak schabowy - przepisy >>>
- 1. Na początek przygotuj kilogramowy kawałek wołowiny. Do suszenia nadaje się ligawa, antrykot i polędwica wołowa.
- 2. Włóż mięso do zamrażalnika, aby ułatwić sobie krojenie. Ważne jest, aby mięso nie było zamarznięte. Musi być jednak na tyle twarde, aby można je było pokroić w poprzek włókien na paski o grubości ok. 1 cm.
- 3. Następnie mięso włóż do miski z wcześniej przygotowaną marynatą (przepisy poniżej) i wymieszaj wszystko ręcznie.
- 4. Naczynie zakryj folią spożywczą i włóż je do lodówki na minimum 24 godziny.
- 5. Po upływie doby osusz mięso za pomocą ręczników papierowych, po czym włóż je do piekarnika.
- 6. Kawałki mięsa wieszaj (układaj) na ruszcie lub nabijaj na patyczki do szaszłyków (trzeba je potem powiesić w piekarniku).
- 7. Susz w piekarniku nagrzanym do 50–60℃. Poszczególne kawałki wołowiny nie powinny się ze sobą stykać.
- 8. Po 4–6 godzinach suszona wołowina powinna być gotowa. Jednak zanim umieścisz ją w naczyniu do przechowywania sprawdź, czy nie jest jeszcze wilgotna, bo niedosuszone mięso szybko się psuje.
Marynata do suszonej wołowiny
Suszona wołowina cieszy się popularnością nie tylko z uwagi na wartość odżywczą, ale też ze względu na walory smakowe. Jest to przekąska, która za każdym razem może smakować inaczej. Przygotowując suszoną wołowinę, trzeba również przyrządzić marynatę , która sprawia, że wołowina ma bardziej ostry lub słodki smak bądź jest przesycona aromatem konkretnych ziół.
Zobacz też: Smażona wołowina po seczuańsku – przepisy, które warto poznać >>>
Przepisy na marynatę (na 1000 g mięsa):
Przepis nr 1
- 80 ml sosu sojowego,
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- 1 cm imbiru startego na drobnej tarce,
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu,
- ½ łyżeczki ostrej czerwonej papryki,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- 30 ml wody.
Przepis nr 2
- 200 ml whisky,
- 50 ml sosu Worcester,
- 150 ml sosu sojowego (jasnego),
- 1 cebula pokrojona w piórka,
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki,
- 1 cm imbiru pokrojonego w plasterki,
- 2 łyżeczki kolendry w ziarnach,
- 1 łyżeczki suszonej kozieradki.
Przepis nr 3
- 100 ml sosu sojowego,
- 100 ml sosu teriyaki,
- 5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki,
- 1 cebula pokrojona w piórka,
- 2 cm imbiru pokrojonego w plasterki,
- 1 łyżka miodu,
- sok z jednej limonki,
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu,
- ½ łyżeczki chilli w płatkach.
Wartość odżywcza suszonej wołowiny
Suszona wołowina może stać się prowiantem w trakcie wędrówek. W związku z tym, że w procesie produkcji zostaje pozbawiona wody, można ją przechowywać (bez konserwantów) przez dłuższy czas. Dodatkowo suszona wołowina posiada wartości odżywcze , na które zwracają uwagę przede wszystkim miłośnicy sportów siłowych. Jest ona bardzo dobrym źródłem białka o wysokiej jakości (100 g produktu zawiera ok. 50 g białka), które odgrywa ważna rolę przy budowaniu mięśni. W trakcie suszenia wołowina nie traci też innych cennych składników odżywczych, tj. witaminy B12 oraz składników mineralnych, do których należą: żelazo, cynk, fosfor i selen. Należy jednak podkreślić, że przed zakupem suszonej wołowiny trzeba sprawdzić zawartość sodu, który spożywany w zwiększonej ilości zwiększa ryzyko chorób serca i nadciśnienia. Ponadto jest to przekąska, która nie zawiera błonnika mającego pozytywny wpływ na przemianę materii. Nie można też zapomnieć o tym, że suszona wołowina jest źródłem niemałej ilości kalorii. Spożywanie jej w nadmiarze może przyczynić się do wzrostu wagi ciała.
Autor: Bernadetta Jeleń