Profiterole, czyli francuskie ciasteczka z ciasta ptysiowego w wykonaniu Mikołaja Reya

Ach, jak słodko
Źródło: Dzień Dobry TVN
Słodki deser, który poprawi nam humor? Koniecznie spróbuj profiteroli z kuchni francuskiej, które przygotował Mikołaj Rey w kuchni Dzień Dobry TVN.

Sposób przygotowania profiteroli - przepis krok po kroku

Składniki:

  • ptysie
    • 250 g gorzkiej czekolady
      • 100 ml śmietanki 30%
        • 20 g masła
          • lody waniliowe
            • lody śmietanowe

              Dodatkowo:

              • imbir
                • cukier
                  • borówki
                    • jeżyny
                      • maliny

                        Profiterole - sposób przygotowania

                        1. Delikatnie rozpuścić masło i czekoladę dodać śmietanki (opcjonalnie dodać trochę cukru, ja nie daję lody są bardzo słodkie).
                          1. Ułożyć ptysie pod i nad 3 ładnymi gałkami lodów (waniliowych lub śmietanowych), polewać całość gorącym sosem czekoladowym.
                            1. Opcjonalnie dekorować pysznymi polskimi owocami jagodowymi.
                              1. Jeść natychmiast póki sos jest gorący a lody mrożone.

                                Zobacz także:

                                Autor: Teofila Siewko

                                Źródło: Mikołaj Rey

                                Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana