Naturalne probiotyki to produkty, które jemy na co dzień. Należą do nich kiszonki, produkty sojowe czy kwas chlebowy. Mają chronić naszą florę bakteryjną, leczą biegunkę i stany zapalne, walczą z nadwagą i zapobiegają infekcjom. Jakie są inne, popularne źródła naturalnych probiotyków i prebiotyków?
Domowe sposoby na naturalne probiotyki
Probiotyki naturalne to alternatywa dla kultur bakteryjnych pod postacią tabletek, saszetek lub kropli. Probiotyki mają znakomity wpływ na zdrowie dorosłego i dziecka i są niezbędne w kuracji antybiotykowej i tuż po niej. Naturalny probiotyk zachowuje równowagę flory bakteryjnej jelit i wpływa na naszą odporność.
Najpopularniejsze źródła naturalnych probiotyków to produkty pochodzenia mlecznego jak maślanki, kefiry i jogurty, które zawierają bakterie fermentacji mlekowej. Pozytywny wpływ tych produktów dostrzeżono już w starożytności. Warto pamiętać o tym, że takie produkty nie powinny zawierać cukru i innych zbędnych substancji konserwujących.
Oprócz produktów mlecznych ważnym składnikiem w codziennej diecie są kiszonki. Żywe kultury bakterii znajdziemy w kapuście i ogórkach, ale też kwasie chlebowym.
Przepis na naturalny jogurt probiotyczny
Istnieją domowe sposoby na naturalne probiotyki lecznicze. Jednym z nich jest przygotowanie naturalnego jogurtu probiotycznego z mleka i zakwaski.
Składniki domowego jogurtu probiotycznego:
- 2 litry mleka
- 1 buteleczka zakwaski.
Przygotowanie probiotycznego jogurtu naturalnego rozpocznij od nalania odrobiny mleka do buteleczki z zakwaską. Całość wymieszaj i odstaw. W dużym garnku doprowadź do wrzenia 1 l mleka, zdejmij z ognia, a następnie wlej kolejny litr mleka i buteleczkę zakwaski. Całość wymieszaj i odstaw na 8 godzin pod przykryciem. Po tym czasie naczynie z powstałym, ściętym jogurtem włóż do lodówki i spożywaj do 7 dni.
Czym jest zakwaska do jogurtu? To nic innego jak szczepy bakterii m.in. lactobacillus , które mogą posłużyć również do stworzenia śmietany. Codzienne spożywanie jogurtu domowego odgrywa bardzo dużą rolę w diecie dzieci, dorosłych i seniorów. Samodzielnie przygotowana śmietana jest znacznie mniej kaloryczna i zdrowsza. Zakwaski służą również do przygotowania kefiru, twarożku i kwasu chlebowego.
Źródła naturalnych probiotyków – kwasy owocowe i chlebowe
Popularne źródła naturalnych probiotyków to kwasy owocowe, chlebowe i warzywne, które możemy zrobić samodzielnie. Zakwaska do przygotowania napoju kwasowego zawiera drożdże, liofilizowane szczepy bakteryjne oraz laktozę z mleka. W sprzedaży dostępne są zakwaski o smaku cytrynowym, buraczanym czy kapuścianym.
Naturalne prebiotyki
Ilość dobrych drobnoustrojów w organizmie możemy zwiększyć za pomocą prebiotyków. Naturalne prebiotyki pobudzają rozwój prawidłowej mikrobioty jelitowej i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Źródłem naturalnych prebiotyków jest korzeń cykorii, fasola, nieoczyszczona pszenica i jęczmień oraz inne produkty bogate w błonnik – por, cebula, banany, szparagi i mniszek. Poza tym, warto spożywać gotowane ziemniaki, inulinę, cykorię, karczochy, topinambur i czosnek.
Naturalne probiotyki i prebiotyki – wpływ na zdrowie
Naturalne probiotyki i prebiotyki są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i pokarmowego. Pomagają leczyć nadwagę i otyłość, choroby wątroby oraz obniżają cholesterol. Probiotyki i prebiotyki w jednym preparacie noszą nazwę synbiotyków. Takie połączenie ma odbudować florę bakteryjną i jest stosowane głównie w trakcie antybiotykoterapii. Dobry synbiotyk to taki, który zawiera dużą ilość dobrych drobnoustrojów i należy go stosować nawet do 2 tygodni po zakończeniu antybiotykoterapii.
Naturalne probiotyki dla wegan
Naturalna osłona probiotyczna dla osób niejedzących mięsa i produktów mlecznych to oczywiście kiszonki i kwasy, ale również rejuvelac przygotowany z nasion pszenicy, gryki lub komosy ryżowej oraz produktów roślinnych. Należy zawsze czytać skład wegańskich napojów i jogurtów, ponieważ mogą zawierać cukry i inne dodatki, które mają niekorzystny wpływ na równowagę bakteryjną jelit.
Zaburzenie równowagi bakteryjnej – przyczyny
Jedną z najważniejszych przyczyn zaburzenia równowagi bakteryjnej w jelitach jest częste zażywanie antybiotyków, ale też chemio- i radioterapia. Silne działanie chemii niszczy pożyteczne bakterie jelitowe i doprowadza do wielu negatywnych skutków.
Niekorzystny wpływ na nasze zdrowie, a więc na zaburzenia bakteryjne ma palenie papierosów. Mikroflorze szkodzi także alkohol, przetworzone jedzenie, tłuste potrawy, cukry oraz tłuszcze trans. Przyczyną zaburzeń jest ponadto duży stres, który doprowadza do biegunek i zaparć.
Bardzo często przypadłości ginekologiczne wymagają skutecznej antybiotykoterapii, która wymaga zastosowania osłonek. Najpopularniejsze probiotyki dla kobiet to globulki dopochwowe i doustne, tampony i podpaski probiotyczne, a także żele. Warto spożywać naturalne probiotyki ginekologiczne, czyli imbir, wyciąg z mniszka lekarskiego i zielonej herbaty oraz oczywiście całorocznie spożywać kiszonki i produkty mleczne bądź roślinne.
Zobacz też:
Probiotyki na lęk, stres i depresję. Jaki mają wpływ na naszą psychikę?
Kiedy podawać dziecku probiotyk?
Ayran - turecki napój, który warto pić i samemu przyrządzić
Zobacz video: Probiotyki - dlaczego są ważne w naszej diecie?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: E+