Ciasto “sablé” do tarta migdałowej z czarną porzeczką - przepis krok po kroku
Składniki na ok 500 g ciasta w mikserze:
- 250g mąki typu 550,
- 125g masła,
- 125g drobnego cukru lub cukru pudru,
- 1 jajko.
Sposób przygotowania:
- Przesiać mąkę i wymieszać ją z cukrem, dodać masło pokrojone w kawałki i mieszać do momentu, gdy masło zostanie pokryte cukrem i mąką i uzyskamy konsystencję piasku- sable.
- Dodać jajko i ucierać aż zrobi się kula.
- Zawinąć cisto w folię spożywczą i schłodzić ciasto w lodówce ok 1 godz.
Tarta migdałowa z czarną porzeczką - przepis krok po kroku
Do przygotowania ciasta potrzebna będzie forma do tarty o średnicy 26 cm.
Składniki:
- 300 g ciasta sablé,
- 2 jajka,
- 80 g roztopionego masła,
- 400 g czarnej porzeczki może być mrożona,
- 100 g drobnego cukru trzcinowego,
- 100 g mączki migdałowej,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 35 g płatków migdałowych,
- 100 g dżemu morelowego.
Sposób przygotowania:
- Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem.
- Nakładamy papier do pieczenia i wsypujemy groch. Pieczemy ok 15-20 min w temp. 180 st.C
- W misce miksujemy mączkę migdałową, cukier, jajka, roztopione masło oraz ekstrakt waniliowy.
- Wykładamy masą przestudzone ciasto i na wierzch dodajemy przemytą czarną porzeczkę. Pieczmy ok 25-30 min w temp 180 st. C. Następnie wyjmujemy ciasto i układamy na nim migdały i zapiekamy z powrotem ok 10 min.
- W tym czasie rozpuszczamy na małym ogniu dżem morelowy.
- Wyjąć ciasto, wystudzić, wyjąć z formy i posmarować wierch rozpuszczonym dżemem morelowym.
- Podawać z lodami.
Zobacz także:
- Tarta grzechu warta. Poznaj słodkie przepisy Joanny Juhnke
- Lekkie i kolorowe tarty na wiosnę. Poznaj przepisy Bartka Boratyna
- Tarty na obiad i deser. Doskonałe przepisy Sebastiana Olmy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Bartek Durda
Źródło zdjęcia głównego: Agnieszka Piątek
podziel się: