Prosty i smaczny sposób na obiad? Zapiekanka! Sprawdź ziemniaki francuskie gratin Szymona Czerwińskiego

Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN królują zapiekanki w wykonaniu Szymona Czerwińskiego. To świetny sposób na prosty, a przy tym pyszny i zdrowy obiad. Sprawdź jego przepis na ziemniaki francuskie gratin.

Ziemniaki francuskie gratin - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków dużych
    • 500 ml śmietanki 30%
      • 2 ząbki czosnku
        • 1 łyżka masła
          • 300 g sera Gruyère
            • 200 g sera Bursztyn
              • gałka muszkatołowa
                • pęczek liści szałwii
                  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
                    • 1 łyżeczka suszonego oregano
                      • sól i pieprz

                        Sposób przygotowania francuskich ziemniaków Gratin

                        1. Formę do pieczenia najlepiej prostokątną wysmaruj masłem wymieszanym z przeciśniętym przez prasę czosnkiem oraz sola i pieprzem. Ziemniaki poszatkuj na szatkownicy na cienkie jednakowe plasterki.
                          1. Ułóż pierwszą warstwę ziemniaków na naczyniu żaroodpornym, oprósz solą, pieprzem, rozmarynem i oregano. Dodaj cienką warstwę startego sera.
                            1. Tak postępuj, aż do chwili wykorzystania wszystkich ziemniaków. Polej całość śmietanką, oprósz świeżo startą gałką muszkatołową.
                              1. Naczynie zamknij lub przykryj szczelnie folią aluminiowa i piecz w temp 200 stopniu przez godzinę. Po tym czasie zdejmij przykrycie, posyp wierzch serami, liśćmi szałwii i wstaw do zapieczenia na 15 minut.

                                Zobacz także:

                                Autor: Teofila Siewko

                                Źródło: Szymon Czerwiński

                                Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana