Dyniowy sernik
Składniki na dyniowy sernik:
Spód:
- 200 g ciastek pełnoziarnistych
- duża szczypta cynamonu
- 60 g masła
Nadzienie:
- 300 g koziego kremowego serka Délice Gaulois
- 300 g przecieru dyniowego (przepis poniżej)
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 120 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 szczypty tartej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 opakowaniu cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Jak przygotować dyniowy sernik?
- Ciastka bardzo dokładnie rozkruszamy, mieszając je z cynamonem;
- Masło należy rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami;
- Otrzymaną masą wykładamy do 8-10 małych foremek wielkości filiżanek do kawy;
- Serek dokładnie mieszamy trzepaczką;
- Dodajemy przecier dyniowy (przepis poniżej), jajka, żółtko, śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy, przyprawy i mąkę;
- Wszystko bardzo dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy;
- Masę należy wylać do foremek, wyrównać wierzch i wstawić na około 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. ;
- Wyjmujemy foremki z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
Przecier dyniowy
Składniki na przecier dyniowy:
- 2 dynie Hokkaido (około 2 kg)
- 1-2 słoiki
Jak przygotować przecier dyniowy?
- Dynię należy pokroić na ćwiartki;
- Następnie wydrążamy pestki;
- Kawałki dyni należy ułożyć później na blasze do pieczenia skórką do góry;
- Wstawiamy blachę na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. (lub do momentu aż skórka będzie miękka - można to sprawdzić, wbijając widelec w dynię);
- Wyjmujemy łyżką upieczony miąższ ze skórki i miksujemy za pomocą blendera lub robota kuchennego, na gładką masę;
- Kolejno należy przecedzić ją przez sitko, aby pozbyć się grudek;
- Puree przekładamy do wyparzonych słoików i zapasteryzowujemy;
- Tak przygotowany przecier z dyni można długo przechowywać i wykorzystywać jako baza do zupy lub dodatek do ciast.
Suflet serowy ze szczypiorkiem
Składniki na suflet serowy ze szczypiorkiem:
- 3 łyżki masła (40 g) plus porcja do posmarowania foremek
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 250 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 duże żółtka
- 5 dużych jajek
- 120 g tartego sera Fourme d’Ambert Délice Gaulois
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
Jak przygotować suflet serowy ze szczypiorkiem?
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C., a ruszt/blaszkę wykładamy papierem do pieczenia;
- Naczynia przygotowane do sufletów smarujemy masłem do 3/4 wysokości, do każdego wsypując bułkę tartą i dokładnie obsypując nią boki. Nadmiar bułki wysypujemy;
- W garnuszku podgrzewamy mleko aż zacznie parować;
- W osobnym rondelku należy rozpuścić masło i dodać mąkę. Czas na zasmażkę. Dodajmy mleko, dokładnie mieszamy i podgrzewamy, aż masa się zagęści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy paprykę i gałkę muszkatołową. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas mieszając;
- Następnie przekładamy masę do miski. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka;
- Ubitą pianę dodajemy partiami do miski z żółtkami i mąką, delikatnie mieszając. W trakcie należy dodać starty ser i połowę posiekanego szczypiorku;
- Dobrze wymieszaną masę przelewamy do wcześniej przygotowanych foremek do sufletów. Kciukiem oczyszczamy przestrzeń dookoła foremek;
- Foremki ustawiamy na papierze w piekarniku i zmniejszamy temperaturę do 190 st. C.;
- Następnie pieczemy suflety przez około 30 minut.;
- Podajemy do spożycia niezwłocznie po przygotowaniu!
Suflet serowy
Cordon Bleu z warzywami i sałatką
Składniki na Cordon Bleu z warzywami i sałatką:
- 2 filety drobiowe
- musztarda dijon
- 4 plastry sera Brie Délice Gaulois
- 4 plasterki szynki konserwowej
- mąka pszenna
- jajko
- bułka tarta
- sól i pieprz
- klarowane masło
Warzywa:
- oliwa z oliwek
- czerwona papryka
- cukinia
- bakłażan
- 2 pomidory
- tymianek
- rozmaryn
- 2 ząbki czosnku
Sałatka:
- natka pietruszki
- liście selera naciowego
- koperek
- mięta
- oliwa
- ocet
- sól i pieprz
Jak przygotować Cordon Bleu z warzywami i sałatką?
- Filety należy przekroić wzdłuż na połowę;
- Każdy kawałek mięsa umieszczamy pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej i rozbijamy na cienkie płaty (około 2 mm);
- Po zdjęciu folii mięso smarujemy musztardą dijon, a także doprawiamy je solą i pieprzem;
- Na środku układamy kawałek szynki, a na niej kolejno ser. Bokami mięsa przykrywamy całość. Następnie zwijamy roladki;
- Roladki obtaczamy w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej;
- Smażymy je na klarowanym maśle przez kilka minut z każdej strony;
- Później pieczemy roladki przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 st. C.;
- W tym czasie na oliwie z oliwek smażymy warzywa pokrojone w dużą kostkę. Dodajemy zioła, posiekany czosnek, sól i pieprz. Smażymy, aż warzywa zmiękną.
- Roladki, gdy już się podpieką, podajemy wyłożone na warzywach. Na wierzchu układamy sałatkę stworzoną z ziół z odrobiną octu, oliwy z oliwek, a także soli i pieprzu dla smaku.
Smacznego!
Cordon Bleu
Autor: Adrianna Kowalczyk
podziel się: