Inspiracje z rybą w roli głównej: spaghetti i grzanki z makrelą oraz młode ziemniaki z filetami śledziowymi

Piotr Kucharski filetuje karpia
fot. Tomasz Urbanek/ East News
Dania z rybą są nie tylko smaczne, ale również zdrowe z powodu zawartości m.in. kwasów Omega 3, witaminy D i selenu. Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN spaghetti z makrelą w sosie pomidorowym, pieczone młode ziemniaki z gzikiem i filecikami śledziowymi, a także grzanki z salsą verde i makrelą.

Spaghetti z makrelą w sosie pomidorowym

Składniki spaghetti z makrelą w sosie pomidorowym:

  • 500 g pełnoziarnistego spaghetti
    • mała cebula
      • 3 ząbki czosnku
        • oliwa z oliwek
          • 10 oliwek kalamata z pestką
            • 2 łyżki kaparów w zalewie
              • 2 duże dojrzałe pomidor malinowy
                • sól i pieprz
                  • puszka makreli w sosie pomidorowym
                    • bazylia do podania

                      Jak przygotować spaghetti z makrelą w sosie pomidorowym:

                      Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. Dodać oliwki bez pestek, kapary i pomidory pokrojone w kostkę. Całość przez chwilę podsmażyć na dużym ogniu. Solidnie doprawić pieprzem i jeśli trzeba solą.

                      Połowę sosu przełożyć na patelnię, dodać połowę ugotowanego makaronu, przez chwilę razem przesmażyć, żeby sos się połączył z makaronem, dodać połowę puszki makreli, dobrze wymieszać i podgrzać jeszcze chwilę. Powtórzyć z resztą składników.

                      Podawać skropione oliwą i posypane listkami bazylii.

                      Pieczone młode ziemniaki z gzikiem i filecikami śledziowymi

                      Składniki na pieczone młode ziemniaki z gzikiem i filecikami śledziowymi:

                      • 8 średniej wielkości młodych ziemniaków
                        • sól i pieprz
                          • oliwa z oliwek
                            • 300 g twarogu
                              • 100 g kwaśnej śmietany 18 proc.
                                • pęczek kolendry
                                  • pęczek rzodkiewek
                                    • 3 łyżki octu winnego
                                      • łyżka cukru
                                        • 4 puszki filetów śledziowych

                                          Jak przygotować młode ziemniaki z gzikiem i filecikami śledziowymi:

                                          Ziemniaki przyprawić, skropić oliwą z oliwek i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, aż będą miękkie. W tym czasie pokroić rzodkiewki w plasterki i zamarynować w occie i cukrze. Twaróg wymieszać z posiekaną kolendrą oraz śmietaną. Ziemniaki po upieczeniu przekroić, do środka nałożyć twaróg, na nim marynowaną rzodkiewkę oraz pikantne fileciki rybne.

                                          Grzanki z salsą verde i na to makrela w oleju

                                          Składniki na grzanki z salsą verde i makrelą:

                                          • 4 kromki jasnego chleba na zakwasie
                                            • 2 ząbki czosnku
                                              • 2 łyżki kaparów
                                                • kilka małych korniszonów
                                                  • pęczek natki pietruszki
                                                    • kilka liści świeżej mięty
                                                      • łyżka musztardy Dijon
                                                        • 2 łyżki octu winnego
                                                          • ok. 8 łyżek oliwy z oliwek
                                                            • sól i pieprz
                                                              • 2 puszki makreli w oleju
                                                                • rukola do podania

                                                                  Jak przygotować grzanki z salsą verde i makrelą:

                                                                  Pieczywo skropić oliwą z oliwek i obsmażyć na patelni, aż będą chrupkie. W tym czasie posiekać czosnek, kapary, korniszony i zioła. Wymieszać w misce, dodać musztardę, ocet i oliwę. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Salsę nałożyć na grzanki. Na tej samej patelni podgrzać makrelę w oleju i nałożyć na grzanki. Posypać listkami rukoli.

                                                                  Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                  >>> Zobacz także:

                                                                  Wiosenne dania z rabarbarem, młodą kapustą i szparagami. Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy

                                                                  Proste i wiosenne dania na bazie masła: hinduska jajecznica, kurczak szałwiowy i pieczona dorada

                                                                  Naleśniki z truskawkami, sernik i gulasz po węgiersku. Oto przepisy najmłodszego uczestnika "MasterChefa Juniora 6"

                                                                  Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                  Autor: Iza Dorf

                                                                  Źródło: Piotr Kucharski

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości