To nie kuchnia norweska wsławiła Skandynawię na cały świat, lecz malownicze krajobrazy i legendy o Wikingach, ale mimo to zdecydowanie zasługuje ona na uwagę zagranicznych smakoszy.
Lin. Ryba ta najlepiej smakuje usmażona, a następnie ugotowana w śmietanie. Można też przygotować ją w wersji mniej kalorycznej. Warto natomiast pamiętać, że w opcji smażonej nie usuwamy łusek. Skąd w ogóle wziął się lin w polskich jeziorach?
Kto z nas nie tęskni za smakiem świątecznego barszczu, ryby po grecku, czy kapusty z grzybami? W większości domów te dania pojawiają się raz w roku - w święta. Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował codzienne wersje tych dań.
Dania z rybą są nie tylko smaczne, ale również zdrowe z powodu zawartości m.in. kwasów Omega 3, witaminy D i selenu. Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN spaghetti z makrelą w sosie pomidorowym, pieczone młode ziemniaki z gzikiem i filecikami śledziowymi, a także grzanki z salsą verde i makrelą.
Jak zachęcić dzieci do zjedzenia ryby? Przygotuj ich ulubione dania, które posmakują także dorosłym. Skorzystaj z przepisów Cristiny Catese na burgera, spaghetti i pulpeciki ziemniaczane z tuńczykiem.
Dania z ryby są nie tylko zdrowe, ale także bardzo smaczne. Kilka z nich przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Na naszym stole pojawiły się: filety z łososia na szpinaku, sałatka w azjatyckim stylu z pieczonym dorszem, a także mintaj w szynce z pieczonymi warzywami.
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma, który na daniach z ryb zna się jak mało kto, przygotował dla nas domowy paprykarz szczeciński i podpowiedział, jak możemy go wykorzystać w innych potrawach.
Tym razem poszukiwacz smaków Mikołaj Rey postanowił wytropić danie ze stynką - rybką, która pachnie jak świeży ogórek. Okazało się, że nie tylko je znalazł, ale także zrobił. Zobaczcie, jak wyszło.