Inspiracje z rybą w roli głównej: spaghetti i grzanki z makrelą oraz młode ziemniaki z filetami śledziowymi

Piotr Kucharski filetuje karpia
fot. Tomasz Urbanek/ East News
Dania z rybą są nie tylko smaczne, ale również zdrowe z powodu zawartości m.in. kwasów Omega 3, witaminy D i selenu. Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN spaghetti z makrelą w sosie pomidorowym, pieczone młode ziemniaki z gzikiem i filecikami śledziowymi, a także grzanki z salsą verde i makrelą.

Spaghetti z makrelą w sosie pomidorowym

Składniki spaghetti z makrelą w sosie pomidorowym:

  • 500 g pełnoziarnistego spaghetti
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 10 oliwek kalamata z pestką
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • 2 duże dojrzałe pomidor malinowy
  • sól i pieprz
  • puszka makreli w sosie pomidorowym
  • bazylia do podania

Jak przygotować spaghetti z makrelą w sosie pomidorowym:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. Dodać oliwki bez pestek, kapary i pomidory pokrojone w kostkę. Całość przez chwilę podsmażyć na dużym ogniu. Solidnie doprawić pieprzem i jeśli trzeba solą.

Połowę sosu przełożyć na patelnię, dodać połowę ugotowanego makaronu, przez chwilę razem przesmażyć, żeby sos się połączył z makaronem, dodać połowę puszki makreli, dobrze wymieszać i podgrzać jeszcze chwilę. Powtórzyć z resztą składników.

Podawać skropione oliwą i posypane listkami bazylii.

Pieczone młode ziemniaki z gzikiem i filecikami śledziowymi

Składniki na pieczone młode ziemniaki z gzikiem i filecikami śledziowymi:

  • 8 średniej wielkości młodych ziemniaków
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 300 g twarogu
  • 100 g kwaśnej śmietany 18 proc.
  • pęczek kolendry
  • pęczek rzodkiewek
  • 3 łyżki octu winnego
  • łyżka cukru
  • 4 puszki filetów śledziowych

Jak przygotować młode ziemniaki z gzikiem i filecikami śledziowymi:

Ziemniaki przyprawić, skropić oliwą z oliwek i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, aż będą miękkie. W tym czasie pokroić rzodkiewki w plasterki i zamarynować w occie i cukrze. Twaróg wymieszać z posiekaną kolendrą oraz śmietaną. Ziemniaki po upieczeniu przekroić, do środka nałożyć twaróg, na nim marynowaną rzodkiewkę oraz pikantne fileciki rybne.

Grzanki z salsą verde i na to makrela w oleju

Składniki na grzanki z salsą verde i makrelą:

  • 4 kromki jasnego chleba na zakwasie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • kilka małych korniszonów
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka liści świeżej mięty
  • łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki octu winnego
  • ok. 8 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 2 puszki makreli w oleju
  • rukola do podania

Jak przygotować grzanki z salsą verde i makrelą:

Pieczywo skropić oliwą z oliwek i obsmażyć na patelni, aż będą chrupkie. W tym czasie posiekać czosnek, kapary, korniszony i zioła. Wymieszać w misce, dodać musztardę, ocet i oliwę. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Salsę nałożyć na grzanki. Na tej samej patelni podgrzać makrelę w oleju i nałożyć na grzanki. Posypać listkami rukoli.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Wiosenne dania z rabarbarem, młodą kapustą i szparagami. Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy

Proste i wiosenne dania na bazie masła: hinduska jajecznica, kurczak szałwiowy i pieczona dorada

Naleśniki z truskawkami, sernik i gulasz po węgiersku. Oto przepisy najmłodszego uczestnika "MasterChefa Juniora 6"

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Piotr Kucharski

podziel się:

Pozostałe wiadomości