Dania rybne dla dzieci i dorosłych. Pomysły Cristiny Catese

Cristina Catese
Dzień Dobry TVN
Jak zachęcić dzieci do zjedzenia ryby? Przygotuj ich ulubione dania, które posmakują także dorosłym. Skorzystaj z przepisów Cristiny Catese na burgera, spaghetti i pulpeciki ziemniaczane z tuńczykiem.

Burger z tuńczykiem

Składniki na burgery z tuńczykiem

  • 2 opakowania tuńczyka w oliwie
  • 100 g kaszy jaglanej
  • bułka tarta
  • 2 łyżki oliwek zielonych
  • 4 filety anchovies
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1 jajko
  • ½ szklanka mleka
  • 1 łyżka oliwy z oliwy extra virgin
  • 2 łyżki oku z cytryny
  • 1 łyżka siekanej pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania burgerów z tuńczykiem

Kaszę gotujemy w proporcji 2:1. Do malaksera dodajemy wszystkie składniki poza kaszą i bułką tartą. Powstałą masę przekładamy do miski. Dodajemy przestudzoną kaszę i wyrabiamy masę na burgery. Gdy wszystko będzie się dobrze trzymało, forujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni z odrobiną oliwy, do czasu, aż burgery będą zarumienione z obu stron.

Do podania:

  • bułka do burgerów
  • ketchup
  • majonez
  • warzywa

Bułkę przekrajamy na pół. Dolną cześć smarujemy majonezem, na to układamy liść sałaty masłowej, pomidor, krążek cebuli, tuńczykowego burgera, kilka plastrów ogórka konserwowego. Górną część bułki smarujemy keczupem i przykrywamy burgera.

Spaghetti z tuńczykiem

Składniki na spaghetti z tuńczykiem

  • 320 g spaghetti razowego
  • 400 g pulpy pomidorowej
  • sól pieprz do smaku
  • pęczek świeżej bazylii
  • pęczek natki pietruszki
  • 20 kaparów
  • 20 oliwek
  • 2 opakowania tuńczyka w oliwie
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g oliwy z oliwek extra vergine

Sposób przygotowania spaghetti z tuńczykiem

W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Następnie dodajemy podkrojoną w cienkie piórka cebulę i podsmażamy ją do czasu, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy, aż wszystko się delikatnie zrumieni. Dodajemy oliwki i kapary. Podsmażamy chwilę. Dodajemy pulpę pomidorową i gotujemy 5-7 minut. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy odsączonego tuńczyka i większość posiekanej bazylii i pietruszkę. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Gorący i odcedzony mieszamy z sosem. Podajemy posypany pozostałymi ziołami.

Chrupiące pulpeciki ziemniaczane z tuńczykiem

Składniki na pulpeciki ziemniaczane z tuńczykiem

  • 2 opakowania tuńczyka w oliwie z oliwek
  • 500 g ziemniaków
  • kilka liści szałwii i gałązek tymianku
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • 6 łyżki bułki tarta
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

Sposób przygotowania pulpecików ziemniaczanych z tuńczykiem

Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Gdy ostygną, dodajemy drobno posiekaną szałwię i tymianek, odsączonego z zalewy tuńczyka, sól i pieprz do smaku. Dodajemy skórkę z cytryny. Przygotujemy kotleciki i smażymy. Z podanej ilości powinno wyjść ok. 8 kotlecików.

Zobacz też:

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Ziemniaki na 5 sposobów. Przepyszne i sycące przepisy Jaśka Kuronia

Dania inspirowane muzyką. Oryginalne przepisy Andrzeja Polana

Cebula - smaczna i zdrowa. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Jola Marat

Źródło: Cristina Catese

podziel się:

Pozostałe wiadomości