Zdrowe dania dla karmiących piersią: szakszuka z cieciorką, pieczona owsianka z owocami i sałatka ze szparagami

Dzień Dobry TVN
Szakszuka z cieciorką, pieczona owsianka z owocami, sałatka ze szparagami i holloumi, a także łosoś z sosem teryiaki, komosą i szparagami - takie pyszne dania przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN Magdalena Czyrynda-Koleda i Monika Stromkie-Złomaniec. Panie są dietetyczkami i napisały książkę "Karmię piersią, jem zdrowo".

Szakszuka z cieciorką

Składniki na szakszukę z cieciorką:

  • 6 jajek z wolnego wybiegu średnich
  • słoik cieciorki w zalewie
  • cebula
  • 2 puszki (400 g) krojonych pomidorów bez skóry
  • mała butelka (250-330 ml) passaty pomidorowej
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżeczka czarnuszki
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • 1/2 bochenka chleba żytniego razowego

Jak przygotować szakszukę z cieciorką:

Patelnię postaw na gazie i rozgrzej oliwę. Posiekaj drobno cebulę i wrzuć ją na patelnię. Smaż 2 minuty do zrumienienia. Następnie dodaj pomidory z puszki i kilka łyżek passaty pomidorowej. Dopraw je solą, pieprzem i ziołami. Gotuj kilka minut, aż sos się nieco zredukuje. Cieciorkę opłucz z zalewy i dodaj do pomidorów. Duś kolejne 3-4 minuty. Zrób małe wgłębienia na patelni i w wolne miejsca wbij jajka. Przykryj patelnię przykrywką i duś chwilę, aż białka się zetną. Gotową szakszukę podawaj posypaną, posiekaną natką pietruszki i czarnuszką w towarzystwie chleba żytniego razowego.

Tomasz Urbanek/East News

Pieczona owsianka z owocami

Składniki na pieczoną owsiankę z owocami:

  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 250 g twarogu
  • 3-4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 jajka z wolnego wybiegu
  • 150 g truskawek/malin/borówek
  • 20 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki płynnego miodu lub cukru z wanilią

Jak przygotować pieczoną owsiankę z owocami:

Owoce umyj, osusz na ręczniku papierowym, truskawki pokrój na mniejsze kawałki. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj rozmącone jajka, miód/cukier i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp płatki oraz owoce, raz jeszcze delikatnie wymieszaj. Część owoców możesz zostawić do dekoracji. Naczynie do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia. Wypełnij je uzyskaną masą i zapiekaj około 30 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Przed podaniem owsiankę posyp pozostałymi owocami i podprażonymi na patelni płatkami migdałów.

Tomasz Urbanek/East News

Sałatka ze szparagami i holloumi

Składniki na sałatkę ze szparagami i holloumi:

  • 200 g rukoli lub sałaty z młodych listków
  • mały pęczek zielonych szparagów
  • kostka halloumi
  • 8 truskawek
  • 6 łyżek pestek słonecznika
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • gęste balsamico do skropienia
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Jak przygotować sałatkę ze szparagami i holloumi:

Szparagi upiecz w piekarniku. Przygotowane na al dente pokrój na mniejsze skośne kawałki. Ser halloumi pokrój w plastry i zgrilluj je na patelni. Do salaterki wsyp rukolę, dodaj szparagi, ser haloumi i pokrojone na ćwiartki truskawki. Sałatkę dopraw, posyp prażonymi pestkami słonecznika, skrop oliwą i balsamico.

Tomasz Urbanek/East News

Łosoś z sosem teryiaki, komosą i szparagami

Składniki na łososia z sosem teryiaki, komosą i szparagami:

  • 300 g filetu z łososia
  • mały pęczek zielonych szparagów
  • łyżeczka białego sezamu

Marynata teryiaki do łososia:

  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z limonki
  • 1/2 papryczki chili

Komosa ryżowa:

  • 100 g kolorowej komosy ryżowej
  • sok z 1/4 limonki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • łyżka oliwy
  • sól
  • mielony pieprz kolorowy

Jak przygotować łososia z sosem teryiaki, komosą i szparagami:

Przygotuj marynatę do łososia. Do salaterki wlej sos sojowy, dodaj miód, starte ząbki czosnku, imbir, skórkę z limonki i posiekaną drobno papryczkę chili. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie zanurz w niej filety ryby i pozostaw na kwadrans. Po tym czasie łososia ugotuj na parze lub upiecz w piekarniku, podobnie przygotuj szparagi. Marynatę po łososiu przelej do rondelka i gotuj do zgęstnienia. Ugotuj komosę, dopraw ją i wymieszaj.

Gotowego łososia polej sosem teryiaki i posyp sezamem, podawaj go na komosie w towarzystwie szparagów.

Tomasz Urbanek/East News

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Proste i wiosenne dania na bazie masła: hinduska jajecznica, kurczak szałwiowy i pieczona dorada

Sezon na szparagi rozpoczęty. Ulubione przepisy zdradza Daria Ładocha

Pyszne desery z truskawkami: ciasto drożdżowe, biszkopt i kogel mogel

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

podziel się:

Pozostałe wiadomości