Filety z łososia na szpinaku
Składniki na filety z łososia na szpinaku:
- 2 opakowania Filetów z łososia FRoSTY
 - sól
 - pieprz
 
Duszony szpinak:
- cebula
 - 8 ząbków czosnku
 - 2 łyżki masła
 - oliwa z oliwek
 - 800 g mrożonego szpinaku w liściach
 
Beszamel:
- 3 łyżki masła
 - łyżka mąki pszennej
 - mleko
 - gałka muszkatołowa
 - sól
 - pieprz
 - pęczek koperku
 
Jak przygotować filety z łososia na szpinaku:
Na dwóch łyżkach masła i oliwy podsmażyć posiekaną cebulkę oraz cztery ząbki czosnku. Po chwili dodać szpinak, podsmażyć, a następnie dusić, żeby odparowały płyny, które się zebrały. Doprawić solą i solidnie pieprzem. Na koniec duszenia dodać resztę posiekanego szpinaku.
W rondelku rozpuścić 3 łyżki masła. Dodać dużą łyżkę mąki pszennej i przesmażyć przez chwilę. Dodać około 100 ml mleka, cały czas mieszając i podgrzewając. Gdy sos się bardzo zagęści, dodać kolejną porcję mleka. Dodać tyle mleka, żeby sos miał konsystencję gęstej śmietany. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Na dużej blaszce do pieczenia ułożyć cztery porcje szpinaku, na nich ułożyć łososia bezpośrednio z opakowania, przyprawić solą i pieprzem. Całość polać 3-4 łyżkami sosu. Przyprawić pieprzem i wstawić do piekarnika na 15 minut. Podawać posypane posiekanym koperkiem.
Sałatka w azjatyckim stylu z pieczonym dorszem
Składniki na sałatkę w azjatyckim stylu z pieczonym dorszem:
- opakowanie Filetów z dorsza FRoSTY
 - pieprz
 - sos sojowy
 
Sałatka:
- brokuł
 - 200 g makaronu soba
 - marchewka
 - kawałek pora
 - korzeń pietruszki
 - 5-6 łyżek sezamu
 - olej do smażenia
 - kiełki soi
 - świeża kolendra
 
Sos:
- 5 łyżek sosu sojowego
 - 2 łyżki miodu
 - sok z połówki cytryny
 - kawałek imbiru
 - 2 ząbki czosnku
 
Jak przygotować sałatkę w azjatyckim stylu z pieczonym dorszem:
Dorsza wyjąć z opakowania, przyprawić pieprzem i skropić sosem sojowym, ułożyć na blaszce do pieczenia. Obok na blaszce ułożyć brokuł podzielony na różyczki. Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec około 12-14 minut.
Pokroić warzywa w zapałki i podsmażyć przez chwilę na patelni, żeby były jeszcze chrupiące.
Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Sos: wszystkie składniki na sos wymieszać w rondelku i podgrzewać aż całość zrobi się gęsta.
Makaron wymieszać z warzywami korzeniowymi, brokułami i kiełkami soi. Na wierzchu ułożyć kawałek ryby, polać sosem, posypać prażonym sezamem i posypać świeża kolendrą.
Mintaj w szynce z pieczonymi warzywami
Składniki na mintaja w szynce z pieczonymi warzywami:
- opakowanie Filetów z mintaja FRoSTY
 - 4 plasterki szynki dojrzewającej
 - 2-3 duże ziemniaki
 - batat
 - 2 korzenie pietruszki
 - 2 czerwone cebule
 - por
 - sól
 - pieprz
 - świeży tymianek
 - oliwa z oliwek
 
Sos:
- 5 łyżki jogurtu naturalnego
 - 2 łyżki tahiny
 - oliwa z oliwek
 - 2 ząbki czosnku
 
Jak przygotować mintaja w szynce z pieczonymi warzywami:
Warzywa pokroić na kawałki, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Skropić oliwą z oliwek i piec w piekarniku przez około 30 minut w 180 st. C.
Sos: jogurt wymieszać z tahiną i posiekanym czosnkiem. Dodać kilka łyżek oliwy z oliwek, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Filety z mintaja wyjąć z opakowania i przyprawić pieprzem. Każdy z nich zawinąć w plasterek szynki dojrzewającej i usmażyć na patelni z odrobiną oleju.
Na talerzu ułożyć sos, na nim podpieczone warzywa, na wierzchu ułożyć rybę w szynce.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Popisowe placki ziemniaczane. Sprawdź ulubione przepisy Sebastiana Olmy
Sezon na gruszki w pełni. Poznaj owocową tartę według przepisu naszego widza Jacka Kozaka
Szpinak na wiele sposobów. Pyszne dania Grzegorza Zawieruchy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Piotr Kucharski