Burger z tuńczykiem
Składniki na burgery z tuńczykiem
- 2 opakowania tuńczyka w oliwie
- 100 g kaszy jaglanej
- bułka tarta
- 2 łyżki oliwek zielonych
- 4 filety anchovies
- 2 łyżeczki kaparów
- 1 jajko
- ½ szklanka mleka
- 1 łyżka oliwy z oliwy extra virgin
- 2 łyżki oku z cytryny
- 1 łyżka siekanej pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania burgerów z tuńczykiem
Kaszę gotujemy w proporcji 2:1. Do malaksera dodajemy wszystkie składniki poza kaszą i bułką tartą. Powstałą masę przekładamy do miski. Dodajemy przestudzoną kaszę i wyrabiamy masę na burgery. Gdy wszystko będzie się dobrze trzymało, forujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni z odrobiną oliwy, do czasu, aż burgery będą zarumienione z obu stron.
Do podania:
- bułka do burgerów
- ketchup
- majonez
- warzywa
Bułkę przekrajamy na pół. Dolną cześć smarujemy majonezem, na to układamy liść sałaty masłowej, pomidor, krążek cebuli, tuńczykowego burgera, kilka plastrów ogórka konserwowego. Górną część bułki smarujemy keczupem i przykrywamy burgera.
Spaghetti z tuńczykiem
Składniki na spaghetti z tuńczykiem
- 320 g spaghetti razowego
- 400 g pulpy pomidorowej
- sól pieprz do smaku
- pęczek świeżej bazylii
- pęczek natki pietruszki
- 20 kaparów
- 20 oliwek
- 2 opakowania tuńczyka w oliwie
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 60 g oliwy z oliwek extra vergine
Sposób przygotowania spaghetti z tuńczykiem
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Następnie dodajemy podkrojoną w cienkie piórka cebulę i podsmażamy ją do czasu, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy, aż wszystko się delikatnie zrumieni. Dodajemy oliwki i kapary. Podsmażamy chwilę. Dodajemy pulpę pomidorową i gotujemy 5-7 minut. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy odsączonego tuńczyka i większość posiekanej bazylii i pietruszkę. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Gorący i odcedzony mieszamy z sosem. Podajemy posypany pozostałymi ziołami.
Chrupiące pulpeciki ziemniaczane z tuńczykiem
Składniki na pulpeciki ziemniaczane z tuńczykiem
- 2 opakowania tuńczyka w oliwie z oliwek
- 500 g ziemniaków
- kilka liści szałwii i gałązek tymianku
- skórka otarta z jednej cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 2 jajka
- 6 łyżki bułki tarta
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
Sposób przygotowania pulpecików ziemniaczanych z tuńczykiem
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Gdy ostygną, dodajemy drobno posiekaną szałwię i tymianek, odsączonego z zalewy tuńczyka, sól i pieprz do smaku. Dodajemy skórkę z cytryny. Przygotujemy kotleciki i smażymy. Z podanej ilości powinno wyjść ok. 8 kotlecików.
Zobacz też:
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Ziemniaki na 5 sposobów. Przepyszne i sycące przepisy Jaśka Kuronia
Dania inspirowane muzyką. Oryginalne przepisy Andrzeja Polana
Cebula - smaczna i zdrowa. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Cristina Catese