Naturalne probiotyki – występowanie i przepis na domowy jogurt probiotyczny

robienie domowego jogurtu
Anja Burgar/Getty Images
Źródło: E+
Naturalne probiotyki dla dzieci poprawiają ich odporność i leczą zapalenia skórne. Spożywanie domowych jogurtów zależy oczywiście od tego, czy dziecko ma alergię na laktozę. Źródłem probiotyków są kiszonki i produkty pochodzenia mlecznego, a prebiotyków ziemniaki i karczochy.

Naturalne probiotyki to produkty, które jemy na co dzień. Należą do nich kiszonki, produkty sojowe czy kwas chlebowy. Mają chronić naszą florę bakteryjną, leczą biegunkę i stany zapalne, walczą z nadwagą i zapobiegają infekcjom. Jakie są inne, popularne źródła naturalnych probiotyków i prebiotyków?

Domowe sposoby na naturalne probiotyki

Probiotyki naturalne to alternatywa dla kultur bakteryjnych pod postacią tabletek, saszetek lub kropli. Probiotyki mają znakomity wpływ na zdrowie dorosłego i dziecka i są niezbędne w kuracji antybiotykowej i tuż po niej. Naturalny probiotyk zachowuje równowagę flory bakteryjnej jelit i wpływa na naszą odporność.

Najpopularniejsze źródła naturalnych probiotyków to produkty pochodzenia mlecznego jak maślanki, kefiry i jogurty, które zawierają bakterie fermentacji mlekowej. Pozytywny wpływ tych produktów dostrzeżono już w starożytności. Warto pamiętać o tym, że takie produkty nie powinny zawierać cukru i innych zbędnych substancji konserwujących.

Oprócz produktów mlecznych ważnym składnikiem w codziennej diecie są kiszonki. Żywe kultury bakterii znajdziemy w kapuście i ogórkach, ale też kwasie chlebowym.

Przepis na naturalny jogurt probiotyczny

Istnieją domowe sposoby na naturalne probiotyki lecznicze. Jednym z nich jest przygotowanie naturalnego jogurtu probiotycznego z mleka i zakwaski.

Składniki domowego jogurtu probiotycznego:

  • 2 litry mleka
  • 1 buteleczka zakwaski.

Przygotowanie probiotycznego jogurtu naturalnego rozpocznij od nalania odrobiny mleka do buteleczki z zakwaską. Całość wymieszaj i odstaw. W dużym garnku doprowadź do wrzenia 1 l mleka, zdejmij z ognia, a następnie wlej kolejny litr mleka i buteleczkę zakwaski. Całość wymieszaj i odstaw na 8 godzin pod przykryciem. Po tym czasie naczynie z powstałym, ściętym jogurtem włóż do lodówki i spożywaj do 7 dni.

Czym jest zakwaska do jogurtu? To nic innego jak szczepy bakterii m.in. lactobacillus , które mogą posłużyć również do stworzenia śmietany. Codzienne spożywanie jogurtu domowego odgrywa bardzo dużą rolę w diecie dzieci, dorosłych i seniorów. Samodzielnie przygotowana śmietana jest znacznie mniej kaloryczna i zdrowsza. Zakwaski służą również do przygotowania kefiru, twarożku i kwasu chlebowego.

Źródła naturalnych probiotyków – kwasy owocowe i chlebowe

Popularne źródła naturalnych probiotyków to kwasy owocowe, chlebowe i warzywne, które możemy zrobić samodzielnie. Zakwaska do przygotowania napoju kwasowego zawiera drożdże, liofilizowane szczepy bakteryjne oraz laktozę z mleka. W sprzedaży dostępne są zakwaski o smaku cytrynowym, buraczanym czy kapuścianym.

Naturalne prebiotyki

Ilość dobrych drobnoustrojów w organizmie możemy zwiększyć za pomocą prebiotyków. Naturalne prebiotyki pobudzają rozwój prawidłowej mikrobioty jelitowej i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Źródłem naturalnych prebiotyków jest korzeń cykorii, fasola, nieoczyszczona pszenica i jęczmień oraz inne produkty bogate w błonnik – por, cebula, banany, szparagi i mniszek. Poza tym, warto spożywać gotowane ziemniaki, inulinę, cykorię, karczochy, topinambur i czosnek.

Naturalne probiotyki i prebiotyki – wpływ na zdrowie

Naturalne probiotyki i prebiotyki są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i pokarmowego. Pomagają leczyć nadwagę i otyłość, choroby wątroby oraz obniżają cholesterol. Probiotyki i prebiotyki w jednym preparacie noszą nazwę synbiotyków. Takie połączenie ma odbudować florę bakteryjną i jest stosowane głównie w trakcie antybiotykoterapii. Dobry synbiotyk to taki, który zawiera dużą ilość dobrych drobnoustrojów i należy go stosować nawet do 2 tygodni po zakończeniu antybiotykoterapii.

Naturalne probiotyki dla wegan

Naturalna osłona probiotyczna dla osób niejedzących mięsa i produktów mlecznych to oczywiście kiszonki i kwasy, ale również rejuvelac przygotowany z nasion pszenicy, gryki lub komosy ryżowej oraz produktów roślinnych. Należy zawsze czytać skład wegańskich napojów i jogurtów, ponieważ mogą zawierać cukry i inne dodatki, które mają niekorzystny wpływ na równowagę bakteryjną jelit.

Zaburzenie równowagi bakteryjnej – przyczyny

Jedną z najważniejszych przyczyn zaburzenia równowagi bakteryjnej w jelitach jest częste zażywanie antybiotyków, ale też chemio- i radioterapia. Silne działanie chemii niszczy pożyteczne bakterie jelitowe i doprowadza do wielu negatywnych skutków.

Niekorzystny wpływ na nasze zdrowie, a więc na zaburzenia bakteryjne ma palenie papierosów. Mikroflorze szkodzi także alkohol, przetworzone jedzenie, tłuste potrawy, cukry oraz tłuszcze trans. Przyczyną zaburzeń jest ponadto duży stres, który doprowadza do biegunek i zaparć.

Bardzo często przypadłości ginekologiczne wymagają skutecznej antybiotykoterapii, która wymaga zastosowania osłonek. Najpopularniejsze probiotyki dla kobiet to globulki dopochwowe i doustne, tampony i podpaski probiotyczne, a także żele. Warto spożywać naturalne probiotyki ginekologiczne, czyli imbir, wyciąg z mniszka lekarskiego i zielonej herbaty oraz oczywiście całorocznie spożywać kiszonki i produkty mleczne bądź roślinne.

Zobacz też:

Probiotyki na lęk, stres i depresję. Jaki mają wpływ na naszą psychikę?

Kiedy podawać dziecku probiotyk?

Ayran - turecki napój, który warto pić i samemu przyrządzić

Zobacz video: Probiotyki - dlaczego są ważne w naszej diecie?

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości