Materiał promocyjny

Łosoś, dorsz i mintaj - smaczne i zdrowe dania z rybą od Piotra Kucharskiego

Dania z ryby są nie tylko zdrowe, ale także bardzo smaczne. Kilka z nich przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Na naszym stole pojawiły się: filety z łososia na szpinaku, sałatka w azjatyckim stylu z pieczonym dorszem, a także mintaj w szynce z pieczonymi warzywami.

Filety z łososia na szpinaku

Składniki na filety z łososia na szpinaku:

  • 2 opakowania Filetów z łososia FRoSTY
  • sól
  • pieprz

Duszony szpinak:

  • cebula
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • 800 g mrożonego szpinaku w liściach

Beszamel:

  • 3 łyżki masła
  • łyżka mąki pszennej
  • mleko
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • pęczek koperku

Jak przygotować filety z łososia na szpinaku:

Na dwóch łyżkach masła i oliwy podsmażyć posiekaną cebulkę oraz cztery ząbki czosnku. Po chwili dodać szpinak, podsmażyć, a następnie dusić, żeby odparowały płyny, które się zebrały. Doprawić solą i solidnie pieprzem. Na koniec duszenia dodać resztę posiekanego szpinaku.

W rondelku rozpuścić 3 łyżki masła. Dodać dużą łyżkę mąki pszennej i przesmażyć przez chwilę. Dodać około 100 ml mleka, cały czas mieszając i podgrzewając. Gdy sos się bardzo zagęści, dodać kolejną porcję mleka. Dodać tyle mleka, żeby sos miał konsystencję gęstej śmietany. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Na dużej blaszce do pieczenia ułożyć cztery porcje szpinaku, na nich ułożyć łososia bezpośrednio z opakowania, przyprawić solą i pieprzem. Całość polać 3-4 łyżkami sosu. Przyprawić pieprzem i wstawić do piekarnika na 15 minut. Podawać posypane posiekanym koperkiem.

Sałatka w azjatyckim stylu z pieczonym dorszem

Składniki na sałatkę w azjatyckim stylu z pieczonym dorszem:

  • opakowanie Filetów z dorsza FRoSTY
  • pieprz
  • sos sojowy

Sałatka:

  • brokuł
  • 200 g makaronu soba
  • marchewka
  • kawałek pora
  • korzeń pietruszki
  • 5-6 łyżek sezamu
  • olej do smażenia
  • kiełki soi
  • świeża kolendra

Sos:

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • sok z połówki cytryny
  • kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku

Jak przygotować sałatkę w azjatyckim stylu z pieczonym dorszem:

Dorsza wyjąć z opakowania, przyprawić pieprzem i skropić sosem sojowym, ułożyć na blaszce do pieczenia. Obok na blaszce ułożyć brokuł podzielony na różyczki. Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec około 12-14 minut.

Pokroić warzywa w zapałki i podsmażyć przez chwilę na patelni, żeby były jeszcze chrupiące.

Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Sos: wszystkie składniki na sos wymieszać w rondelku i podgrzewać aż całość zrobi się gęsta.

Makaron wymieszać z warzywami korzeniowymi, brokułami i kiełkami soi. Na wierzchu ułożyć kawałek ryby, polać sosem, posypać prażonym sezamem i posypać świeża kolendrą.

Mintaj w szynce z pieczonymi warzywami

Składniki na mintaja w szynce z pieczonymi warzywami:

  • opakowanie Filetów z mintaja FRoSTY
  • 4 plasterki szynki dojrzewającej
  • 2-3 duże ziemniaki
  • batat
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 czerwone cebule
  • por
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek
  • oliwa z oliwek

Sos:

  • 5 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki tahiny
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku

Jak przygotować mintaja w szynce z pieczonymi warzywami:

Warzywa pokroić na kawałki, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Skropić oliwą z oliwek i piec w piekarniku przez około 30 minut w 180 st. C.

Sos: jogurt wymieszać z tahiną i posiekanym czosnkiem. Dodać kilka łyżek oliwy z oliwek, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.

Filety z mintaja wyjąć z opakowania i przyprawić pieprzem. Każdy z nich zawinąć w plasterek szynki dojrzewającej i usmażyć na patelni z odrobiną oleju.

Na talerzu ułożyć sos, na nim podpieczone warzywa, na wierzchu ułożyć rybę w szynce.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Popisowe placki ziemniaczane. Sprawdź ulubione przepisy Sebastiana Olmy

Sezon na gruszki w pełni. Poznaj owocową tartę według przepisu naszego widza Jacka Kozaka

Szpinak na wiele sposobów. Pyszne dania Grzegorza Zawieruchy

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Piotr Kucharski

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości