Młode ziemniaki z kminem rzymskim, chili i kolendrą z przepisu Darii Ładochy

Daria Ładocha
Daria Ładocha w Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN, Daria Ładocha, nowa prowadząca "Doradcy Smaku" przygotowała dania z warzywami w roli głównej. Sprawdź jej przepis na młode ziemniaki z kminem rzymskim, chili i kolendrą. 

Młode ziemniaki z kminem rzymskim, chili i kolendrą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g małych, młodych ziemniaków,
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 2 papryczki chili,
  • 1 l mleka kokosowego,
  • kmin rzymski,
  • papryka słodka, papryka wędzona, kolendra mielona,
  • 1 łyżka oleju,
  • pęczek kolendry,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • sok z 1 limonki,
  • 2 szalotki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • garść podprażonych orzechów ziemnych.

Sposób przygotowania młodych ziemniaków z kminem rzymskim, chili i kolendrą

  1. Na oleju podsmaż posiekany czosnek i szalotkę i chili.
  2. Następnie dodaj kmin rzymski i wymieszaj. Dodaj resztę przypraw i ziemniaki pokrojone w plastry.
  3. Chwilę podsmażaj aż ziemniaki obtoczone będą przyprawami.
  4. Dodaj mleko kokosowe i gotuj 10 minut.
  5. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj kurczaka. Następnie dodaj sos sojowy.
  6. Na koniec dopraw sokiem z limonki i kolendrą oraz orzechami ziemnymi.
eBook Pomysły na lunch
eBook Pomysły na lunch

Zobacz także:

podziel się: