Ziemniaki francuskie gratin - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg ziemniaków dużych
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 300 g sera Gruyère
- 200 g sera Bursztyn
- gałka muszkatołowa
- pęczek liści szałwii
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz
Sposób przygotowania francuskich ziemniaków Gratin
- Formę do pieczenia najlepiej prostokątną wysmaruj masłem wymieszanym z przeciśniętym przez prasę czosnkiem oraz sola i pieprzem. Ziemniaki poszatkuj na szatkownicy na cienkie jednakowe plasterki.
- Ułóż pierwszą warstwę ziemniaków na naczyniu żaroodpornym, oprósz solą, pieprzem, rozmarynem i oregano. Dodaj cienką warstwę startego sera.
- Tak postępuj, aż do chwili wykorzystania wszystkich ziemniaków. Polej całość śmietanką, oprósz świeżo startą gałką muszkatołową.
- Naczynie zamknij lub przykryj szczelnie folią aluminiowa i piecz w temp 200 stopniu przez godzinę. Po tym czasie zdejmij przykrycie, posyp wierzch serami, liśćmi szałwii i wstaw do zapieczenia na 15 minut.
Zobacz także:
- Ziołowe ziemniaki i młode marchewki z chrupiącą sałatą z awokado i pomidorkami - przepis Darii Łodochy
- Ziemniaki według przepisów Jaśka Kuronia
- Młode ziemniaki z kminem rzymskim, chili i kolendrą z przepisu Darii Ładochy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: