Sposób przygotowania profiteroli - przepis krok po kroku
Składniki:
- ptysie
- 250 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
- 20 g masła
- lody waniliowe
- lody śmietanowe
Dodatkowo:
- imbir
- cukier
- borówki
- jeżyny
- maliny
Profiterole - sposób przygotowania
- Delikatnie rozpuścić masło i czekoladę dodać śmietanki (opcjonalnie dodać trochę cukru, ja nie daję lody są bardzo słodkie).
- Ułożyć ptysie pod i nad 3 ładnymi gałkami lodów (waniliowych lub śmietanowych), polewać całość gorącym sosem czekoladowym.
- Opcjonalnie dekorować pysznymi polskimi owocami jagodowymi.
- Jeść natychmiast póki sos jest gorący a lody mrożone.
Zobacz także:
- Zobacz sprawdzone przepisy na smaczne i proste do przygotowania ptysie
- Ptysie z kremem z ciemnej czekolady, daktylowym karmelem i bez cukru - przepis Bartka Boratyna
- Przepis na croquembouche, czyli tort ptysiowy. Dzieci robiły go w MasterChef Junior. Ty też go zrobisz!
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Mikołaj Rey
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: