Tarta migdałowa z czarną porzeczką - przepis Bartka Durdy

Kuchnia DDTVN
Kuchnia Dzień Dobry TVN
Źródło: Agnieszka Piątek
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościła francuska kuchnia. Kucharz pasjonat, Bartek Durda, przygotował tarte migdałową z czarną porzeczką z ciastem “sablé”. Sprawdź, jak przygotować to danie.

Ciasto “sablé” do tarta migdałowej z czarną porzeczką - przepis krok po kroku

Składniki na ok 500 g ciasta w mikserze:

  • 250g mąki typu 550,
  • 125g masła,
  • 125g drobnego cukru lub cukru pudru,
  • 1 jajko.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiać mąkę i wymieszać ją z cukrem, dodać masło pokrojone w kawałki i mieszać do momentu, gdy masło zostanie pokryte cukrem i mąką i uzyskamy konsystencję piasku- sable.
  2. Dodać jajko i ucierać aż zrobi się kula.
  3. Zawinąć cisto w folię spożywczą i schłodzić ciasto w lodówce ok 1 godz.

Tarta migdałowa z czarną porzeczką - przepis krok po kroku

Do przygotowania ciasta potrzebna będzie forma do tarty o średnicy 26 cm. 

Składniki:

  • 300 g ciasta sablé,
  • 2 jajka,
  • 80 g roztopionego masła,
  • 400 g czarnej porzeczki może być mrożona,
  • 100 g drobnego cukru trzcinowego,
  • 100 g mączki migdałowej,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 35 g płatków migdałowych,
  • 100 g dżemu morelowego.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem.
  2. Nakładamy papier do pieczenia i wsypujemy groch. Pieczemy ok 15-20 min w temp. 180 st.C
  3. W misce miksujemy mączkę migdałową, cukier, jajka, roztopione masło oraz ekstrakt waniliowy.
  4. Wykładamy masą przestudzone ciasto i na wierzch dodajemy przemytą czarną porzeczkę. Pieczmy ok 25-30 min w temp 180 st. C. Następnie wyjmujemy ciasto i układamy na nim migdały i zapiekamy z powrotem ok 10 min.
  5. W tym czasie rozpuszczamy na małym ogniu dżem morelowy.
  6. Wyjąć ciasto, wystudzić, wyjąć z formy i posmarować wierch rozpuszczonym dżemem morelowym.
  7. Podawać z lodami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości