Młode ziemniaki od rana do wieczora. Poznaj wyjątkowe przepisy Andrzeja Polana

Młode ziemniaczki w letniej odsłonie
Młode ziemniaki mogą być bazą pysznych i sycących dań od rana do wieczora. Swoimi przepisami na potrawy z tych warzyw dzieli się Andrzej Polan. Zobacz, jak robi jajecznicę na dzień po ciężkiej nocy, drakę z młodego ziemniaka, młode ziemniaki w liściach warzyw i racucha z borówkami w truskawkach.

Jajecznica na dzień po ciężkiej nocy

Składniki na jajecznicę na dzień po ciężkiej nocy

  • 6 młodych ziemniaków
    • 1 pęczek szczypiorku
      • 100 g boczku wędzonego lub kiełbasy
        • masło klarowane do smażenia
          • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól
            • koperek
              • 4 jajka
                • 100 ml mleka
                  • 4 pomidory
                    • sól, pieprz, ocet jabłkowy do smaku

                      Jak przygotować jajecznicę na dzień po ciężkiej nocy?

                      Ziemniaki dokładnie myjemy gąbką i kroimy w plastry. Pokrojone wrzucamy na patelnię i smażymy, a w trakcie dodajemy wędzonkę, szczypiorek. Kiedy tylko ziemniaki nam się ładnie przyrumienią dodajemy jajka wymieszane z mlekiem. Smażymy do momentu, kiedy jajka się zetną do lubianej przez nas konsystencji. Pomidory miksujemy i doprawiamy solą, pieprzem i octem jabłkowym.

                      Młody i stary ziemniak duet zgrany

                      Składniki na kotlety ziemniaczane:

                      • 3 młode ziemniaki
                        • 400 g gotowanych starych ziemniaków
                          • 3 żółtka
                            • 1 oscypek lub inny ser
                              • szczypiorek
                                • kilka plasterków kindziuka
                                  • sól, pieprz czarny
                                    • masło klarowane do smażenia
                                      • zsiadłe mleko lub kefir

                                        Jak przygotować kotlety ziemniaczane?

                                        1. Kindziuk kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni, dodajemy szczypiorek. Ziemniaki gotowane przepuszczamy przez praskę, łączymy z żółtkami. Dodajemy przesmażony kindziuk ze szczypiorkiem, tarty oscypek lub inny ser, pieprz, sól do smaku i koperek. Dużo koperku, bo ziemniaki go lubią.
                                          1. Młode ziemniaki kroimy w plasterki, a następnie w zapałki. Masę ziemniaczaną formujemy na kotlety, obtaczamy w białku i krojonych młodych ziemniakach. Smażymy na patelni na złoty kolor. Do kotletów koniecznie kubek zsiadłego.

                                            Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                            Draka z młodego ziemniaka

                                            Składniki na drakę z młodego ziemniaka:

                                            • 600 g młodych ziemniaków
                                              • masło klarowane
                                                • 1 cebula
                                                  • 80 g masło
                                                    • ok. 250 ml mleko
                                                      • 3-4 jabłka
                                                        • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

                                                          Jak przygotować drakę z młodego ziemniaka?

                                                          1. Ziemniaki obieramy, obierki pozostawiamy. Młode ziemniaki pieczemy z dodatkiem mleka, wody i soli, następnie przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Jabłka pieczemy w piekarniku.
                                                            1. Upieczone miksujemy na puree. Dodajemy do ziemniaków, jeszcze masło i przyprawy. Wszystko dokładnie łączymy, staramy się otrzymać konsystencję smarowidła.
                                                              1. Obierki wrzucamy do zimnej wody i po godzinie smażymy na oleju niczym frytki.

                                                                Ziemniaki młode w liściach warzyw

                                                                Składniki na ziemniaki młode w liściach warzyw:

                                                                • 500 g młodych ziemniaków
                                                                  • liście laurowe czyli inaczej wawrzynu
                                                                    • masło klarowane
                                                                      • sól, pieprz do smaku
                                                                        • goździki
                                                                          • zsiadłe mleko
                                                                            • ogórki gruntowe
                                                                              • miód

                                                                                Jak przygotować młode ziemniaki w liściach warzyw?

                                                                                1. Ziemniaki szorujemy gąbką, nie obieramy. Nakłuwamy widelcem, wrzucamy do miski, obtaczamy w maśle, soli, pieprzu i goździkach. Przekładamy do rondla, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 1 godziny.
                                                                                  1. Na talerz wylewamy zsiadłe mleko, układamy upieczone ziemniaki. Ogórki kroimy w drobną kostkę, łączymy z miodem, octem. Polewamy nasze danie.

                                                                                    Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                                                    Racuchy z borówkami w truskawkach

                                                                                    Składniki na racuchy z borówkami w truskawkach:

                                                                                    • 500 g ziemniaków
                                                                                      • ok. 400 g mąki
                                                                                        • 60 g cukru
                                                                                          • 1 cukier wanilinowy
                                                                                            • 50 g drożdży
                                                                                              • 200 ml mleka
                                                                                                • 3 jajka

                                                                                                  Jak przygotować racuchy z borówkami, truskawkami i młodymi zieminkami?

                                                                                                  1. Ziemniaki pieczemy w piekarniku i przepuszczamy przez praskę. Mleko lekko podgrzane łączymy z drożdżami, dodajemy cukier, mąkę, ziemniaki.
                                                                                                    1. Wyrabiamy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy tylko ciasto nam podrośnie, dodajemy borówki amerykańskie, raz jeszcze mieszamy i ponownie odstawiamy.
                                                                                                      1. Smażymy na oleju na złoty kolor. Truskawki miksujemy i polewamy gotowe racuchy.

                                                                                                        Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                        Naturalne probiotyki – występowanie i przepis na domowy jogurt probiotyczny

                                                                                                        Inspiracje z rybą w roli głównej: spaghetti i grzanki z makrelą oraz młode ziemniaki z filetami śledziowymi

                                                                                                        Proste i wiosenne dania na bazie masła: hinduska jajecznica, kurczak szałwiowy i pieczona dorada

                                                                                                        Autor: Magdalena Zamkutowicz

                                                                                                        Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości