Francuska kuchnia według Piotra Kucharskiego

Masz ochotę na urozmaicenie swojej kuchni? Postaw na dania prosto z Francji. Poznaj przepisy niezawodnego Piotra Kucharskiego.

Dyniowy sernik

Składniki na dyniowy sernik:

Spód:

  • 200 g ciastek pełnoziarnistych
  • duża szczypta cynamonu
  • 60 g masła

Nadzienie:

  • 300 g koziego kremowego serka Délice Gaulois
  • 300 g przecieru dyniowego (przepis poniżej)
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 120 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szczypty tartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 opakowaniu cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Jak przygotować dyniowy sernik?

  1. Ciastka bardzo dokładnie rozkruszamy, mieszając je z cynamonem;
  2. Masło należy rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami;
  3. Otrzymaną masą wykładamy do 8-10 małych foremek wielkości filiżanek do kawy;
  4. Serek dokładnie mieszamy trzepaczką;
  5. Dodajemy przecier dyniowy (przepis poniżej), jajka, żółtko, śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy, przyprawy i mąkę;
  6. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy;
  7. Masę należy wylać do foremek, wyrównać wierzch i wstawić na około 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. ;
  8. Wyjmujemy foremki z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

Przecier dyniowy

Składniki na przecier dyniowy:

  • 2 dynie Hokkaido (około 2 kg)
  • 1-2 słoiki

Jak przygotować przecier dyniowy?

  1. Dynię należy pokroić na ćwiartki;
  2. Następnie wydrążamy pestki;
  3. Kawałki dyni należy ułożyć później na blasze do pieczenia skórką do góry;
  4. Wstawiamy blachę na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. (lub do momentu aż skórka będzie miękka - można to sprawdzić, wbijając widelec w dynię);
  5. Wyjmujemy łyżką upieczony miąższ ze skórki i miksujemy za pomocą blendera lub robota kuchennego, na gładką masę;
  6. Kolejno należy przecedzić ją przez sitko, aby pozbyć się grudek;
  7. Puree przekładamy do wyparzonych słoików i zapasteryzowujemy;
  8. Tak przygotowany przecier z dyni można długo przechowywać i wykorzystywać jako baza do zupy lub dodatek do ciast.

Suflet serowy ze szczypiorkiem

Składniki na suflet serowy ze szczypiorkiem:

  • 3 łyżki masła (40 g) plus porcja do posmarowania foremek
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 duże żółtka
  • 5 dużych jajek
  • 120 g tartego sera Fourme d’Ambert Délice Gaulois
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku

Jak przygotować suflet serowy ze szczypiorkiem?

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C., a ruszt/blaszkę wykładamy papierem do pieczenia;
  2. Naczynia przygotowane do sufletów smarujemy masłem do 3/4 wysokości, do każdego wsypując bułkę tartą i dokładnie obsypując nią boki. Nadmiar bułki wysypujemy;
  3. W garnuszku podgrzewamy mleko aż zacznie parować;
  4. W osobnym rondelku należy rozpuścić masło i dodać mąkę. Czas na zasmażkę. Dodajmy mleko, dokładnie mieszamy i podgrzewamy, aż masa się zagęści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy paprykę i gałkę muszkatołową. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas mieszając;
  5. Następnie przekładamy masę do miski. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka;
  6. Ubitą pianę dodajemy partiami do miski z żółtkami i mąką, delikatnie mieszając. W trakcie należy dodać starty ser i połowę posiekanego szczypiorku;
  7. Dobrze wymieszaną masę przelewamy do wcześniej przygotowanych foremek do sufletów. Kciukiem oczyszczamy przestrzeń dookoła foremek;
  8. Foremki ustawiamy na papierze w piekarniku i zmniejszamy temperaturę do 190 st. C.;
  9. Następnie pieczemy suflety przez około 30 minut.;
  10. Podajemy do spożycia niezwłocznie po przygotowaniu!

Suflet serowy

Cordon Bleu z warzywami i sałatką

Składniki na Cordon Bleu z warzywami i sałatką:

  • 2 filety drobiowe
  • musztarda dijon
  • 4 plastry sera Brie Délice Gaulois
  • 4 plasterki szynki konserwowej
  • mąka pszenna
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • klarowane masło

Warzywa:

  • oliwa z oliwek
  • czerwona papryka
  • cukinia
  • bakłażan
  • 2 pomidory
  • tymianek
  • rozmaryn
  • 2 ząbki czosnku

Sałatka:

  • natka pietruszki
  • liście selera naciowego
  • koperek
  • mięta
  • oliwa
  • ocet
  • sól i pieprz

Jak przygotować Cordon Bleu z warzywami i sałatką?

  1. Filety należy przekroić wzdłuż na połowę;
  2. Każdy kawałek mięsa umieszczamy pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej i rozbijamy na cienkie płaty (około 2 mm);
  3. Po zdjęciu folii mięso smarujemy musztardą dijon, a także doprawiamy je solą i pieprzem;
  4. Na środku układamy kawałek szynki, a na niej kolejno ser. Bokami mięsa przykrywamy całość. Następnie zwijamy roladki;
  5. Roladki obtaczamy w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej;
  6. Smażymy je na klarowanym maśle przez kilka minut z każdej strony;
  7. Później pieczemy roladki przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 st. C.;
  8. W tym czasie na oliwie z oliwek smażymy warzywa pokrojone w dużą kostkę. Dodajemy zioła, posiekany czosnek, sól i pieprz. Smażymy, aż warzywa zmiękną.
  9. Roladki, gdy już się podpieką, podajemy wyłożone na warzywach. Na wierzchu układamy sałatkę stworzoną z ziół z odrobiną octu, oliwy z oliwek, a także soli i pieprzu dla smaku.

Smacznego!

Cordon Bleu

Autor: Adrianna Kowalczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości