Wołowina po burgundzku z zimowymi warzywami
Składniki na wołowinę po burgundzku
- rozbratel wołowy x 1 kg
- sól, pieprz x 1 łyżka
- mąka pszenna x 2 łyżki
- olej do smażenia x 25 ml
- marchew x 2 szt.
- cebula biała x 2 szt.
- czosnek x 10 ząbków
- pieczarki x 10 szt.
- seler naciowy x 200g
- pietruszka korzeń x 2 szt.
- liść laurowy, tymianek x 5 szt.
- przecier pomidorowy x 100g
- czerwone wino x 0,5 l
- bulion mięsny x 1 l
- natka pietruszki x 1 duży pęczek
- francuska musztarda x 50 g
- świeża bagietka
Sposób wykonania wołowiny po burgundzku:
Rozbratel wołowy potnij w kostkę grubości 2,5 cm, przełóż do miski dopraw solą, pierzem i posyp mąką pszenną.
W dużym żeliwnym naczyniu rozgrzej olej, podsmaż mięso na złoty kolor, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchew, cebulę białą, czosnek, pieczarki, seler naciowy, pietruszkę i zioła (liść laurowy, tymianek).
Wszystko smaż około 5 minut, dodaj przecier pomidorowy i dalej smaż. Dodaj czerwone wino i poczekaj, aż odparuje. Mięso zalej bulionem, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika na około 2 h do temp. 160 st. C. Po 2h zwiększ temp. do 180 st.
Jeśli mięso jest wystarczająco miękkie, dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki i francuską musztardę. Do wołowiny możesz podać świeżą bagietkę lub ziemniaki puree.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Owsianka z gruszkami i jabłkami pod kruchym ciastem
Kruche ciasto:
- mąka pszenna x 200g
- masło x 200g
- cukier x 100g
W misce wymieszaj mąkę pszenną z masłem, aż powstaną grudki, pod koniec mieszania dodaj cukier. Gotowe grudki ciasta ułóż na owsiance przed zapiekaniem.
Składniki owsianki pod kruchym ciastem:
- jabłka x 3 szt.
- gruszka x 3 szt.
- cukier zwykły x 2 duże łyżki
- sok z cytryny x 10 ml
- masło x 50g
- rodzynki x 50g
- żurawina x 50g
- płatki owsiane x 200g
- mleko x 0,5 l
- śmietana x 250 ml
- cynamon, imbir w proszku po 1 łyżce
- gałka muszkatołowa do starcia x 1 szt.
Sposób wykonania owsianki pod kruchym ciastem:
Jabłka i gruszki potnij na mniejsze kawałki, posyp cukrem i skrop sokiem z cytryny. Podsmaż na patelni dodając masło, rodzynki, żurawinę, płatki owsiane, mleko i śmietanę. Gdy płatki się zagotują, zdejmij je z ognia i dodaj przypraw (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa).
Po dokładnym wymieszaniu masy przełóż ją do naczynia żaroodpornego, posyp kruchym ciastem i wstaw do pieczenia na 25 minut do temp. 180 st.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Creme caramel z wanilią
Sposób przygotowania creme caramel:
Karmel:
- cukier zwykły 200g
- woda x 300 ml
- sok z cytryny x 1 duża łyżka
W rondelku zagotuj cukier razem z wodą i sokiem z cytryny, w trakcie gotowania woda zamieni się w syrop, a następnie w karmel. Gotuj około 8-10 minut ma małym ogniu. Karmel powinien mieć złoto- brązowy kolor.
Po zagotowaniu wlej karmel na dno słoików lub szklanych naczyń i odstaw do ostygnięcia.
Krem:
- całe jajka x 4 szt.
- żółtka x 4 szt.
- cukier biały x 120g
- mleko 3,2% x 600 ml
- ekstrakt waniliowy x 1 duża łyżka
Do głębokiej miski wbij 4 całe jajka i 4 żółtka, dodaj cukier i dokładnie razem wymieszaj. Następnie do masy dodaj mleko i ekstrakt wanilii. Składniki dokładnie wymieszaj, przecedź przez sitko, aby zatrzymać ewentualne grudki.
Do głębokiego naczynia żaroodpornego wlej 1 cm ciepłej wody, następnie ułóż naczynia z karmelem i powoli zalewaj naczynia gotową mleczna masą z żółtkami.
Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 – 160 st. C na około 45 minut. Po tym czasie wyjmij naczynia, poczekaj, aż ostygną i wyłóż na talerzyk.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Zobacz też:
Beza, czyli królowa deserów. Sprawdzony przepis zdradził Andrzej Polan
Dania dla chorej tarczycy. Poznaj przepisy dietetyczki Hanny Stolińskiej
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Sebastian Olma