Prosty i smaczny sposób na obiad? Zapiekanka! Sprawdź ziemniaki francuskie gratin Szymona Czerwińskiego

Prosty i smaczny sposób na obiad? Zapiekanka! Sprawdź ziemniaki francuskie gratin Szymona Czerwińskiego
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN królują zapiekanki w wykonaniu Szymona Czerwińskiego. To świetny sposób na prosty, a przy tym pyszny i zdrowy obiad. Sprawdź jego przepis na ziemniaki francuskie gratin.

Ziemniaki francuskie gratin - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków dużych
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 300 g sera Gruyère
  • 200 g sera Bursztyn
  • gałka muszkatołowa
  • pęczek liści szałwii
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania francuskich ziemniaków Gratin

  1. Formę do pieczenia najlepiej prostokątną wysmaruj masłem wymieszanym z przeciśniętym przez prasę czosnkiem oraz sola i pieprzem. Ziemniaki poszatkuj na szatkownicy na cienkie jednakowe plasterki.
  2. Ułóż pierwszą warstwę ziemniaków na naczyniu żaroodpornym, oprósz solą, pieprzem, rozmarynem i oregano. Dodaj cienką warstwę startego sera.
  3. Tak postępuj, aż do chwili wykorzystania wszystkich ziemniaków. Polej całość śmietanką, oprósz świeżo startą gałką muszkatołową.
  4. Naczynie zamknij lub przykryj szczelnie folią aluminiowa i piecz w temp 200 stopniu przez godzinę. Po tym czasie zdejmij przykrycie, posyp wierzch serami, liśćmi szałwii i wstaw do zapieczenia na 15 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości