Materiał promocyjny
Elegancja na talerzu. Mini tartaletki z gruszką, Gorgonzolą DOP dolce i karmelizowaną cebulką
Gorgonzola DOP to coś więcej niż tylko ser pleśniowy. To produkt z tradycją, który łączy w sobie historyczne korzenie, techniczne mistrzostwo i kulinarną kreatywność.
Młode ziemniaki z kminem rzymskim, chili i kolendrą - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g małych, młodych ziemniaków,
- 500 g piersi z kurczaka,
- 2 papryczki chili,
- 1 l mleka kokosowego,
- kmin rzymski,
- papryka słodka, papryka wędzona, kolendra mielona,
- 1 łyżka oleju,
- pęczek kolendry,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- sok z 1 limonki,
- 2 szalotki,
- 3 ząbki czosnku,
- garść podprażonych orzechów ziemnych.
Materiał promocyjny
Tost francuski z Gorgonzolą DOP dolce, karmelizowaną śliwką i tymiankiem. Idealne połączenie smaków
Gorgonzola DOP to duma włoskiej kuchni. Jest produkowana wyłącznie na wybranych obszarach Lombardii i Piemontu i powstaje zgodnie z wielowiekową tradycją.
Sposób przygotowania młodych ziemniaków z kminem rzymskim, chili i kolendrą
- Na oleju podsmaż posiekany czosnek i szalotkę i chili.
- Następnie dodaj kmin rzymski i wymieszaj. Dodaj resztę przypraw i ziemniaki pokrojone w plastry.
- Chwilę podsmażaj aż ziemniaki obtoczone będą przyprawami.
- Dodaj mleko kokosowe i gotuj 10 minut.
- Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj kurczaka. Następnie dodaj sos sojowy.
- Na koniec dopraw sokiem z limonki i kolendrą oraz orzechami ziemnymi.
eBook Pomysły na lunch
Zobacz także:
- Jak ugotować idealne młode ziemniaki?
- Młode ziemniaki od rana do wieczora. Poznaj wyjątkowe przepisy Andrzeja Polana
- Młode ziemniaki - obierać czy myć?
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
podziel się: