Spaghetti z makrelą w sosie pomidorowym
Składniki spaghetti z makrelą w sosie pomidorowym:
- 500 g pełnoziarnistego spaghetti
- mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 10 oliwek kalamata z pestką
- 2 łyżki kaparów w zalewie
- 2 duże dojrzałe pomidor malinowy
- sól i pieprz
- puszka makreli w sosie pomidorowym
- bazylia do podania
Jak przygotować spaghetti z makrelą w sosie pomidorowym:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. Dodać oliwki bez pestek, kapary i pomidory pokrojone w kostkę. Całość przez chwilę podsmażyć na dużym ogniu. Solidnie doprawić pieprzem i jeśli trzeba solą.
Połowę sosu przełożyć na patelnię, dodać połowę ugotowanego makaronu, przez chwilę razem przesmażyć, żeby sos się połączył z makaronem, dodać połowę puszki makreli, dobrze wymieszać i podgrzać jeszcze chwilę. Powtórzyć z resztą składników.
Podawać skropione oliwą i posypane listkami bazylii.
Pieczone młode ziemniaki z gzikiem i filecikami śledziowymi
Składniki na pieczone młode ziemniaki z gzikiem i filecikami śledziowymi:
- 8 średniej wielkości młodych ziemniaków
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 300 g twarogu
- 100 g kwaśnej śmietany 18 proc.
- pęczek kolendry
- pęczek rzodkiewek
- 3 łyżki octu winnego
- łyżka cukru
- 4 puszki filetów śledziowych
Jak przygotować młode ziemniaki z gzikiem i filecikami śledziowymi:
Ziemniaki przyprawić, skropić oliwą z oliwek i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, aż będą miękkie. W tym czasie pokroić rzodkiewki w plasterki i zamarynować w occie i cukrze. Twaróg wymieszać z posiekaną kolendrą oraz śmietaną. Ziemniaki po upieczeniu przekroić, do środka nałożyć twaróg, na nim marynowaną rzodkiewkę oraz pikantne fileciki rybne.
Grzanki z salsą verde i na to makrela w oleju
Składniki na grzanki z salsą verde i makrelą:
- 4 kromki jasnego chleba na zakwasie
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kaparów
- kilka małych korniszonów
- pęczek natki pietruszki
- kilka liści świeżej mięty
- łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki octu winnego
- ok. 8 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 2 puszki makreli w oleju
- rukola do podania
Jak przygotować grzanki z salsą verde i makrelą:
Pieczywo skropić oliwą z oliwek i obsmażyć na patelni, aż będą chrupkie. W tym czasie posiekać czosnek, kapary, korniszony i zioła. Wymieszać w misce, dodać musztardę, ocet i oliwę. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Salsę nałożyć na grzanki. Na tej samej patelni podgrzać makrelę w oleju i nałożyć na grzanki. Posypać listkami rukoli.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Wiosenne dania z rabarbarem, młodą kapustą i szparagami. Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy
Proste i wiosenne dania na bazie masła: hinduska jajecznica, kurczak szałwiowy i pieczona dorada
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Piotr Kucharski